Onjuiste netwerkinformatie op s4a!

Black Tiger

Addicted Member
Administrator
Moderator
Lid sinds
8 feb 2001
Berichten
34.774
Waarderingsscore
1.000
Punten
113
Leeftijd
60
Locatie
State Penitentiary
Beste gebruikers.

In het Windows forum van s4a staat een topic met netwerkinformatie. Er is mij echter gebleken dat hierin een hoop informatie staat van mensend ie wel goedwillend zijn met hulp, maar die van de bestaande netwerkprotocollen op zich, toch niet echt goed kaas hebben gegeten.

Ze weten wel ongeveer wat ze doen, maar niet exact en ook niet exact de mogelijkheden.

Zo wordt er bijv. belachelijkerwijs geopperd dat een netwerk tussen win98se en Winxp niet mogelijk zou zijn alleen op basis van tcp/ip. Dat is dus ronduit onjuist.

Verder is er nog iemand die ook nog durft om het protocol "netbeui" aan te halen voor gebruik. Welnu, als er 1 antiek en zeker onveilig NOOIT MEER te gebruiken netwerkprotocol is, dan is het netbeui wel.

Zo zie je overigens hoe stom MS is, want bij netwerkinstallatie van Win95 wordt dat er volgens mij altijd nog automatisch bij geinstalleerd.

Netbeui dus NOOIT gebruiken, is NERGENS voor nodig. ALLES wat je wil, kan afgehandelt worden met tcp/ip, en met delen nog een kleine aanpassing op de pc's zelf als het w98<->andere windows systemen betreft.

Wil je niks aanpassing dan heb je voldoende aan tcp/ip en daarnaast ipx/spx met daarin aangevinkt dat netbios via ipx geschakelt moet worden.

Wie netwerk informatie wenst sta ik graag te woord, maar ik wil hiermee maar aangeven dat je niet altijd meteen moet geloven wat mensen schrijven, ook niet als het duidelijk en "echt gemeend" klinkt, want zoals gezegd, men meent het goed, maar men heeft de klok horen luiden maar weet maar ongeveer waar de klepel hangt.

Ik weet ook niet alles, maar van tcp/ip, netbeui en ipx/spx moet je toch al een hele goede zijn om me daarover nog wat wijs te maken.

Het is dus goedbedoeld op s4a maar het verhaal klopt niet of van andere schrijvers klopt het maar deels.

Suc6 met jullie netwerken.

 
Kun je mij dat allemaal uitleggen? Ik voel me op dat gebied nog al een newbie...

Naja.. je hebt gelijk... ik STOOR me ook altijd aan die Computerclub deskundigen... Hebben thuis een PC dus weten ze alles... naja.. ik ken ze :biggrin:

Ik weet ook niet alles, maar van tcp/ip, netbeui en ipx/spx moet je toch al een hele goede zijn om me daarover nog wat wijs te maken.
Ik wil wel dieper erop in gaan in welke situatie's je wel voor NetBEUI (definieer onveilig, snap ik niet in deze context) zou kunnen kiezen... maar in deze moderne IT word gemakshalve voor TCP/IP gekozen...

Eigenlijk zou ik zeggen.. TCP/IP only... geen NetBEUI en/of IPX/SPX ernaast... nergens voor nodig... IPX/SPX zorgt voor nogal veel broadcasts.. wil je niet op je netwerk... Als er dan echt IPX/SPX fans tussen zitten : neem dan wel ff 't juiste frame_type... ik weet zeker dat de meeste de verkeerde kiezen :) (802.2, 802.3, Ethernet_II, etc...) Of toevallig de juiste zonder de historie erachter te weten...

Heel veel mensen gebruiken IPX/SPX voor iets wat eigenlijk voor netwerkdummie's is... browsen op netwerk en netbios names... via unc, dns, hostfile, etc... (windows &amp; unix/linux) en wins (windows) kan dit allemaal goed/snel/veilig opgelost worden zonder je netwerk met onnodige overhead á la ethernet multicasts te belasten.

Dat NetBEUI antiek is kan ik wel bevestigen... alhoewel, TCP/IP is ouder dan NetBEUI... maar ik snap de bedoeling... anders gezegd.. het is niet meer van deze tijd. Enne NetBEUI is niets van MS... Het komt van IBM Lanmanager af...

O ja, voordat mensen gaan schreeuwen... maar NetBEUI kun je niet gebruiken in WinXP... lees dan MS artikel q301041 maar :biggrin:

Ik raad het voor thuisgebruik ook niet aan. Professioneel gezien. Het kan in bepaalde omgevingen een goede en VEEL snellere oplossing geven dan TCP/IP. (NetBEUI is veel sneller dan TCP/IP)

Waarom is NetBEUI nagenoeg onbruikbaar in dit internet-tijdperk? Het is niet routeerbaar...

HAWKEYE

 
Originally posted by HAWKEYE

Waarom is NetBEUI nagenoeg onbruikbaar in dit internet-tijdperk? Het is niet routeerbaar...


 


HAWKEYE
En juist daardoor kan het in bepaalde situaties ook weer een veiligere oplossing bieden.

...Doordenkertje voor de oplettende lezer. :)

 
Ha! dan heb ik het onmogelijke voor elkaar gekregen!

Ik werk hier al een geruime tijd met een netwerk in huis waar 1 station win98se als OS heeft.

2 andere stations draaien met Win2K en de 3e met XP-pro.

Alle stations zien elkaar en kunnen bestanden met elkaar uitwisselen, gaat dus prima lijkt mij.

Alles met TcpIp, overigens.

Maar degene die een poging gedaan heeft, en tot dit oordeel gekomen was, zal wel vergeten zijn om een gebruiker aan te maken onder XP........ :)

 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bijvoorbeeld, of vergeten zijn hostfiles aan te maken eventueel indien nodig, het kan immers allemaal onder tcp/ip.

@Hawk ik meende toch echt in een boek gelezen te hebben dat tcp/ip het nieuwste protocol was en ipx/spx en netbeui ouder waren nog van in de tijd van token ring.

Het was me bekend dat netbeui niet van MS was, net als ipx/spx wat van Novell afkomstig is. Maar het is wel zo dat MS het standaard bij een netwerkconfiguratie in Win95 erbij plaatst terwijl het niet noodzakelijk is.

Zelf kan ik overigens wel een optie waarbij je netbeui zou gebruiken, maar normaliter is het tegenwoordig nooit meer nodig.

Of Netbeui sneller is weet ik niet, zou best kunnen ik zei al dat ik ook niet alles wist, maar dat het een onveilig protocol is, dat zijn meerder specialisten met me eens, omdat het gewoon open is en zich nergens wat van aantrekt qua beveiliging, misschien dat het daarin ligt, ik weet het fijne er ook niet van.

Mij ging het er echte om dat mensen van alles aanraden en niet weten wat de protocollen precies doen of kunnen, uitzonderingen daargelaten en daar wilde ik even voor waarschuwen.

 
Denk ik.

Netbeui is volgens mij nodig als je de direkte kabel verbinding van win 95 wil gebruiken.

(klok/klepel verhaal)

 
Nope, dat kan ook met ipx/spx.:)

Je kan het bijv. wel gebruiken om een printer te sharen op een netwerk wat niet goed in elkaar steekt zodat de enige manier om alle pc's er op te laten sharen nog netbeui is.

Heb ik 1x meegemaakt, maarja, daar zat die hele config dan ook een beetje flut in mekaar.

 
Laatst bewerkt door een moderator:
Originally posted by Black Tiger @Hawk ik meende toch echt in een boek gelezen te hebben dat tcp/ip het nieuwste protocol was en ipx/spx en netbeui ouder waren nog van in de tijd van token ring.


 


TCP/IP : 1973 (telnet sinds 1969)



Netbios : 1983



Netbeui : 1985



IPX/SPX : 1988 (Xerox ontwikkelde dit, Novell heeft IDP en SPP overgenomen en functionaliteiten erbij ontwikkeld en dit IPX/SPX genoemd) En ja, het originele XNS van Xerox is van 1978, maar nog steeds niet ouder dan TCP/IP)


 


En Ethernet was voor Tokenring beschikbaar. Dus als zo'n boek schrijft over de tijd van tokenring.. vreemde vergelijking.


 


Protocollen en netwerktopologien worden vaak door elkaar gegooid en verward... ook in boeken...


 





Het was me bekend dat netbeui niet van MS was, net als ipx/spx wat van
Novell afkomstig is. Maar het is wel zo dat MS het standaard bij een netwerkconfiguratie in Win95 erbij plaatst terwijl het niet noodzakelijk is.
 


Nou... eigenlijk heeft Novell iets gedaan wat MS ook altijd doet. Iets goeds nemen en dit doorontwikkelen. Alleen kraakt iedereen MS af als MS dit doet en bij Novell vond men dit schijnbaar normaal.


 


En het probleem is, de newbie installateurs willen zoveel mogelijk niets invullen... Voor mij mogen ze ALLES weglaten wat automatisch gaat. Maar wie zou dan nog een werkende Win aan de praat krijgen?


 





Of Netbeui sneller is weet ik niet, zou best kunnen ik zei al dat ik ook niet alles wist, maar dat het een onveilig protocol is, dat zijn meerder specialisten met me eens, omdat het gewoon open is en zich nergens wat van aantrekt qua beveiliging, misschien dat het daarin ligt, ik weet het fijne er ook niet van.



 


Het is zeker sneller. Gemeten en getest. En theoretisch ook makkelijk te onderbouwen.


 


Definieer dan onveilig eens? Het protocol zelf is veiliger dan TCP/IP. TCP/IP doet alles unencrypted over de lijn gooien, erg veilig is dit niet. Bij TCP/IP kan ik gemakkelijk spoofen. Lukt je dit ook zo gemakkelijk met NetBEUI? Waar zit volgens jou dan het beveiligingsrisico in een protocol? Volgens mij gooi jij en die andere specialisten verschillende lagen doorelkaar.


 


@Drz je vergeet dat je tig mechanismes in Windows hebt zitten die niets met TCP/IP te maken hebben. Allemaal gebaseerd op LanManager via Netbios (over TCP/IP). En een gebruiker heeft niets te maken met een PC kunnen zien of niet.


 


@Activ. Da's precies 1 van de 2 redenen om NetBEUI in een LAN te zetten met 1 gateway NetBEUI <-> TCP/IP. Snelheid en veiligheid.


 


En nog een tip... Geloof niet alles wat in een boek staat... Ervaring... jarenlange ervaring en tig verschillende boeken dat telt... Ik heb boeken gezien die men bij de HTS kreeg... om te huilen zoveel fouten...


 


Ik mis het andere board.. valt het op
:)

 


HAWKEYE


 
Als je het andere board mist moet je gewoon lekker veel van zulke topics hier starten. :)

Ik zie ze altijd graag en dat geld voor de users ook vast wel.

 
Wat voor andere board mis je? Is er nog ergens een netwerk board dan?

Maar het klinkt allemaal heel interessant. Ik zal in elk geval als ik weer eens het werk ga bezoeken (in januari) wat vragen gaan stellen over netbeui.

Waarom ze het dan onveilig vinden bedoel ik dan.

Als het allemaal zo prachtig is vraag ik me af waarom het dan zowat nooit meer gebruikt wordt, misschien net vanwege die niet-routeerbaarheid.

Wat betreft de leeftijden van de protocollen, dat kan ik door elkaar gegooid hebben, ik heb er diverse dingen over gelezen, maar waarschijnlijk niet zoveel aandacht aan het bouwjaar besteed.:)

 
Originally posted by Black Tiger Wat voor andere board mis je? Is er nog ergens een netwerk board dan?

 


Maar het klinkt allemaal heel interessant. Ik zal in elk geval als ik weer eens het werk ga bezoeken (in januari) wat vragen gaan stellen over netbeui.



Waarom ze het dan onveilig vinden bedoel ik dan.


 


Als het allemaal zo prachtig is vraag ik me af waarom het dan zowat nooit meer gebruikt wordt, misschien net vanwege die niet-routeerbaarheid.


 


Wat betreft de leeftijden van de protocollen, dat kan ik door elkaar gegooid hebben, ik heb er diverse dingen over gelezen, maar waarschijnlijk niet zoveel aandacht aan het bouwjaar besteed.
:)
Klopt... ivm onrouteerbaar kun je het moeilijker inzetten.... EN wat te denken van een SUPERVOORDEEL van TCP/IP? Pingen... hoe vaak is dat toch niet ff handig... ff checken hoe de ping is... probeer dat eens simpel met ipx/spx, netbeui etc...

Het is een ziekte Tiger... Ik lees ergens iets over... en dan verdwijnt het niet meer... hehehe... Ik weet wat ik 15 jaar geleden erover las en nu... nu maken ze er een zooitje van...

Welk board? Welk denk je... jij zat er ook wel eens op :)

Ik mis die ene scene... we zijn wel bezig... maar ja... mijn vingertjes jeuken...

@activ... vraag maar raak... als ik tijd/zin heb antwoord ik wel...

Ik ga hier alleen geen complete workshops geven ;)

Soms moeten de mensen ook eens de tijd nemen om iets te lezen... MAAR... omdat ik meer een newbie sat-user ben... en puur een gebruiker... net zoals je me niets over een auto qua onderhoud moet vragen.. wil ik rustig zo'n kennis teruggeven... doe ik toch iets :biggrin:

 
.......en elke vorm van kennis is welkom!

 
Ahja, dat board..... ja mis ik ook wel, ik hoop dat er snel weer iets komt in die geest of iets soortgelijks, die scene is altijd wel leuk geweest inderdaad alhoewel ik er zelf zoals je weet nooit echt diep in gezeten heb, maar aan de rand was het ook gezellig.:)

Overigens.... had jij niet vroeger eens met enkele lieden TnA opgericht? Ik zit nu op een board van TnA, oftewel The new Alliance, maar volgens mij is dat toch heel iets anders dan het TnA van pak hem beet x jaar geleden, toch?

 
Als jullie een probleem hebben waar misschien zelfs black tiger niet uikomt (kan bijna niet :laugh: dan kan ik http://gathering.tweakers.net aanraden. Hier weten ze in tegenstelling van s*****l wel veel van computers. Maar je moet wel kanttekeningen er soms bij zetten. Zogenaamde computer deskundigen heb je overal, thuis of op forum en bedrijven etc. Een slecht advies kun je altijd een keer krijgen.

 
Originally posted by Black Tiger Ahja, dat board..... ja mis ik ook wel, ik hoop dat er snel weer iets komt in die geest of iets soortgelijks, die scene is altijd wel leuk geweest inderdaad alhoewel ik er zelf zoals je weet nooit echt diep in gezeten heb, maar aan de rand was het ook gezellig.:)

 


Overigens.... had jij niet vroeger eens met enkele lieden TnA opgericht? Ik zit nu op een board van TnA, oftewel The new Alliance, maar volgens mij is dat toch heel iets anders dan het TnA van pak hem beet x jaar geleden, toch?
Nope.. je vergist je inderdaad.... Je had TNO (The New Order) en TCA (The Courier Association).... Allebei was ik senior staff...

Als je wilt kan ik je de verzameling van .NFOs geven waar ik allemaal ingezeten heb :biggrin: Een redelijke lijst inmiddels...

Maar ja... vroeger waren de groups veel leuker dan tegenwoordig.. net zoals in reallife missen veel mensen RESPECT... jammer...

 
t'was een kwestie van tijd voor ik me er tegenaan ging bemoeien he ;)

Idd, respect... In de Satscene is dat gelukkig nog wel echt aanwezig... Dat je mekaar respecteert. Althans, dat hoop ik ;)

Dat gedoe met die netwerken? niet tegenaan bemoeien.

Zoals alles in dit leven heeft ieder protocol voor en nadelen. NetBEUI is snel maar niet routeerbaar, IPX is stabiel en redelijk snel en IP is routeerbaar en begrijpelijk... En zoals altijd is een server zo veilig al je hem maakt. Als je je machine dichtspijkert is het altijd veilig, fouten in de implementatie daargelaten.

M$ is inderdaad altijd de gebeten hond. Maar door de houding van het bedrijf (Arrogant) is dat dan wel een beetje eigen schuld, toch? Je hoort niemand over de instabiliteit van Linux terwijl dat nog verre van af is. Alleen weet je dat als je eraan begint, en betaal je er niet voor. Zodra iets de hoofdprijs kost verwacht je ook iets. Vraag dat maar eens aan c+ ;) Als die 90 zenders bieden voor hetzelfde geld zal men niet meer zo snel zeuren dat je 35 euro betaald voor slechte programma's.... want dan is er altijd wel iets op wat je leuk vind (Denk ik).

PS Merry xmas....

Skidz

 
Eindelijk.... ik dacht al van "is ie in slaap gevallen" :biggrin::biggrin::biggrin:

 
Originally posted by Skidz Als je je machine dichtspijkert is het altijd veilig, fouten in de implementatie daargelaten.


Skidz
Wedden we van niet...

Meeste mensen denken dat hun systeem dichtgespijkerd is...

Maar kijk nu even... heb je Windows draaien? Ok... ik hoop voor je dat je de laatste Flash Player update hebt geïnstalleerd.. Die player is al sinds het begin exploitable... Nu, na een aantal jaren, wordt het pas bekend... Al die jaren hebben mensen gedacht dat ze dichtgespijkerd veilig zaten :)

Als je jaren in de hackscene zit... dan weet je één ding... geen PC is veilig :) Ik durf zelfs te stellen dat mijn PC niet 100% dicht zit...

En inderdaad... net zoals je zegt... of het nu HP-UX, Windows, Linux, SCO, AS/400, etc... is... exploits zijn overal voor te maken... Alleen focust iedereen zich op MS...

HAWKEYE

 
1 van mijn pc's is 100% dicht, en is absoluut niet vanaf de buitenwereld te benaderen door de beste hackers die je maar kunt vinden!

En daar durf ik een hoop om te verwedden!

Hij heeft namelijk geen floppy, cdrom speler en is niet op het internet aangesloten, zelfs niet op het netwerk!

En volgens mij is dat de beste metode om een PC te beveiligen.

(en bovendien zit er tijdelijk geen voeding in) :biggrin:

 
Dat klopt... is de hoogste CERN die je kunt krijgen... niet aansluiten op netwerk.... die voeding is ook wel origineel... alleen spreken ze bij CERN over werkende PC's... de mijne is ook 100% safe als ie uitstaat :) (nee, ik laat geen WoL toe via de router)...

 



Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan