Komeet miljoen keer helderder.

freggel1

Addicted Member
Moderator
Lid sinds
5 jan 2003
Berichten
20.147
Waarderingsscore
568
Punten
113
Leeftijd
59
Locatie
Zundert
Astronomen over de hele wereld staan versteld van de normaal onopvallende komeet Holmes, die ineens een miljoen keer helderder is gaan stralen. Ook in Nederland is het hemelobject ’s nacht te zien, nu zelfs met het blote oog.

Wat precies de oorzaak is van de toename in helderheid, hebben wetenschappers nog niet kunnen achterhalen. Mogelijk komen er gas en deeltjes vrij nu de komeet dichter bij de zon is gekomen en smelt. Ook kan het zijn dat de komeet uiteen aan het vallen is.

Holmes is zo’n drie kilometer in doorsnee en valt op omdat hij geen staart heeft. Mogelijk kan die gevormd worden door de huidige uitbarsting.

Holmes werd ontdekt in 1892. Zijn naamgever Edwin Holmes zag hem ineens in het sterrebeeld Andromeda. Mogelijk ging de komeet toen eenzelfde soort fase, want in de jaren daarna nam de helderheid weer af. Tussen 1906 en 1964 waren astronomen hem zelfs helemaal kwijt.

Omdat Holmes in zeven jaar rond de zon vliegt, kon Brian Marsden van het Amerikaanse Minor Planet Center hem weer terugvinden door te berekenen waar hij zich moest bevinden.

“Het is een fantastische uitbarsting,” zei Marsden in een reactie op de nieuwste ontwikkeling. “Omdat de komeet momenteel geen staart heeft, verwarren sommigen het met een supernova. We hebben al twee meldingen van een nieuwe ster gehad.”

Wie de komeet zelf wil bekijken, moet op zoek naar Perseus, aan de oostelijke sterrenhemel. Holmes is de gelige stip midden tussen de sterren van het sterrenbeeld. Qua helderheid doet Holmes niet onder voor de sterren van de Grote Beer.

Niemand weet nog wat er met Holmes zal gebeuren in de komende weken.

Verwacht wordt dat hij binnenkort weer zijn helderheid zal verliezen en weer een onopvallende stip zal worden die alleen met telescopen te bezien valt. Wanneer dat gebeurt is niet te voorspellen. Het kan nog weken duren, of vanavond al afgelopen zijn.

 



Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan