Jump to content
nicewithice

Kabels en splitter lijden onder het weer

Recommended Posts

Hoi, ik heb hier in Griekenland een schotel sinds 2012, er staan 3 duo LNB's op, en alles is aangesloten via 2 splitters op mijn Twin Sat receiver. Heeft jaren gewerkt, tot nu vorige week ik geen opnames meer kon maken en ook Hotbird zeer slecht te ontvangen was. Ik ben dan dom genoeg bij de sat receiver begonnen, reset, format etc...Geen verbetering, dan alle kabels naar boven ( dak )gecheckt, nog niets, dan eindlijk op mijn dak de sat direkt aan de LNB gekoppeld, nog niks. Kabel eraf en een andere erop en werkt als nieuw. Dus ik heb dan alle 6 kabels ermaar eens afgehaald, en man oh man, die zijn gewoonweg bijna verpulverd door de zon en waarschijnlijk het zout van de zee. Soomigen waren groen van binnen, anderen hadden geen kabel meer onder de isolatie. Na vervanging heb ik dan ook bemerkt dat 1 switch het ook begeven heeft, wat ik raar vond maar was wel de switch die aan de slechte LNB"s hing.

Mijn vragen nu:

  1. Ik wil alle coax kabels vervangen, wat is de beste soort ( bestand tegen voornamelijk zeer veel zon, zout van de zeelucht en af en toe regen ? Ik merk dat er koperen en zilveren zijn.
  2. Zelfde vraag voor de LNB verbindingen, moeten die geisoleerd zijn, afgeschermd etc ?
  3. Splitter zelfde vraag, en kan die ook eigenlijk stuk gaan, als die bijvoorbeeld op een slechte LNB aangesloten is ? ( Ik vermoed dat er enige LNB's kortgesloten waren ook.
  4. En eventueel, zijn er LNB's die ook aan te raden zijn in deze omstandigheden ? Ik heb tot hiertoe inverto's gebruikt, eigenlijk zijn ze niet slecht maar je weet maar nooit.

Bedankt voor alle eventuele tips en hulp. Yassas !

Share this post


Link to post

Hallo.

Griekenland, lijkt me heerlijk daar met mooi weer, doorzichtige zee en souflaki's. Maar het heeft natuurlijk ook zijn nadelen.

Zon en zout zijn niet altijd even handig inderdaad, zeker niet nu die zon soms zo'n hoge temperaturen af geeft.

 

Ik kan je niet overal antwoord o;p geven maar voor kabel kun je het beste goed geisoleerde buitenkabel nemen die wel tegen een stootje kan.

1.) Voor zover mij bekend is dan Hirschmann toch nog altijd een kabel om rekening mee te houden zoals de Hirschmann KOKA 799 of KOKA PVC6.

 

2.) LNB verbindingen, tenminste als je bedoeld waar de kabel de lnb in gaat, daar zit vaak zo'n isolatiekapje bij. Dit gebruik ik zelf ooit aangezien daar toch relatief eenvoudig wat water in kan gaan staan waardoor de pluggen sneller zullen roesten, dus ik tape die pluggen af. Maar dat is in Nederland. Ik durf niet te zeggen of het wel of niet goed is om deze te isoleren of af te schermen.
Misschien dat iemand anders daar een goed antwoord op heeft.

 

3.) Ik neem aan dat je met een splitter een diseqc switch bedoeld. Hier zijn wel behuizingen voor te krijgen. Diseqc switches kunnen ook stuk gaan ja, zijn het vrij zelden of je moet van die goedkope uit China komende dingen hebben. Ik heb er 2 stuk gehad, totdat ik een goede Spaun gekocht heb en die hangt hier al 15 jaar aan de muur nu. Met genoeg storm en bliksem en wat dies meer zij en 1 kapotte lnb.

Ik durf niet te zeggen of een slechte LNB of eentje met sluiting een diseqc switch kapot kunnen maken maar ik zou me dat wel kunnen voorstellen. Heb er echter nog niet veel van gehoord.

 

4.) Inverto lnb's zijn prima. Mocht iemand nog lnb's weten speciaal geschikt voor dit soort omstandigheden laat het gerust weten, maar ik heb er nog niet van gehoord eerlijk gezegd. In de zuidelijke landen zoals ook Spanje en Italië waar je ook zee met zout water en zon hebt. LNB's zijn vrij recht toe recht aan dingen en aldaar gebruiken ze dezelfde.
Kan nooit kwaad er een of twee extra op voorraad te hebben zodat je snel kunt switchen als je denkt dat er iets stuk is.

 

Aanvullingen (of evt. verbeteringen) op mijn antwoorden van mensen met verstand van zaken zijn uiteraard welkom.

  • Thanks 1

Greetings, Black Tiger

Share this post


Link to post

De plug waar de binnenader zit  voordat je die op de LNB monteert goed dik insmeren met siliconenvet. (geen olie)

Er zijn rubberen doppen die je over de plug kunt schuiven bij de connector, de isolatie kapjes die BT bedoelt . Ook deze vullen met siliconenvet voor het monteren , vocht en zilt  krijgt dan  geen schijn van kans om deze aan te vreten. 

 

Edited by the matrix
  • Like 1
  • Thanks 1

groet,

 

the matrix

Share this post


Link to post

Bedankt voor je antwoord, ik ga die kabels eens opzoeken en aanschaffen denk ik. En wat betreft de switch, diseqs, ja vreemd genoeg is die defekt. Rechtstreeks verbinden aan de receiver gaat, switch ertussen gaat niet, eenvoudigere test bestaat niet denk ik. OK, het was een 6 euro switch, maar ik denk niet dat er veel insteekt ?

Share this post


Link to post
6 uren geleden, nicewithice zei:

OK, het was een 6 euro switch, maar ik denk niet dat er veel insteekt ?

Er zit niet zo gek veel in maar er is zoals aangegeven echt wel kwaliteitsverschil in te vinden.

Zo'n Spaun switch zal een stuk duurder zijn. Maar persoonlijk heb ik dus 2x en 3 jaar een switch moeten vervangen en de Spaun hangt al 15 jaar. Zal toch zijn redenen dan hebben. Maar als die 6 euro switch ook al een aantal jaren hing, kun je zo een ook gewoon gebruiken.

Ze zijn immers gemakkelijk genoeg te vervangen als je er goed bij komt.

  • Thanks 1

Greetings, Black Tiger

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Hosting Fun

×
×
  • Create New...

Important Information

By clicking the accept button you specifically agree to our Terms of Use and Privacy Policy. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. If you don't agree, please leave this site.