Noorse antipiraterijwaakhond stuurt waarschuwingsbrief om gebruik Popcorn Time

freggel1

Addicted Member
Moderator
Lid sinds
5 jan 2003
Berichten
20.131
Waarderingsscore
562
Punten
113
Leeftijd
59
Locatie
Zundert
De Noorse copyrightorganisatie Rettighets Alliansen heeft naar eigen zeggen tussen de 50.000 en 75.000 vermeende Popcorn Time-gebruikers in Noorwegen in het vizier. De organisatie stuurde de gebruikers een waarschuwingsbrief en sluit een gang naar de rechter niet uit.

Volgens Rettighets Alliansen zorgde Popcorn Time in Noorwegen voor een forse toename in piraterij. Naar schatting 750.000 internetgebruikers in het Scandinavische land verkrijgen films, en ook andere entertainmentcontent, uit illegale bron. Een derde zou Popcorn Time gebruiken, zo meldt TorrentFreak dinsdag.

Om de toename een halt toe te roepen zint de antipiraterijwaakhond op maatregelen. De organisatie zegt een database te hebben opgebouwd met de ip-adressen van 50.000 tot 75.000 vermeende Popcorn Time-gebruikers. Rettighets Alliansen mag die gegevens wettelijk opvragen bij bijvoorbeeld providers, zodra er het vermoeden van piraterij is.

Hoewel Rettighets Alliansen de ip-adressen mag verzamelen, mag het niet zomaar achterhalen wie er achter de adressen schuilgaat. Daarvoor heeft de antipiraterij-organisatie in Noorwegen de bevoegdheden niet. Dit betekent dat een gang naar de rechter noodzakelijk is. En zelfs dan is het nog maar de vraag of de gebruikte ip-adressen ook leiden naar diegenen die illegale content hebben gedownload.

Tegenover TorrentFreak zegt de Noorse copyrightorganisatie dat ze deze herfst een aantal vermeende Popcorn Time-gebruikers een waarschuwingsbrief gaat sturen. Sommige gebruikers zouden 'een kleine verrassing' in de mail aantreffen in de vorm van een officiële brief. De details over het dreigement zijn nog onbekend.

Europese antipiraterijorganisaties richten hun pijlen de laatste tijd vaker op Popcorn Time en aanverwante diensten. Zo pakte de Deense politie vorige week twee mannen op die twee websites zouden runnen die uitleggen hoe verschillende varianten van de dienst zijn te gebruiken. Ook de Nederlandse organisatie Brein trad in het verleden op tegen zulke sites.

 
Na klachten van "partijen" (vermoedelijk Brein en RIAA) heeft FRNIC een Franse organisatie die domeinnamen uitgeeft, vergelijkbaar met SIDN van Nederland, de site yts.re gewaarschuwd dat ze een notice en takedown procedure aan de broek hadden en na een week offline gehaald zou worden.

De mensen die wat meer bekend zijn met torrents weten dan dat yts.re verwijst naar Yifie torrents, een bekende en populaire torrent site.

Door deze aankondiging had Yify in elk geval een week de tijd om te gaan verhuizen. Het blijkt dat het met name Yify is die achter het programma Popcorn Time steekt. Het wisselen van de domeinnaam was er dan ook oorzaak van dat Popcorn Time er even uit gelegen heeft.

Het is niet bekend waar ze momenteel verblijven, maar uiteraard hebben ze inmiddels nieuwe domeinnamen, die ik uit juridisch oogpunt hier niet zal noemen.

Inmiddels zijn er al de nodige varianten opgedoken, waaronder Movie Box voor ios apparaten maar ook Show Box wat overal op gebruikt kan worden, ja alles, dus iOS, Android, Blackberry, Kindle Fire, MAC, PC en zelfs Chromecast.

Iemand die goed geld plukt van deze activiteiten is DitisTV die een stukje hardware verkopen, waarmee ook verbinding wordt gelegd met site die de films aanleveren (streamen).

Er zijn dus best nog wel wat acties van bestrijdende organisaties te verwachten, gezien het fenomeen niet minder wordt maar zich zelfs lijkt uit te spreiden als een olievlek met daarbij behorende stijgende populariteit.

 
Ja ze doen hun best maar. Er zal toch eerst jurisprudentie moeten komen want de Nederlandse ISP's gaan volgens mij niet zomaar gegevens van klanten af staan.

Advies: Bewaar bewijzen van alles waar je geld voor betaald i.v.m. de stichting Thuiskopie. Deze regeling is namelijk door het Europese hof als illegaal bestempeld verleden jaar (staat ook in de link van Aart te lezen) maar nog steeds zit deze heffing op harde schijven en andere lege media maar ondertussen ook op o.a. Smartphones.

Aangezien die heffing illegaal is, betalen we iets wat we niet zouden hoeven betalen en geheid dat er wel een manier gaat komen om dat terug te vorderen op de regering.

Of dat die stichting failliet te krijgen is gezien het illegaal innen van gelden. Een downloadverbod werkt 2 kanten op.

 



Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan