Satellietuitzending regionale publieke zenders op 1september alleen op Astra 23,5oost

freggel1

Addicted Member
Moderator
Lid sinds
5 jan 2003
Berichten
20.131
Waarderingsscore
562
Punten
113
Leeftijd
59
Locatie
Zundert
Satellietuitzending regionale publieke zenders op 1 september alleen op Astra 23,5 Oost

Op 1 september aankomende stoppen RTV Rijnmond, RTV Noord-Holland, Omrop Fryslan, RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Gelderland, Omroep Zeeland, Omroep Brabant en L1 met hun radio- en televisie-uitzendingen op de Astra1 (19,2 graden Oost). Vanaf dan zijn de genoemde zenders op satelliet alleen via de Astra3-positie op 23,5 Oost te zien. Dit is een gevolg van de eerder gemaakte afspraak tussen SES Astra en de regionale omroepen (verenigd in de Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking), waarbij slechts een beperkte termijn op de Astra1 zou worden uitgezonden mede als oplossing voor de uitfasering van analoge ethertelevisie op 11 december jl. Oorspronkelijk was het de bedoeling de uitzending op de Astra1 al eerder te laten beëindigen. “We menen coulant te zijn geweest en hebben een redelijke overgangstermijn in acht genomen,” aldus Bill Wijdeveld, verantwoordelijk voor de overeenkomst bij SES Astra. Deze week gaat een campagne van start om Nederlandse satellietkijkers aan de ontvangst van een tweede satellietpositie te helpen.

SES Astra en de regionale publieke omroepen werken voor de satelliet-overgang naar Astra 23,5 Oost samen met satellietaanbieder Canal Digitaal Satelliet die er een campagne aankoppelt. Canal Digitaal Satelliet hoopt eind oktober te starten met een (gecodeerd) themazenderpakket tegen betaling. Later zal ook een HDTV-aanbod gelanceerd worden. Eerder verklaarde Raad van Bestuur van de Nederlandse Omroep Stichting dat een beperkt aantal themazenders van “Nederland 4″ die thans nog exclusief via de kabel te zien zijn in uitzendkwaliteit, op deze satellietpositie zal uitzenden. Canal Digitaal Satelliet neemt de groothandelverkoop voor de ‘DUO LNB’ op zich. Alle bij Canal Digitaal Satelliet geregistreerde huishoudens in de gebieden van de regionale omroepen alsmede Flevoland krijgen een brief over de wijziging. Het aantal huishoudens dat thans de Astra 23,5 Oost kan ontvangen schat Wijdeveld in op maximaal “enkele duizenden”. Doordat het om ongecodeerde uitzendingen gaat, is in september niet daadwerkelijk te meten hoeveel huishoudens op grond van de ontvangst van de regionale zenders een tweede ontvangstmogelijkheid zal hebben geinstalleerd.

Bij het op satelliet gaan van de regionale publieke zenders is vanaf het moment dat SES Astra en ROOS/de regionale omroepen een accoord sloten, bekend dat de zenders uiteindelijk alleen op de Astra-satelliet 23,5 Oost zouden uitzenden, een satellietpositie waar door gebrek aan aanbod nauwelijks satelliethuishoudens voor bestaan. Dit heeft toenmalig minister Maria van der Hoeven (CDA, thans minister van Economische Zaken) bij de informatie over de uitzending op satelliet de Tweede Kamer niet laten weten. Bill Wijdeveld zegt daarover: “Onze contractspartij zijn de regionale omroepen, niet de minister. Onze intenties zijn bij het contract altijd helder geweest.” De adviesprijzen van een DUO LNB zijn afhankelijk van de wensen 39,95 euro tot 59,95 euro. Er zal niet gewezen worden op de (vrije) ontvangstmogelijkheid via DVB-T (digitale etherontvangst).

Gerard Schuiteman, algemeen directeur van ROOS die namens de betrokken regionale zenders heeft onderhandeld met SES Astra over de satellietuitzendingen zegt vertrouwen te hebben in een goede overgang. Schuiteman wil niet ingaan op hetgeen er is besproken. Enkele betrokken regionale zenders lieten DutchMedia weten kritisch te hebben gestaan tegenover hetgeen gebeurd. Met name de overgang in de vakantieperiode (die op 3 september voorbij is), is voor sommige regionale omroepen ongelukkig. Ook de ingezette campagne die in vakantieperiode plaats vindt, kan gezien de vakanties niet op enthousiasme van alle regiozenders rekenen. De campagne zal in de tweede helft van augustus haar hoogtepunt kennen, waarbij in de laatste weken ook een balk in beeld van de regionale zenders op de Astra1 zal worden uitgezonden.

Dutchmedia

 
Goh, zullen wel veel mensen balen die nu blij waren op 19.2 dit vrij te kunnen ontvangen, na de vakantie, plof weg. Ach ja, gelukkig kan ik draaien.

 
Handig dit nieuws. Maar ze gaan me toch niet vertellen dat we straks ook de regionalen in een apart pakketje mogen gaan betalen ?

 
hoi,

via de upc kabel in friesland was de door het beeld lopend bericht bij omrop fryslan gisteren ook te zien.

vandaag niet meer.

 



Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan