'IJsbeertje laten inslapen'

freggel1

Addicted Member
Moderator
Lid sinds
5 jan 2003
Berichten
20.131
Waarderingsscore
562
Punten
113
Leeftijd
59
Locatie
Zundert
Het pasgeboren ijsbeertje Knut in de dierentuin van Berlijn, houdt de gemoederen flink bezig in Duitsland.

Het jonkie is verstoten door zijn eigen moeder en krijgt sindsdien handmatig de fles. Die menselijke opvoeding voorkomt dat het dier een echte ijsbeer wordt, zo menen diverse experts. Het laten inslapen van de verstotene zou volgens hen de beste oplossing zijn.

Mediaster

De vreugde was groot toen het ijsbeertje Knut samen met een broertje op 5 december in de dierentuin van Berlijn het levenslicht zag. Ruim 33 jaar had de diergaarde op de geboorte van een ijsbeertje moeten wachten.

Knuts moeder, een oudgediende van het staatscircus van de DDR, wilde echter niets van haar kroost weten. De beertjes werden zonder aandacht in de kou achter gelaten. Knut's broertje overleed hierdoor al snel. Knut werd nog net door een medewerker van de dierentuin gered. Het onderkoelde beertje werd in een broedkas voor pagegaaien ondergebracht.

Daar vertoefde Knut de eerste 44 dagen van zijn leven om aan te sterken. Sinds die tijd is het witte beertje uitgegroeid tot een gezond jong van een dikke zeven kilogram. Zijn verzorger blijft dag en nacht bij hem, speelt en knuffelt met het jong en geeft hem zes keer per dag de fles. Knut mag inmiddels naar buiten en is in Berlijn uitgegroeid tot een ware mediaster.

'Geen echte ijsbeer'

De 'menselijke' opvoeding die Knut ondergaat, valt echter niet bij iedereen in goede aarde. "Hij zal altijd op de verzorger zijn gericht. Hij wordt geen echte ijsbeer'', aldus de directeur van de dierentuin van Aken.

"Men had eerder de moed moeten hebben hem te laten overlijden. Daarvoor is het nu te laat.''

Dierenbeschermer Frank Albrecht gaat nog verder; "De 'handmatige' opvoeding is een grove schending van de wet. Eigenlijk zou de dierentuin de berenbaby moeten laten inslapen.''

Dat ijsberen ook in gevangenschap tot gevaarlijke dieren kunnen uitgroeien, bleek afgelopen september nog in de dierentuin van Bremerhaven. Daar raakte een verzorger zwaar gewond tijdens het spelen met een ijsbeer.

Berenkenner Udo Gansloßer denkt dat de verzorger van Knut op termijn ook op zijn hoede moet zijn. "Nu zoekt de beer nog voortdurend bescherming bij zijn verzorger, maar wanneer het dier zijn geslachtsrijpe leeftijd bereikt, zou Knut zijn pleegmoeder er wel eens flink van langs kunnen geven."

De directeur van de overkoepelende organisatie van Duitse dierentuinen, Wolfgang Apel, vindt echter dat Knut niet moet worden afgemaakt "De 'vermenselijking van Knut moet zo snel mogelijk stoppen, maar men mag hem niet laten inslapen. Hij heeft recht op leven."

 
laat dat beestje toch leven

 
AMSTERDAM - De ophef rond de 'euthanasie' van het troetelige ijsbeertje Knut heeft in Duitsland veel stof doen opwaaien. Maar de dierenarts van het Duitse park zal het niet laten gebeuren dat Knut de 'Giftspritze' (gifspuit) krijgt.

,,Volslagen onzin'', zegt dierarts André Schüle van het Berlijnse park. 'Zo'n schattig diertje zou geen enkele dierentuin ter wereld het leven ontnemen', zo liet hij optekenen in het Duitse boulevardblad Bild. Tientallen kinderen protesteerden gisteren bij de Berliner Zoo.

Het ijsbeertje werd door zijn moeder verstoten. Maandag opperden dierenbeschermers dat het beestje afgemaakt moest worden omdat het later gestoord gedrag zou gaan vertonen.

Knut's verzorger blijft sinds alle ophef dag en nacht bij hem, speelt met hem, knuffelt hem en geeft hem zes keer per dag de fles. Maar volgens dierenbeschermers past dit soort opvoeding door de mens niet bij de soort. „Hij zal altijd op de verzorger zijn gericht. Hij wordt geen echte ijsbeer”, aldus de directeur van de dierentuin van Aken.

De dierentuin heeft er inmiddels een topattractie bij. Komend weekend zal Knut zich voor het eerst aan het grote publiek tonen en alle steunbetuigingen in ontvangst nemen.

 
Ik vindt het ook onzin en ben het met die ene eens dat het inmiddels te laat is om het beestje dood te maken.

Mochten ze er genoeg van krijgen of gaat ie problemen maken, kunnen ze hem immers altijd nog verkopen aan een andere dierentuin, er zijn er genoeg in de wereld en het aantal ijsberen is sowieso al aan het minderen.

 
Alsof een beer in een dierentuin natuurlijk gedrag vertoont.

Een echte ijsbeer wordt het nooit in gevangenschap.

 
Nee dat zeker niet, maar het zal wel nog natuurlijke nukken hebben of krijgen, dat is al bewezen, het blijven toch wilde dieren alhoewel ze niet meer zo zullen zijn als echt in de natuur.

Ze hadden het er gisteren zelfs over bij Nova of Netwerk.

 



Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan