Hoe legitiem is je Windows 7

Wing39

Addicted Member
Special Friend
Lid sinds
27 sep 2008
Berichten
557
Waarderingsscore
0
Punten
0
Leeftijd
58
Beste Windows gebruikers, zie hier een berichtje over je windows 7 OEM versies.

Bron: Nu punt NL

AMSTERDAM - Windows 7 is sinds zijn lancering afgelopen donderdag op grote schaal illegaal verkocht. Nederlandse computerwinkels verkochten honderden ‘OEM-versies’ van Microsofts nieuwste besturingssysteem aan hun klanten, terwijl dat niet is toegestaan.

Volgens Microsoft mogen winkeliers alleen de retailversies van het besturingssysteem verkopen aan consumenten. Uit onderzoek van gadgetsite Gadget.nl blijkt dat veel computerwinkels echter de goedkopere OEM-versies van Windows 7 verkopen. Deze versies zijn al snel de helft goedkoper dan de winkeluitvoeringen.

OEM-versies van Windows 7 mogen volgens de software- en hardwarefabrikant onder geen enkele voorwaarde aan klanten worden verkocht, omdat deze alleen bedoeld zijn voor computerwinkels en -fabrikanten.

Niet legitiem

Deze ‘systeembouwers’ kunnen het besturingssysteem installeren op pc’s en laptops, om die vervolgens kant en klaar te verkopen. "Krijg je als klant een OEM-versie in handen en installeer je hem zelf op je pc, dan is je Windows-installatie niet legitiem", verklaart Ralf Becks van Microsoft Nederland.

Bij navraag onder 24 webshops en computerketens in Nederland liet slechts één winkel weten dat het deze uitvoeringen alleen voorgeïnstalleerd levert op kant en klare pc’s en laptops. De rest verkoopt de fors goedkopere uitvoeringen gewoon los, of in combinatie met hardware als moederborden, processoren, harddisks en videokaarten.

Veranderde regels

De OEM-versies van Windows 7 zijn goedkoper dan hun verpakte winkelequivalenten, omdat Microsoft er bijvoorbeeld geen ondersteuning voor levert. Die ondersteuningsplicht wordt verlegd naar de systeembouwers. Microsoft ziet klanten niet als systeembouwer, aldus Becks. "Ook niet als je thuis je pc in elkaar zet."

Deze interpretatie is een krappe twee jaar geleden van kracht geworden. De gebruikersovereenkomst op OEM-verpakkingen is in januari 2008 aangepast om de nieuwe richtlijnen te verduidelijken, aldus Microsoft.

Oprecht

Windows-verkopers blijken niet goed bekend met de nieuwe regels. Volgens een medewerker van computerwinkel Alternate is Microsoft ervan op de hoogte dat de winkel OEM-versies aan klanten verkoopt.

"Dat is legitiem als klanten hiermee een pc willen bouwen", gelooft woordvoerder Bas Wanrooij van Alternate. Andere winkels lijken oprecht te geloven de regels na te leven, door OEM-versies van het besturingssysteem alleen te verkopen in combinatie met specifieke hardwareonderdelen.

Geen straffen

Microsoft geeft toe dat er nogal wat onduidelijkheid bestaat onder winkeliers en hun klanten. Maar het bedrijf belooft beterschap. "Wij zijn druk bezig om dit in samenwerking met onze partners veel duidelijker te krijgen." Uiteindelijk moet dit ertoe leiden dat OEM-versies van Microsofts besturingssoftware niet meer te koop zijn in winkels.

Voor honderden klanten komt de actie te laat. Die hebben weliswaar een werkend besturingssysteem, waarvoor ook gewoon updates beschikbaar zijn. Maar voor pakweg tachtig euro is hun Windows 7-software net zo legitiem als een gekraakte versie van het besturingssysteem.

Microsoft laat weten dat het geen vastomlijnd plan heeft om deze klanten tegemoet te komen. Wie onbewust een illegale OEM-versie van Windows 7 heeft gekocht, kan wel contact opnemen met Microsoft. "We zullen per geval bekijken of we klanten kunnen helpen", aldus de woordvoerder.

Groet,

Wing

 
HAHAHAHA, het was ook wel te verwachten.:biggrin::biggrin::biggrin:

Winkels weten dit maar al te goed hoor, want dit is echt niet iets van 2 jaar geleden, dit speelt al veel langer. OEM licenties zijn altijd al bedoeld om op nieuwe systemen te plaatsen. En thuis kun je ook systeembouwer zijn, maar dan moet je wel als zodanig aangemerkt zijn bij Microsuf en daarvoor moet je dan weer een klein diploma'tje hebben enzo.:)

Hoe dan ook, wie slim is koopt zich snel zo'n OEM versie, want als klant kun je doen alsof je neus bloedt, immers niet iedereen leest op internet deze berichten, en het scheelt je ook de nodige euri's en dat weten ook de winkels maar al te goed.

 
Microsoft laat weten dat het geen vastomlijnd plan heeft om deze klanten tegemoet te komen. Wie onbewust een illegale OEM-versie van Windows 7 heeft gekocht, kan wel contact opnemen met Microsoft. "We zullen per geval bekijken of we klanten kunnen helpen", aldus de woordvoerder.Groet,

Wing
Ben benieuwd, ik persoonlijk zou geen contact opnemen met Microsoft.

Maar ik heb ook geen Windows 7, maar nog de oude XP

Groetjes,

Bones

 
Laatst bewerkt door een moderator:
Je hebt altijd mensen die t wel doen....leek me beter om het op het board te delen

Ik heb net nog bij Alternate op de site gekeken en je kan gewoon OEM versies bij ze bestellen

Gr.

Wing

 
Het is ook wel verstandig om het te melden, alleen vraag ik me samen met Bones af of het wel verstandig is om dat te doen.

De uitspraak van Microsoft dat ze "per geval" gaan kijken wat ze gaan doen, doet toch vage vermoedens rijzen. Dikke kans dus dat je mag gaan bijbetalen tot de prijs van een retail versie, wellicht met een korting omdat je zo eerlijk was je te melden.

Tenzij je een nieuwe pc gekocht hebt dan zul je hem daarmee mogen gebruiken.

Men moet het natuurlijk zelf bekijken, maar zo'n vage uitspraak roept op zijn minst vraagtekens op.

 
Moet je Oem versie van Windows 7 registreren enzo ja moet dan iet iets overleggen ofzo?, buiten het serienummer.

 
Dat zal toch wel hetzelfde zijn als alle Windows versies je moet bij het registreren alles opgeven je naam adres en woonplaats en uiteraard moet het serienummer ingevuld zijn en als je een internet verbinding hebt klik je op registreren en na een 20-30 seconden krijg je op het scherm dat het OK is en je bent geregistreerd:santa:

 
Het is echter niet verplicht om te registreren, het mag. Bij XP was dat ook een optie die je kon overslaan en bij Vista ook. Wel moet je het serienummer invullen en activeren maar ook dat gaat online binnen enkele ogenblikken.

 



Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan