Regionale hittegolf! In septemper???

freggel1

Addicted Member
Moderator
Lid sinds
5 jan 2003
Berichten
20.131
Waarderingsscore
562
Punten
113
Leeftijd
59
Locatie
Zundert
Ben jij er klaar voor? In meer dan 60 jaar tijd is het zo laat in het jaar nog nooit zó warm geweest...

Het stralende zomerweer blijft aanhouden en begin volgende week wordt het nog een stuk warmer. In het zuidoosten en oosten van ons land wordt het maandag, dinsdag en woensdag tropisch, 30 tot 32 graden. MeteoGroup verwacht begin volgende week een regionale hittegolf. Sinds 1947 is een regionale hittegolf niet meer zo laat in het jaar voorgekomen.

Zuidelijke stroming

De bijzondere hitte wordt begin volgende week verwacht. Op grotere hoogte in de atmosfeer zakt een diepe trog uit boven de Atlantische Oceaan. Aan de voorzijde daarvan, komt een zuidelijke stroming te staan. Lucht vanuit het Middellandse Zeegebied wordt zo op transport gezet naar Nederland. Aangezien er in de Benelux en ook in Frankrijk sprake is van hoge druk, is het prachtig weer. De zon komt volop aan bod en zo kan de lucht snel opwarmen. De warmte bouwt zich op in Frankrijk en met die zuidelijke wind stroomt die warme lucht dan naar Nederland.

Spanje en Portugal stuk kouder

Het grappige is eigenlijk dat het bij ons veel warmer wordt dan in Spanje. De trog zorgt daar voor de passage van storingen die geregeld regen en buien met zich mee brengen. Op sommige plaatsen blijft het kwik daar steken op 18 tot 22 graden. Toch is het diezelfde luchtsoort van Spanje, die geleidelijk ook onze omgeving weet te bereiken. Maar door het stralend zonnige weer in Frankrijk is de lucht tegen die tijd allang opgewarmd.

Bijzonder

Het is erg bijzonder om in september nog tropische dagen te krijgen. Ook op ons landelijke hoofd weerstation De Bilt wordt 30 graden verwacht. Dat is nog nooit voorgekomen in de tweede week van september. De laatste dag in het jaar dat het nog tropisch warm werd in De Bilt is tot nu toe 5 september geweest (in 1949 en in 2013). Dat lijken we nu volop te gaan verbreken, met waarschijnlijk dinsdag of woensdag (13 of 14 september) daar de tropische voltreffer. De laatste dag dat het ergens in Nederland (dus niet noodzakelijk De Bilt) tropisch warm werd, is 20 september 2003. Toen werd het in Maastricht, in Ell en in Eindhoven meer dan 30 graden.

Tropenwarmte in september

In het zuidoosten en oosten van het land blijft het dit keer langere tijd achter elkaar tropisch warm. Met drie dagen 30 graden binnen een reeks van vijf dagen 25 graden stevenen we daar op een regionale hittegolf af. Zo laat in het jaar komt dat bijna nooit voor. In Maastricht gebeurde dat voor het laatst in de periode van 11 tot en met 16 september in 1947. Al bijna 70 jaar geleden dus, dat we voor het laatst in deze tijd van het jaar een regionale hittegolf hadden!

Bron: MeteoGroup

 
Lekkar warrum! :bier:

 
Interessante en leuke info en wij zitten er weer mee hier in Maastricht, want daar wordt het over het algemeen het warmst. :)

Phuuuu 25 graden is wat ons betreft al mooi genoeg hoor. ;)

 
knallen er dan maar een lekker bbq tje tegenaan dit weekend  :bier: :bier: :bier: :bier:

B.

 
Quote : " in Spanje blijft het kwik steken op 18 to 22 gr. C. " Unquote

Dank voor de info!

Mijn vrouw staat juist op punt met vakantie te gaan naar Spanje.

Ik zal haar waarschuwen, een winter- bikini mee te nemen... ? gr. George

 
Of uierzalf @Marie. :biggrin: 

Maar het is vandaag wat koeler, en dat komt mooi uit voor de bloemencorso's in Lichtenvoorde deze is live te zien op de regionale zenders. [ RTV Oost, Omroep Brabant, Omroep Gelderland en RTV Drenthe ]

En Bloemencorso Valkenswaard deze is live te zien op de regionale omroep VOS.

En waar wij met de fiets naartoe kunnen: Loenhout een dorpje hier net over de grens. :biggrin: 

boets zei:
knallen er dan maar een lekker bbq tje tegenaan dit weekend  :bier: :bier: :bier: :bier:

B.
Wanneer Boets? De mijne staat startklaar voor vandaag,  mijn koelkasten liggen weer vol met lekkere dingen...  :bier: :bier: :bier:

 
@Freggel: Uierzalf  :confused:

Het meisje gaat zonder mij, dus ik vertrouw erop, dat ze geen glibberzalf nodig heeft...  :cool: gr. George

 



Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan