Auteur Topic: Wetsvoorstel laat overheidsdiensten geautomatiseerd bankgegevens opvragen!  (gelezen 346 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Black Tiger

  • Funboard Administrator
  • Administrator
  • Addicted Member
  • *******
  • Berichten: 14.334
    • https://www.satellitefun.org
Een wetsvoorstel van minister Hoekstra van Financiën maakt het mogelijk voor politie, Belastingdienst, het Openbaar Ministerie en bijzondere opsporingsdiensten om geautomatiseerd bankgegevens op te vragen en tot halverwege juli kan er op het voorstel worden gereageerd.

Het wetsvoorstel voor de Wet verwijzingsportaal bankgegevens regelt dat banken en andere financiële instellingen die rekeningen met een IBAN-nummer aanbieden worden aangesloten op een portaal waarin de politie, de bijzondere opsporingsdiensten, het Openbaar Ministerie, de Financial Intelligence Unit Nederland en de Belastingdienst geautomatiseerd gegevens kunnen opvragen over klanten van deze instellingen. Het opvragen gebeurt op dit moment meestal handmatig en op individuele basis.

"Omdat het betalingsverkeer inmiddels snel, digitaal en grensoverschrijdend is, voldoet deze methode niet meer om ervoor te zorgen dat de instanties tijdig, volledig en op een direct verwerkbare digitale wijze de beschikking krijgen over de gegevens", zo staat in een toelichting op het wetsvoorstel. Het inrichten van een verwijzingsportaal bankgegevens is daarnaast een verplichting voor alle lidstaten van de Europese Unie om te voorzien in een geautomatiseerd centraal systeem waarmee klanten van banken en andere betaaldienstverleners zijn te identificeren.

Volgens het ministerie van Financiën heeft het wetsvoorstel geen directe gevolgen voor burgers. Gegevens die nu handmatig kunnen worden opgevraagd zijn straks via het portaal op te vragen. Voor de overheidsinstanties zou het portaal ervoor moeten zorgen dat ze sneller betere gegevens ontvangen. Burgers, organisaties en andere partijen kunnen tot 14 juli via Internetconsultatie.nl op het wetsvoorstel reageren.

@Bron: security.nl

Mijn idee: ronduit belachelijk. Dat het nu handmatig kan is geen argument. Handmatig doe je bij lieden die je verdenkt van bepaalde zaken. Nu kunnen ze dus heel eenvoudig ook je prive betalingsverkeer volgen, ook al is dat legaal.
Nog meer privacy weg en weer een stijging van het niveau politiestaat.
Greetings, Black Tiger

--------------------------------------------
Xtrend ET9000 - VU+Duo

Offline sat-ed

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 248
Bij vlagen ben ik geniaal, alleen is het nu windstil

 


Advertenties


Hosting Fun

Nieuwe Downloads

Advertenties

Steun Satellite Fun

Emsisoft Anti Virus

Hosting Fun

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2019, SimplePortal