Schotelantenne mag

aart44

Addicted Member
Special Friend
Lid sinds
31 mrt 2003
Berichten
2.682
Waarderingsscore
32
Punten
48
Leeftijd
79
Locatie
Amersfoort
Het begint er nu op te lijken dat er genoeg jurisprudentie is en de rechters die vaak verschillend oordeelden bij schotel verboden nu weinig anders kunnen dan toestaan.


Het lijkt er dat de kranten het ineens allemaal als nieuws zien hieronder de Telegraaf


AMSTERDAM - Bewoners van huurhuizen hoeven niet meer bang te zijn dat woningcorporaties en andere verhuurders het plaatsen van schotelantennes verbieden. Het Amsterdamse gerechtshof heeft alle bezwaren van tafel geveegd.

In de onlangs gepubliceerde uitspraak wordt verwezen naar een beslissing van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, schrijft Sp!ts. Slechts in uitzonderingsgevallen geldt een verbod, zoals een schotel op een gevaarlijke plek bevestigen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/6387001/__Schotelantenne_mag__.html?p=4,1

 
Rotterdam, 26 maart. Woningeigenaren mogen hun huurders niet zonder meer verbieden een schotelantenne op hun woning te plaatsen.

Alleen als er een gelijkwaardig alternatief is, zoals kabel of internet, of er om veiligheidsredenen geen antenne geplaatst kan worden, mogen eigenaren de plaatsing dwarsbomen. Dit stelt het Amsterdamse gerechtshof in een uitspraak die het in september vorig jaar deed, maar pas onlangs werd gepubliceerd.

In de zaak tussen vakantiewoningverhuurder Esthéticienne B.V. en vakantiepark Waterpark It Soal in Workum probeerde het vakantiepark de plaatsing van schotelantennes om esthetische redenen te verbieden. De verhuurder huurt drie woningen van het park en verhuurt deze daarna door aan particulieren. „Het merendeel van mijn huurders komt uit het buitenland en wil de eigen televisiekanalen kunnen ontvangen”, legt Johannes Peek van Esthéticienne uit. „Daarnaast is er in Workum geen goed alternatief mogelijk.” Peek verloor in eerste instantie, maar werd in hoger beroep in het gelijk gesteld.

Het gerechtshof verwijst naar een twee jaar oude uitspraak van het Europees hof voor de rechten van de mens, waarin in een Zweedse zaak het recht op informatievergaring zwaarder werd gewogen dan esthetische bezwaren. Dit hof beriep zich op artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat de vrijheid van meningsuiting waarborgt.

Volgens huurrechtadvocaat Jurjan Adriaansens van AKD Advocaten en Notarissen, die niet betrokken was bij de rechtzaak, kunnen de twee uitspraken veel veranderen voor huurders. „Eerdere uitspraken van rechters waren erg verschillend.” Maar na een veertigtal rechtszaken over schotelantennes is er volgens Adriaansens meer duidelijkheid: „Nu blijkt dat een alternatief als kabel of internet niet alleen toegankelijk moet zijn, maar ook minstens hetzelfde zenderaanbod en beeldkwaliteit moet bieden.”

Bron: http://www.nrc.nl/binnenland/article2511859.ece/Pandeigenaar_mag_schotel_niet_verbieden

 
Het aanbrengen van schotelantennes aan huurwoningen houdt de gemoederen al een tijd bezig. Veel professionele verhuurders, met name woningcorporaties, hebben zich tot doel gesteld de plaatsing van schotelantennes zoveel mogelijk aan banden te leggen. Dit stuit weer vaak op fel verzet van huurders die door een opgelegd verbod geraakt worden.

Het resultaat is dat er inmiddels vele procedures zijn gevoerd. Huurders beriepen zich in deze procedures op artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) dat ziet op het recht op vrije informatiegaring. Verhuurders stelden zich op hun beurt op het standpunt dat er voldoende alternatieven zijn voor het verkrijgen van de gewenste informatie en dat schotelantennes ontsierend zijn.

Dit leidde tot een belangenafweging door de rechter en dat blijkt ook wel uit de jurisprudentie. Deze is op zijn zachtst gezegd divers. Wel is er een tendens in de jurisprudentie waar te nemen die gelijk opgaat met de opkomst van internet. Immers, via internet kan ook buitenlands nieuws worden gevolgd en hierdoor kwalificeerde internet zich volgens de rechter in veel gevallen als redelijk alternatief voor de schotelantenne en werd geoordeeld tot verwijdering van de schotelantenne.

Inmiddels heeft ook het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zich uitgelaten over het verbod tot het plaatsen van een schotelantenne. En deze uitspraak zal naar mijn verwachting van grote invloed zijn op de Nederlandse rechtspraak op dit vlak.

In de zaak die speelde voor het Europese Hof ging het om een Iraakse familie die woonachtig is in Zweden. Zij had een schotelantenne geplaatst om nieuws en andere televisieprogramma's uit haar thuisland te kunnen bekijken. Deze familie werd door haar verhuurder gesommeerd de door haar geplaatste schotelantenne te verwijderen. De zaak liep uit op een gerechtelijke procedure waarin verhuurder in het gelijk werd gesteld. De rechter vond - zoals in Nederland ook vaak het geval - dat er voldoende alternatieven waren. De familie legde de zaak echter voor aan het Europese Hof. Deze oordeelde - eenvoudig gezegd - dat van het recht op vrije nieuwsgaring alleen kan worden afgeweken indien er sprake is van dringende redenen van algemeen belang. Dat een verhuurder een schotelantenne niet mooi vindt of dat hij bang is voor wildgroei, is hiervoor niet voldoende. Ook oordeelde het Europese Hof dat niet snel mag worden aangenomen dat er sprake is van een redelijk alternatief. Hiervan is pas sprake als dit alternatief minstens hetzelfde biedt als de schotelantenne. Daarbij geeft het Europese Hof nog nadrukkelijk aan dat het soort informatie niet belangrijk is. Ook pure entertainment valt onder de reikwijdte van artikel 10 van het EVRM. Om kort te gaan: de schotelantenne mocht blijven staan.

Deze uitspraak heeft inmiddels ook zijn weg gevonden naar de Nederlandse rechtspraak. In een recent gepubliceerd arrest van het Gerechtshof Amsterdam werd een vordering tot verwijdering van een schotelantenne, onder verwijzing naar het arrest van het Europese Hof, afgewezen. Vastgesteld werd dat middels de door verhuurder aangedragen alternatieven minder zenders waren te ontvangen dan via de schotelantenne. Gelet op de directe werking van artikel 10 EVRM en de uitleg die het Europese Hof hieraan heeft gegeven, kon het Gerechtshof niets anders doen dan de vordering van verhuurder tot verwijdering alsnog afwijzen.

Het tij lijkt dus gekeerd. Gelet op bovenstaande recente jurisprudentie komt het mij voor dat een contractueel verbod op het plaatsen van een schotelverbod in een gerechtelijke procedure geen stand meer zal houden. In plaats van de verwijdering van een schotelantenne af te dwingen, loont het mijns inziens meer om huurders ook daadwerkelijk een volwaardig alternatief te bieden, bijvoorbeeld door een centrale schotelantenne te plaatsen op het dak van een appartementencomplex. Alleen op deze wijze kan een wildgroei aan schotelantennes worden tegengegaan.

Van belang is tenslotte dat het voorgaande niet alleen geldt voor huurovereenkomsten. Alle overeenkomsten en wettelijke regelingen waarin een verbod op de plaatsing van schotelantennes wordt opgelegd worden geraakt door de uitspraak van het Europese Hof.

Jurjan Adriaansens

Bron: http://www.vastgoedjournaal.nl/index...verbod-zinloos

 
Volgens mij moet dat toch eerder al bekend zijn gemaakt, danwel heeft een andere rechtbank al zodanig geoordeeld, want deze regel was mij al lang bekend uit een gerechtelijke uitspraak hierover:

Alleen als er een gelijkwaardig alternatief is, zoals kabel of internet
En dat is ook gelijk het springende punt wat de hele tijd al speelt en dus feitelijk ongewijzigd blijft.

Kabel is -geen- gelijkwaardig alternatief en internet mijns inziens ook niet.

Ik begrijp dan ook totaal niet waarom er nu zo'n ophef over gemaakt wordt, want als huurder heb je in de meeste gevallen nog steeds geen poot om op te staan. Verhuurders beroepen zich dan gewoon op de aanwezigheid van kabeltv en/of internet en dan ben je feitelijk dus nog geen stap verder.

Vastgesteld werd dat middels de door verhuurder aangedragen alternatieven minder zenders waren te ontvangen dan via de schotelantenne. Gelet op de directe werking van artikel 10 EVRM en de uitleg die het Europese Hof hieraan heeft gegeven, kon het Gerechtshof niets anders doen dan de vordering van verhuurder tot verwijdering alsnog afwijzen.
Da's echt dezelfde uitspraak als ik al eens gezien heb, misschien van een lagere rechtbank dan, maar dit is echt al aan de orde geweest.

Daarop gingen toen de nodige woningverenigingen nog kijken naar GSO mogelijkheden.

Misschien is het nieuws omdat de termijn voor beroep bij de Hoge Raad nu afgelopen is?

 
Laatst bewerkt door een moderator:
Waar heb je die quote vandaan over die Iraakse familie? Of heeft iemand hier een bericht geplaatst en snel weer gewist? Want dat is niets van wat ik schreef.

 
In de zaak die speelde voor het Europese Hof ging het om een Iraakse familie die woonachtig is in Zweden. Zij had een schotelantenne geplaatst om nieuws en andere televisieprogramma's uit haar thuisland te kunnen bekijken.

Bron: http://www.vastgoedjournaal.nl/index...verbod-zinloos
Het staat in het derde bericht wat ik er op heb gezet ik ga niet het hele bericht nog een keer quoten.

Voorheen gingen rechters er verschillend mee om de één stond een schotel toe de ander liet hem weghalen maar bijna niemand ging tegen de uitspraak procederen tot het Europesche Hof als je verliest kost het een kapitaal.

 
Oh dus je haalde iets aan wat in een link stond die je gepost had. Dat hele bericht hoef je inderdaad niet te quoten, ik vroeg me alleen af waarom je Zweden aanhaalde als reactie op mijn bericht.

Ik reageerde namelijk op het feit dat het hier om een uitspraak van het Amsterdamse hof gaat.

Dat is Nederland en aldus begrijp ik de link met Zweden niet. Het verhaal wat ik schreef is en komt dan uit Nederland, niet uit Zweden. Het had te maken met een uitspraak in een van die steden in de Randstad voor zover ik me herinner. Hier in Nederland dus en dan heb je nog de mogelijkheid als woningvereniging om in beroep te gaan (cassatie) bij de Hoge Raad.

Hier gaat het om:

Dit stelt het Amsterdamse gerechtshof in een uitspraak die het in september vorig jaar deed, maar pas onlangs werd gepubliceerd.
Ik vroeg me dus af of dit misschien onlangs pas gepubliceerd was of dat de kranten er nu zo op inspringen omdat wellicht nu de periode om cassatie aan te tekenen bij de Hoge Raad, tegen dit Amsterdamse vonnis, voorbij was en de uitspraak daarmee definitief en dus ook definitieve jurisprudentie.

Want in feite had ik dus zo'n uitspraak (maar misschien dan van een lagere rechtbank) met dezelfde overweging (goed alternatief voorhanden zijn) al verleden jaar gehoord c.q. gelezen. Vind het daarom vreemd dat het nu opeens zo'n nieuwswaarde heeft bij de kranten.

 
Volgens mij staat er ook iets in de wet dat je vrij bent alles te ontvangen wat uitgezonden wordt en je mag een schotel vrij plaatsen als deze kleiner is dan 1 meter doorsnede..

Maar; de schoonheidscommissie kan dan nog roet in het eten gooien, je mag vaak geen schotel plaatsen aan de voorzijde van een woning, de schoonheidscommissie kan zelfs bezwaar maken bij koopwoningen.

De verhuurder kan verlangen dat je geen schade aanbrengt aan het gebouw (gaten boren in de gevel valt daar onder), een klem beugeltje aan het balkon of een standaard in de tuin is dan ook geen bezwaar.

Ik heb in het verleden een paar keer een vergelijkbaar conflictje gehad met verhuurders maar na een brief van $advocaat was dat dan over.

 
Ja bij sommige verhuurders helpt een brief van de advokaat, bij anderen echter niet. Daarom is het wel fijn dat er nu jurisprudentie is waar men op kan terugvallen.:)

 
Volgens mij staat er ook iets in de wet dat je vrij bent alles te ontvangen wat uitgezonden wordt en je mag een schotel vrij plaatsen als deze kleiner is dan 1 meter doorsnede.. Maar; de schoonheidscommissie kan dan nog roet in het eten gooien, je mag vaak geen schotel plaatsen aan de voorzijde van een woning, de schoonheidscommissie kan zelfs bezwaar maken bij koopwoningen.
Voor plaatsing aan voorgevel of in een voortuin moet je een vergunning aanvragen en dan kunnen er dus bezwaren worden gemaakt. Voor plaatsing aan de achterzijde is geen vergunning nodig.

De schotel mag een doorsnede tot 2m hebben en het geheel mag niet hoger zijn dan 3m. Dat is flink dus.

Alles bij elkaar zijn er maar weinig praktische bezwaren, zolang je niet aan de kant van de openbare ruimte plaatst.

Hier is een folder over de regels van VROM: http://www.vrom.nl/docs/wonen/folder_(schotel)antennes.doc

Hmmm. Opmerkelijk dat VROM op haar website documenten gewoon als doc-file neerzet. Tssss.

m

 



Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan