Satellite Fun

NIEUWS EN INFORMATIE => Multimedia, ICT en ander Nieuws => Topic gestart door: Black Tiger op 12-12-2018 15:41

Titel: Nederland stemt tegen EU-voorstel omtrent opvragen digitaal bewijsmateriaal
Bericht door: Black Tiger op 12-12-2018 15:41
Hoewel Nederland heeft tegengestemd, hebben de EU ministers van Justitie vrijdag een voorstel aangenomen waardoor het mogelijk wordt voor opsporingsdiensten om digitaal bewijs rechtstreeks op te vragen bij internetproviders in andere lidstaten, zonder tussenkomst van justitiƫle autoriteiten in het desbetreffende land.

Het voorstel omschrijft dat digitaal bewijs kan bestaan uit klantgegevens, toegangsdata, gegevens over de activiteiten van een persoon of organisatie en content van een verdachte. Internetproviders die niet meewerken aan een verzoek kunnen een boete tot 2 procent van hun jaaromzet krijgen. Voorwaarden voor het opvragen van digitaal bewijs is dat het gaat om delicten waar minimaal een gevangenisstraf van 3 jaar voor geldt. Alleen voor delicten die vallen onder (cyber)terrorisme geldt de eis van 3 jaar celstraf niet.

Het opgevraagde bewijsmateriaal moet binnen tien dagen geleverd worden, zo is in het voorstel te lezen. Overigens is het opvragen van digitaal bewijs in een ander EU-land nu ook al mogelijk, maar alleen met een rechtshulpverzoek. Het aanvragen van zo'n verzoek kan een paar maanden duren.

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid stemde tegen het voorstel omdat 'het de fundamentele burgerrechten kan aantasten', zo bericht het FD.

In totaal zeven landen stemden tegen het voorstel, waaronder ook Duitsland. Het Europees Parlement moet ook nog instemmen met het voorstel. Als het Europees Parlement een standpunt heeft ingenomen kan het met de lidstaten gaan onderhandelen over de uiteindelijke wet.

@Bron: security.nl

Persoonlijke noot: Het hele EU gebeuren stuit me steeds meer tegen de borst. En zo kunnen ze ook nog meer een politiestaat worden. Gegevens opvragen zonder tussenkomst van een rechter? Dat is gewoon uit den boze. Ben heel benieuwd waar dit straks op uit gaat draaien als er met een dergelijke voorstel ingestemd gaat worden.
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2019, SimplePortal