Ontstemd gestemd.

Het was te verwachten dat ie zou blijven zitten. Te weinig verlies van stemmen/zetels.
De eerste kamer kan heel officiëel toch niet veel, want feitelijk is het de 1ste kamer geen tweede 2de kamer. De 1ste kamer behoort feitelijk alleen te controleren op juistheid, uitvoerbaarheid en handhavingsmogelijkheid van wetten. Eigenlijk behoren die niet meer te bepalen of een wet wel of niet mag worden aangenomen omdat hun partij dat niet leuk vind of wel leuk vindt. Daar is de meerderheid in de 2de kamer voor.

Dat zie je ook wel aan het feit dat de FvD de afgelopen 4 jaar in de 1ste kamer 12 zetels had, net als de VVD, maar er feitelijk vrijwel niets van wetgeving is tegen gehouden.

Om Rutte echt weg te krijgen zal er eenzelfde aardverschuiving over 2 jaar moeten komen als het er -echt- om gaat. Maar ik ben bang dat het dan niet gaat gebeuren. Sowieso omdat er verschillende meningen zijn, maar met name ook omdat er nu veel proteststemmen waren en er straks veel mensen opnieuw niet gaan stemmen, omdat Rutte nu ook niet opstapt en mensen er geen vertrouwen meer in hebben dat het helpt.
En dat weet een vetmieter als een Rutte maar al te goed.

Dus gaat hij gewoon verder met oogkleppen op om het land te "helpen" (ja naar de klote).
 
Ja als hij geen herinnering heeft hoe je moet opstappen wordt het moeilijk.
 
Nee daar heeft ie geen herinnering aan, kan ook niet, heeft ie nooit moeten doen. Hij wil alleen maar problemen oplossen. In principe een goede gedachte, maar hij kan niet inzien dat de mensen niet meer willen dat hij dat blijft proberen. Het is een echte pluche-plakker geworden.
 
@ tijger, de tweede kamer kan zoveel wetten aannemen als ze willen maar als die niet door de eerste kamer komen gaat het feest toch echt niet door. Tweede kamer heeft bv besloten om de saldering van de zonnepanelen langzaam af te bouwen, hier is vooralsnog geen meerderheid voor in de eerste kamer ( met dank aan o.a.de PVV die op het laatste moment van standpunt veranderde). Dus gaat het feest voorlopig nog niet door. Rutte zal dus flink moeten lobbyen om hier een meerderheid voor te krijgen in de eerste kamer en mocht dat niet lukken zal vriend Jetten zijn wet dus echt aan moeten passen om hem alsnog door de eerste kamer te loodsen.
 
Laatst bewerkt:
Dus gaat het feest voorlopig nog niet door
euh nee maare....

in 2025 gelijk naar 64% ipv in de oude plannen pas een jaar later.
duurt ff langer maar onze centjes krijgen ze

iedereen aan de panelen en van het gas af!
ik ben nog op zoek naar een geld boompje het liefst vrucht dragend
 
@ sat-ed, jip dat is wat de regering besloten heeft. Maar hier is in de eerste kamer nog geen meerderheid voor. Dus feest gaat vooralsnog niet door.
duurt ff langer maar onze centjes krijgen ze
Dat ben ik helemaal met jou eens. :rolleyes2:
 
de tweede kamer kan zoveel wetten aannemen als ze willen maar als die niet door de eerste kamer komen gaat het feest toch echt niet door.
Boets, dat weet ik, maar dat is juist wat ik schreef, die hele zin moet je bij elkaar houden.
De eerste kamer mag niet zomaar wetten tegen houden omdat ze die niet leuk vinden. Feitelijk is de 1ste kamer alleen een controle op wettelijke juistheid en uitvoerbaarheid etc. van de wetten.
Dus ze mogen wel wetten tegen houden, maar eigenlijk niet vanwege het feit dat hun partij dat wel of niet leuk vindt, daar is juist de 2de kamer voor. Er moeten goede redenen zijn om een wet af te keuren (kan juridisch niet, niet handhaafbaar, alleen dus als het niet door de toetsing komt). Dan mogen ze afkeuren en anders moeten ze goedkeuren eigenlijk.
Zo zit het staatsrechtelijk in elkaar.

Wat er echter de laatste tijd feitelijk vaker gebeurt, dat er meerderheden in de 1ste kamer gezocht moeten worden is wel wat er gebeurd maar eigenlijk niet hoe het staatsrechtelijk hoort. Dus staatsrechtelijk klopt het niet.
Maar de vraag is of dat nog ooit terug gaat veranderen, vermoedelijk niet, want dit is te handig voor partijpolitiek en iedereen doet er aan mee.

Dus ja op die manier kan ook die salderingsregeling nog tegen gehouden worden onder andere.
 
Kunt het beter zo doen, dan hebben we tenminste hier wat tekst en hoeven niet elders te kijken.

DEN HAAG - De BoerBurgerBeweging (BBB) komt toch uit op 17 zetels in de Eerste Kamer en wordt daarmee ruim de grootste. De partij van Caroline van der Plas stond volgens de eerdere voorlopige prognose van de ANP Verkiezingsdienst eerst op 16 zetels. Maar na het tellen van vrijwel alle stemmen krijgt de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen er nog een senaatszetel bij.

Tadaaa.... ik wist wel dat ze het kon. :)
 
  • Leuk
Waarderingen: Dr.Z
....
ik citeer niet uit eigen werk maar uit werk van aankomen leider 1e kamer lid van d66 paul van meenen.


D66 zakt volgens de laatste prognose terug naar 5 in plaats van de eerder berekende 6 zetels in de Eerste Kamer. Ook de andere coalitiepartijen verliezen. VVD gaat van 12 naar 10, CDA van 9 naar 5 en ChristenUnie van 4 naar 2. Van Meenen benadrukt dat het gaat om een prognose. “De verkiezingen voor de Eerste Kamer moeten nog plaatsvinden, op 30 mei.”

hele tekst hier>>>

hier zakt je de broek toch van af...
dan heb je het duidelijk niet begrepen of je bent het geboren arrogantie...
ik heb het gehoord maar twijfelde of ik het goed had gehoord maar ja...
 
ik heb het gehoord maar twijfelde of ik het goed had gehoord maar ja...
Nee je had het goed gehoord. Ook ik schreef al dat dit de uitspraak van Kaag was, door met het regeerakkoord want ze waren (toen nog) geen zetels kwijt, VVD ook slechts 2 (blijft zo) en aldus heeft de stemmer laten zien ontevreden te zijn met de andere partijen, maar dat slechts weinig van hun kiezers hun beleid niet steunen.

Het is echt een politieke zienswijze. Het is een stemmenverschuiving, alleen niet ten koste van hun dus zij doen hun werk goed. :rolleyes2:

Net als met het referendum over de EU, meerderheid was tegen. Maar nee het referendum ging over de grondwet van de EU dus zo mocht je dat niet zien, even paar regeltjes veranderen en dan zonder verdere stemming gewoon alsnog doordrukken want de bevolking begrijpt het niet goed. :cautious:
 
want de bevolking begrijpt het niet goed. :cautious:
hoe gaan ze bv een flippende burger voor hun neus uitleggen?
owja lama "zeer bedreigend"..
ik voel me bedreigd in mijn eigen huis door die lui
mag ff 1400,- extra aftikken omdat we niet arm lastig zijn
nog niet... nog niet...
 
Dat zijn inderdaad bedreigende of verwarde personen.
 
En wat gaat de BBB wel brengen wat de anderen niet konden/kunnen?

Ik voorspel helemaal niets..............................................................
 
En wat gaat de BBB wel brengen wat de anderen niet konden/kunnen?
dat maakt mij nog niet zoveel uit.
gaat mij er om dat de gevestigde partijen niet zo makkelijk een 1,2 tje meer kunnen maken en dat "links om of rechts om" de burger het er duidelijk niet mee eens is wat ze er nu allemaal proberen door te drukken.
gedwongen onteigenen.. of het nu de boeten zijn of iemand anders maakt me niet uit.
deze maat regel doe je alleen als het echt niet anders kan en niet met 1 pennen streep.
gaan we schiphol onteigenen met zijn allen?
of bv hugo uit huis gooien omdat iemand anders er wil wonen?

over hugo gesproken..
dorp hier verder op worden weer tig woningen gesloopt en "we weten nog niet hoeveel er terug komen"
 
Ik hoop voor de boeren het stikstofbeleid aanpassen, in ieder geval doelstelling van 2030 naar 2035 en geen gedwongen uitkoop van boeren, ga eerst maar eens kijken hoe deze hun bedrijf eventueel kunnen aanpassen zodat ze wel aan de juiste normen zouden kunnen voldoen. Verder als ik naar mijn eigen portemonnee kijk het tegenhouden van het afbouwen van de saldering van mijn zonnepanelen. Verder het tegenhouden van een vlees, zuivel en vliegtaks wat onze linkse vrienden van GL in gedachte hebben. Ga ik het nog maar niet over het humaan opvangen van veiligelanders en gelukzoekers hebben die met hun bootjes in Europa aanmeren en vervolgens doodleuk in Nederland binnenkomen wandelen omdat hier de kans op een verblijfsvergunning het grootst is. (Let wel dit laatste telt niet voor mensen uit ramp en oorlogsgebieden deze moeten uiteraard geholpen worden en wel humaan worden opgevangen). Ik kan nog wel even doorgaan hoor. Maar ik stop er mee. Verder is het 1 grote puinzooi, toeslagenaffaire, Groningen, denken dat wij als Europa het CO2, het stikstofprobleem, de klimaatverandering tegen kunnen houden terwijl grote landen als de V.S., China, India overal het schijt aan hebben. Die klimaathysterie b.v. gaat ons (de burger)heel veel geld kosten. We worden uitgekleed door Brussel en de groene klimaatdrammers. Ik zeg stekker eruit en D66 en GL minimaal halveren (liefs nog meer) bij de volgende verkiezingen. Zo dat was het. @ Guardian, ik neem aan dat je wel begrepen heb dat ik een vrij rechtse stemmer ben met niet zoveel sympathie voor D66 en GL en uiteraard de Europese Unie. Maar verder respecteer ik wel iemand anders zijn mening. Ik zeg altijd maar zo. Mijn mening hoeft jouw mening niet te zijn.

B.
 
Ik voorspel helemaal niets..............................................................
Voorlopig vermoedelijk net zo weinig als de FvD toen die fors won voor de 1ste kamer.
Ze kunnen wel goed dwars gaan liggen voor het stikstofbeleid. Als ze willen kunnen ze flink lastig zijn gezien de provincies de taken moeten gaan uitvoeren en daar hebben ze ook de meerderheden.

Qua "gewoon" beleid v.w.b. armoede en toeslagen affaire en Groningen kunnen ze nu weinig.

Echt iets inbrengen kan men pas in de regering, dus daar zijn nieuwe verkiezingen voor nodig. Hopelijk gaan dan ook net zo veel mensen stemmen, of nog meer, want dan komt het er juist op aan.

Maar het belangrijkste is ook dat er een sterk teken is afgegeven. Als dat tot gevolg heeft dat het CDA vanavond besluit dat ze uit de coalitie moeten en daarmee de regering laat vallen, dan is dat al voldoende geweest.
 
Het ontbreekt dergelijke partijen aan een persoon met " politiek overwicht"

Als ik bij de BBB kijk hebben ze al verschillende standpunten/inzichten per provincie ( Lelylijn, Groningen, Friesland en de polder) dat gaat nooit goedkomen zonder dat iemand met "politiek overwicht" daar 1 standpunt van vormt.

Voor je het weet heb je weer allemaal versplintering doordat mensen doorgaan als 1 mans fractie.
 
Het ontbreekt dergelijke partijen aan een persoon met " politiek overwicht"
Dat klopt, maar zoiets moet groeien, ook bij nieuwe partijen. Ik denk dat Caroline best zo iemand kan worden.
Er zijn ook gevestigde partijen die een dergelijke persoon niet hebben.

Het risico van versplintering loop je altijd. En er zijn wel meer partijen waar ze in de provincie en/of stedelijk niveau in de partij een andere mening zijn toegedaan.

Alles moet geleerd worden en zonder risico's komt er nooit iets nieuws, op geen enkel gebied.
Het lijkt mij in elk geval geen goed argument om dan maar op bijv. de VVD te stemmen of een andere in het kabinet zittende partij als men van de huidige regering af wenst.

Dus tja wat moet men dan? Het blijft altijd afwachten met iets nieuws.
 



Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan