Rechtbank verwijst BREIN-zaak door naar Europees Hof van Justitie

freggel1

Addicted Member
Moderator
Lid sinds
5 jan 2003
Berichten
20.131
Waarderingsscore
562
Punten
113
Leeftijd
59
Locatie
Zundert
De rechtbank Midden-Nederland heeft een zaak aangespannen door Stichting BREIN over mediaspelers met illegale content doorverwezen naar het Hof van Justitie EU. Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde vonnis van de rechtbank Lelystad.

De gedaagde Filmspeler.nl heeft een mediaspeler aangeboden in verschillende configuraties, zoals Filmspeler X5 fully loaded, Filmspeler Compleet (Raspberry pi), Minix Neo X7, Filmspeler X90 fully loaded en Turbo Sd/usb configuratie. Op deze hardware draait open source XBMC software voor het bekijken van films.

Gebruikers kregen toegang tot streamingwebsites waar films, series en (live)sportwedstrijden vrij toegankelijk waren gemaakt. ‘Nooit meer betalen voor films, series, sport, direct te bekijken zonder reclame en wachttijd,’ zo adverteerde de site.

In november 2014 heeft Brein een aantal eigenaren van streamingwebsites, waarop films, series en (live)sportwedstrijden werden aangeboden, aangeschreven en hen gesommeerd te staken met het beschikbaar stellen van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Daarnaast heeft BREIN de hosting provider van de verschillende websites aangeschreven.

BREIN wilde een einde aan de activiteiten omdat het streamen van films, series en (live)sportuitzendingen uit evident illegale bron in strijd is met het auteursrecht.

Filmspeler.nl voerde aan dat BREIN geen belang heeft bij de vorderingen, aangezien die betrekking hebben op handelingen door internetgebruikers en niet door hem. Daarnaast is streamen volgens de site bij uitstek een technisch proces.

De Rechtbank wil van het Europees hof weten of een tijdelijke kopie voor streaming uit ongeoorloofde bron ‘rechtmatig gebruik’ is. De Rechtbank vraagt ook het oordeel van het Europees hof of het hyperlinken naar content die zonder toestemming van de rechthebbenden openbaar is gemaakt een inbreukmakende mededeling aan het publiek is. Eerdere uitspraken van het hof maken dat weliswaar aannemelijk, maar gingen niet over illegaal openbaar gemaakte content.

 
Ai dat kan nog wel eens vervelend gaan worden. Het Europese Hof doet namelijk vaker uitspraken ten gunste van de commercie.

En dan gaat het me dus om deze:

De Rechtbank vraagt ook het oordeel van het Europees hof of het hyperlinken naar content die zonder toestemming van de rechthebbenden openbaar is gemaakt een inbreukmakende mededeling aan het publiek is.
Als het Europese hof van mening is dat dit inbreuk is, dan kan het dus verboden worden. Dan kun je niet meer linken naar liedjes die je zo op internet vindt of wat dan ook.

Van de andere kant.... het kan niet zo zijn dat de bewijslast omgekeerd is. Iemand die linkt kan niet eenvoudig weten of iets al dan niet met toestemming geplaatst is. Zeker mensen die niet veel van computers weten (en dus ook niet van internet).

Ben benieuwd hoe ze zo'n eventueel verbod dan willen gaan handhaven.

Maarja eerst maar eens afwachten of het Europese Hof gaat besluiten of linken naar illegaal geplaatste content inbreuk is. Hopelijk niet.

 



Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan