Jump to content
Sign in to follow this  
Guest SuperJoop

Verkoop Canal+ zet kabel en Satwereld op z'n kop

Recommended Posts

Guest SuperJoop

De verkoop van Canal+ Benelux kan de kabel- en satellietwereld behoorlijk wijzigen. Inmiddels hebben meerdere partijen zich als geïnteresseerde koper gemeld, maar een groep bestaande uit Sony, Disney en een aantal kabelmaatschappijen is al bezig met plannen om het bedrijf te verdelen.

 

 

 

Vivendi Universal, de eigenaar van Canal+, wil Canal+ Benelux vóór eind 2004 als één geheel verkopen. Daarom hebben Sony, Disney, Casema, Essent Kabelcom, UPC en een aantal Belgische partners waaronder Telenet zich voor de gelegenheid in een kopersgroep verenigd, met het plan Canal+ na aankoop te verdelen. De Belgische (media)investeerder Déficom en de Franse mediabedrijven Groupe AB en TF1 hadden zich al eerder als potentiële kopers gemeld.

Volgens welingelichte kringen bestaat het plan van Sony en Disney eruit om Canal+ Blauw en Rood te laten samenvoegen met CineNova 1 en 2. Deze zenders (die voor negentig procent in handen zijn van Sony en Disney), hebben volgens schattingen minder dan 40.000 abonnees en leiden daarmee een kwakkelend bestaan. Bovendien hebben de kabelexploitanten die deze zenders via hun digitale pakketten doorgeven, problemen met hun contracten met CineNova. UPC heeft hierbij CineNova per 1 maart al de wacht aangezegd, zoals eerder aangekondigd.

 

In het aankoop-plan van de groep zouden de abonnees naar de kabelexploitanten gaan, die daarmee naar schatting 280.000 kabelabonnees van Canal+ kunnen toevoegen aan hun digitale pakketten. Daarmee zou de deal voor een opleving van de digitale kabelprojecten kunnen zorgen, indien de exclusieve sport- en filmcontent van het nieuwe CineNova/Canal+ alleen via de digitale kabelpakketten van UPC, Essent en Casema ontvangen kan worden. CineNova zou als contentleverancier van premiumkanalen - net als nu - actief blijven, zij het onder andere doorgiftevoorwaarden.

 

Canal+ is in Nederland ook in conclaaf met vooral UPC over doorgiftevergoedingen en digitale toegang. Indien de partijen tot één consortium gaan behoren, zouden dit soort problemen door het opkopen van Canal+ niet meer optreden. Onduidelijk is of de beoogde nieuwe eigenaren het nieuwe CineNova/Canal+ willen blijven aanbieden op analoge wijze in gebieden waar geen digitaal pakket via de kabel beschikbaar is.

 

Voor het voortbestaan van Canal+-dochter Canal Digitaal Satelliet kan in dit scenario alleen een onafhankelijke koper van het satellietboeket zorgen. Canal Digitaal Satelliet heeft 55.000 betalende kijkers, en 35.000 premiumkijkers naar Canal+. In totaal bedient Canal Digitaal Satelliet meer dan 450.000 kijkers die via satelliet de Nederlandse commerciële en publieke zenders (Nederland 1-3, RTL 4, 5, SBS 6, TMF, Net 5 e.d.) bekijken. Het is niet waarschijnlijk dat kabelexploitanten of Sony/Disney het satellietonderdeel zelf willen continueren.

 

Canal Digitaal Satelliet-directeur Kees Färber, die zelf niets over de verkoopopties wil zeggen, laat weten het onwaarschijnlijk te achten dat continuering van het pakket met zoveel huishoudens in gevaar is. Voor Vlaanderen is het de bedoeling dat op een soortgelijke wijze Canal+ wordt verdeeld tussen TeleNet en Sony/Disney die zo een entree krijgen in België. Hoe de verdeling in Franstalig België uit zal pakken is onduidelijk.

 

Canal+ Benelux en CineNova waren niet bereikbaar voor commentaar

 

emerce.nl

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
  • Hosting Fun

×
×
  • Create New...

Important Information

By clicking the accept button you specifically agree to our Terms of Use and Privacy Policy. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. If you don't agree, please leave this site.