hoe kan het dat de prijs omhoog schiet

sat-ed

Addicted Member
Special Friend
Lid sinds
4 mei 2010
Berichten
1.409
Waarderingsscore
312
Punten
83
Locatie
grunn
 
Hier spelen meerdere factoren in mee.
- NAM is een commerciële bedrijf. Het moet dus winst maken.
- Er moet gas van elders worden ingekocht. De inkoopprijs en het vervoer moet dus betaald worden. Daarnaast is niet al het gas op de wereld gelijk. De cv ketels en gasfornuizen in ons land zijn geschikt voor een bepaalde waarde van een aantal kilojoule per m³. Het ingekochte gas moet dus bewerkt worden om hieraan te voldoen.
- Om het gas in de opslag te krijgen is ook weer specialistisch werk. Ook hierbij komen dus een hoop extra kosten bij kijken. Alle gemaakte kosten worden doorberekend, met een bepaald winstpercentage om eventuele tegenslagen op te vangen (heel gebruikelijk bij een commercieel bedrijf) en de winst om het bedrijf financieel gezond te houden.
 
en niet te vergeten de accijnzen in procenten wel te verstaan.
men had niet moeten privatiseren
zelfde probleem hebben we al in de zorg en de rest wat nu vanuit overheid naar private partijen gegaan is krijgen we het zelfde.
eerst de burger op kosten jagen en daarna zeggen "u moet investeren" waar van dan?
van die centen die u in den h.. gestolen heeft?

volgende punt is dat men alleen op korte termijn kan denken
dan gebeurt er iets niet of juist wel en paar jaar later kunnen wij de burger het weer ophoesten.
 
zelfde probleem hebben we al in de zorg en de rest wat nu vanuit overheid naar private partijen gegaan is krijgen we het zelfde.
eerst de burger op kosten jagen en daarna zeggen "u moet investeren" waar van dan?
van die centen die u in den h.. gestolen heeft?
De zorgkosten zijn inderdaad omhoog gegaan. Maar ligt dit aan de privatisering?
Het grote punt is dat mensen steeds ouder worden, met de bijkomende gebreken als gevolg. Daarnaast zijn er ook operaties mogelijk die 20 jaar geleden nog niet mogelijk waren. Er worden dus meer ingewikkelde operaties uitgevoerd waar dus ook weer kosten aan vast zitten.
Daarnaast hebben we ook nog de vergrijzing. Hierdoor zal er een hoger percentage van de bevolking zorg nodig hebben waardoor de zorgkosten per persoon zal stijgen. Hierbij zal het wel of niet privatiseren geen verschil in maken.

Wel zijn er nu meerdere partijen met meerdere directeuren met topsalarissen. Deze salarissen betreffen slechts een paar cent op de maandelijkse zorgpremie. Verder is er nog een zorgtoeslag voor mensen met een laag inkomen.

Ook kan een ziekenhuis failliet raken. Op die manier wordt een ziekenhuis die zijn financiën niet rond kan krijgen uit de running gehaald zodat er geen bodemloze put ontstaat waarin teveel zorgpremie kan verdwijnen. Dit is dus een extra beveiliging ter voorkoming van onnodige zorguitgaven. Zo'n ziekenhuis kan na de nodige maatregelen weer terug in de running komen.

Nog een ander misverstand: In België zou de zorg maar enkele tientjes kosten.
In België gaat er een groter bedrag van het bruto inkomen rechtstreeks naar het zorgstelsel. Van het bruto salaris houd men daar netto dus minder over. Op die manier hoeft men daar slechts enkele tientjes aan zorgpremie bij te betalen. Het omslagpunt waarbij de zorgpremie in Nederland goedkoper word ligt ruim onder het modaal salaris. Verder kennen ze in België geen zorgtoeslag. En zo uit mijn hoofd gezegd (hopelijk heb ik het ook juist) betaal je in België ook voor een bezoek aan de dokter en zijn medicijnen doorgaans duurder. Het gras is dus niet altijd groener aan de overkant.

Nog een 2e misverstand:
Er is sprake geweest (door een niet nader te noemen politieke partij in de oppositie) dat de regering 4,5 miljard zou gaan bezuinigen op de zorg. In werkelijkheid word er juist extra geld (voor dit jaar 1,5 miljard) uitgetrokken voor de zorg. Die 4,5 miljard betreft het te besparen bedrag (over een bepaalde periode) door efficiënter te werken. door deze besparing zal er meer zorg voor hetzelfde geld geleverd kunnen worden. We worden immers ouder met meer operaties en andere zorg als gevolg welke door steeds minder jongeren (want vergrijzing) opgehoest kan worden.

Verder nog een 3e misverstand: de ic capaciteit.
Enkele jaren geleden werd de ic capaciteit afgeschaald om op kosten te kunnen besparen. In die tijd was een hogere zorgpremie voor niet gebruikte ic capaciteit onverkoopbaar. Voornamelijk de SP heeft toen (en ik praat nu over een tijd van ver voor de corona pandemie) veel kiezers gekregen vanwege hun plan om de zorg goedkoper te maken. Ook het Nationaal Zorgfonds heeft toen veel handtekeningen binnen gekregen om de zorgkosten zo min mogelijk te laten stijgen. Nederland heeft dus relatief weinig ic capaciteit ten opzichte van omringende landen. Waar Nederland wel veel sterker in is ten opzichte van andere landen is op het punt van verzorgingstehuizen. Op dat punt word er juist ruimte gecreëerd in de ziekenhuizen. We hebben daardoor per hoofd van de bevolking minder ziekenhuisbedden nodig (onder normale omstandigheden).

Iets wat hier nog wel een groot probleem is is de regeldruk. Zorgmedewerkers moeten nog teveel administratie verwerken wat dan weer ten koste gaat voor hun tijd voor de patiënt. Op dat punt is er hier dus nog wel een stuk te winnen.
 
alles loopt vast wat geprivatiseerd is.
kun je lang over l*len maar is gewoon zo.
Het grote punt is dat mensen steeds ouder worden, met de bijkomende gebreken als gevolg
dat ligt er aan hoe je het bekijkt
vroeger niet zo oud maar zeker op het eind gebreken
Wel zijn er nu meerdere partijen met meerdere directeuren met topsalarissen
is tegenwoordig een verplichting
Ook kan een ziekenhuis failliet raken. Op die manier wordt een ziekenhuis die zijn financiën niet rond kan krijgen uit de running gehaald zodat er geen bodemloze put ontstaat waarin teveel zorgpremie kan verdwijnen
iets met maximaal zorg plafond
Die 4,5 miljard betreft het te besparen bedrag (over een bepaalde periode) door efficiënter te werken.
nog meer regels en papieren in vullen
Voornamelijk de SP
dan kun je een "niet nader te noemen partij" ook gewoon VVD noemen hoor
Waar Nederland wel veel sterker in is ten opzichte van andere landen is op het punt van verzorgingstehuizen.
worden afgeschaald of worden verpleeg huizen.
 
De zorgkosten zijn inderdaad omhoog gegaan. Maar ligt dit aan de privatisering?
Nou ik vind wel dat privatisering hier zeker een grote rol in speelt. Er zijn nu meerdere zorgdiensten die capaciteit moeten inkopen en contracten afsluiten. Als je dat als 1 grote overheid kunt doen, kun je ook meer korting bedingen. Kijk bijv. in Belgie en Duitsland waar de zorg ook lang niet zo duur is en mijns inziens is dat geen misverstand. En ook daar vindt vergrijzing plaats. In Nederland gaat overigens ook nog een deel van het bruto salaris naar de zorg toe als ik me niet vergis, tenminste dat is altijd zo geweest.
Een bezoekje aan de huisarts is inderdaad dacht ik niet geheel gratis, maar dat voorkomt ook al die onzin bezoeken die ook nogal wat onnodig aan zorgkosten veroorzaakt.
In België betaal je de medicijnen zelf vooruit maar krijg je die terug van je zorgverzekering. Als je op tijd bent met indienen van de nota heb je het bedrag al op je rekening voordat de betalingstermijn verstreken is. Ongeveer hetzelfde als voorheen hier met een particuliere zorgverzekering. Dus mijns inziens is het gras daar zeker een stukje groener.
Nog even los van meerdere directeur met topsalarissen en allerlei vluchtelingen en asielzoekers die gratis zorg krijgen wat ook van invloed is op de prijs.

In werkelijkheid word er juist extra geld (voor dit jaar 1,5 miljard) uitgetrokken voor de zorg.
Volgens mij klopt dat niet helemaal. Er is wel meer geld naar de zorg als het jaar ervoor, maar dat zijn gewoon al gereserveerde bedragen omdat de zorg elk jaar duurder wordt dus er gaat ook elk jaar meer naar toe. Maar er is wel degelijk bezuinigd, ziekenhuizen ook gesloten, minder personeel en dat soort dingen.
Het bezuinigen is niet alleen door efficiënter te werken maar door ook echt minder geld naar de zorg te sturen dan er normaliter voor gepland staat.

Waar Nederland wel veel sterker in is ten opzichte van andere landen is op het punt van verzorgingstehuizen.
Dat mag wel zo zijn, maar zelfs daar zijn nog wachtlijsten. Ik weet nog dat kennissen van me uit het ziekenhuis moesten maar daar niet uit konden omdat er gewoon geen plek was. Dus maar naar huis terwijl thuis niet eens de juiste zorg geboden kon worden. Dus wat hebben we daar aan.
En IC zorg is wel een heel aparte zorg, vergeleken met omringende landen hadden we veel minder capaciteit. Dat is gedaan uit efficiëntie gezien we dat nog snel kunnen opschalen, maar toch niet zo groot als bijv. België. En hier werd op een gegeven moment het opschalen ook nog beperkt vanwege het gebrek aan opgeleide mensen.

En de regeldruk wordt juist veroorzaakt door al die aparte zorgverzekeringen die allemaal exact willen weten wat er uitgegeven wordt en waar.
Dus ja, een teveel aan administratie en natuurlijk ook weer een bak mensen die dat moeten nakijken en zo voorts, kost ook geld.

V.w.b. de NAM... laten we niet vergeten dat de overheid wel eigenaar is van de NAM. Het is wel een commerciëel bedrijf, maar de overheid heeft de meeste aandelen, dus dit is weer een mooi voorbeeld van commercieel aan zichzelf verdienen. Niet vreemd want andere bedrijven doen dat ook als ze de kans krijgen.

Hoe kan het dat die prijs omhoog schiet? Dat begint met paniekzaaierij en angst, met name pure angst dat er niet meer genoeg geleverd wordt.
En dat terwijl de Russen gewoon leveren aan de contractueel afgesproken prijs en hoeveelheid. Er is dus geen enkele reden om die prijzen allemaal omhoog te drijven.
En ook dat heeft met privatisering te maken, want prijzen reageren op aandeelhouders. Aandeelhouders reageren op gevoelens van angst en dan schieten aandelen omhoog of omlaag met alle gevolgen van dien.

Maar feitelijk is er 0 veranderd voor of na de oorlog, dus feitelijk kunnen al die prijzen gewoon even duur zijn als voorheen. Maar alle overheden werken met verdienmodellen en bedrijven waar ze aandelen in hebben, dus tja, alle landen volgen die beurzen en dan schieten in heel Europa die prijzen omhoog. Is altijd zo geweest dus het is nu eenmaal zo. Maar nodig is het niet.
 
In België betaal je de medicijnen zelf vooruit maar krijg je die terug van je zorgverzekering. Als je op tijd bent met indienen van de nota heb je het bedrag al op je rekening voordat de betalingstermijn verstreken is. Ongeveer hetzelfde als voorheen hier met een particuliere zorgverzekering. Dus mijns inziens is het gras daar zeker een stukje groener.
Ik ben toch nog even gaan zoeken. Hierbij kom ik met een wat ouder bericht van 24 oktober 2019, dus wellicht zijn de bedragen en percentages inmiddels iets anders.
Een paar opvallende zaken:
- In Nederland betalen we per persoon inderdaad iets meer dan de Belgen, uitgaande van de basisverzekering zonder aanvullende verzekeringen.
- Voor een ziekenhuisopname of een bezoek aan een specialist betaalt een Belg bijvoorbeeld een eigen bijdrage van 25 procent. In Nederland wordt een bezoek aan de huisarts altijd volledig vergoed en betaal je voor gespecialiseerde zorg in het ziekenhuis alleen eventueel een gedeelte uit je eigen risico.

Vooral dat 2e punt kan behoorlijk in de papieren aan lopen. Uiteraard kan daar met een extra aanvullende verzekering (met extra premie) tegen verzekerd worden, maar dat bedrag kom ik zo snel nergens tegen.


In Duitsland is de situatie weer anders.

De premie van de GKV is afhankelijk van het inkomen. Uitgangspunt is het totale bruto-inkomen waarvan een uniform percentage van 14,6% (situatie 2019) wordt berekend. Hiervan betalen de verzekerde en de werkgever ieder de helft, dus 7,3 procent."

Vanaf een bepaald inkomen dien je een particuliere verzekering te nemen.

"Niet iedereen kan verzekerd worden via de PKV. Werknemers met een bruto-inkomen boven de loongrens voor verplichte verzekering (2019: € 5.062,50 per maand) kunnen verzekerd worden via de PKV."

"De premies voor een PKV zijn niet afhankelijk van het inkomen maar wel van de gezondheidstoestand, leeftijd en de gewenste dekking. De premies vallen voor elke verzekerde anders uit."

 
V.w.b. de NAM... laten we niet vergeten dat de overheid wel eigenaar is van de NAM
Volgens Wikipedia:
"De NAM is voor de helft eigendom van het Britse Shell en voor de helft van het Amerikaanse bedrijf ExxonMobil."
Nu kan er op Wikipedia ook wel eens foutieve informatie voorbij komen. Een goede reden om even verder te zoeken. En "wie zoekt zal vinden" zegt het spreekwoord ;)

De pagina die het een en ander duidelijk maakt:
 
met een wat ouder bericht van 24 oktober 2019
Zoals ik het zie is dat van 2016 dus 6 jaar geleden.
Het is wel zo dat de kosten op een andere manier berekend worden maar uiteindelijk ben je in Belgie toch een stuk goedkoper uit dan in Nederland.
En medicijnen mogen ze ook in Nederland halen.
Toch zijn de totale zorgkosten als je kijkt in dit artikel, in België goedkoper dan in Nederland. Nu is het wel zo dat hier de ziekenhuizen ook wat moderner zijn qua inrichting (bedden en zo) en dat kost natuurlijk ook geld.

Ik hoor ook zo af en toe van mensen in mijn omgeving die in Belgie wonen, waaronder ook Nederlanders in Belgie.
Dat van die ziekenhuisopnames kun je jezelf tegen verzekeren, voor 2 personen normale verzekering is dat 67 euro per maand erbij dan.
Maar ook hier hebben we eigen bijdrages voor de nodige medicijnen en vergeet niet de verstrekkingskosten van 13,50 of zoiets altijd de eerste keer en natuurlijk de 385 euro eigen risico, waar bijv. ook foto's in het ziekenhuis schijnbaar van in rekening worden gebracht.

De mensen die ik normaliter spreek zijn mensen die een uitkering hebben in Belgie en/of zijn afgekeurd. Maar dat van die opnames dat dit zoveel geld kon kosten was me niet bekend. Daar kan men zich dus tegen verzekeren maar dat kost dan wel extra inderdaad.
Het voordeel in België zie ik wel dat er daar wel een inkomensafhankelijke zorgverzekering is dus hoe hoger het inkomen, hoe meer je betaald en dat is hier in Nederland niet.

Vanaf een bepaald inkomen dien je een particuliere verzekering te nemen.
Dat gaat over Duitsland. Zo was het hier in Nederland voor de privatisering ook en dat was geen slecht idee. Dat werkte prima.

De pagina die het een en ander duidelijk maakt:
Inderdaad. Er is dus nogal het een en ander veranderd sinds ik klein was. :)
Maar de overheid heeft wel nog overal de handen in, niet in Shell, maar daar heeft het Koninklijke huis nog wel wat aandelen in, maar oke dat is prive.
 
hoe hoger het inkomen, hoe meer je betaald en dat is hier in Nederland niet.
In Nederland geldt dit alleen op het bruto bedrag (de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet) en onder een bepaalde grens met de zorgtoeslag. Zodra het inkomen net over die grens komt "pies je net neffe de pot" volgens de Brabantse gezegde.
In België en Duitsland is het dan wel net iets eerlijker geregeld.
 
In België en Duitsland is het dan wel net iets eerlijker geregeld.
Ja dat bedoelde ik dus. We willen ook minder administratie om kosten te drukken. Maar er zijn ook onnodige uitgaven.
Zo weet ik van een buurman die koerier was. Reed met name kleren maar ook wel eens pakjes. Moest een keer vroeg in de nacht, zo rond 23.30 ergens in het land rijden een boekje ophalen, er was niets anders, alleen dat boekje, en dat brengen naar het Mumc+ in Maastricht. Dat was overigens een jaar of 5 a 6 geleden.
Hij had er een paar uur voor gereden en met kosten kwam dat uit op iets van 275 euro of zo. Dat pakketje bleek dus een boek te zijn (want hij natuurlijk even koffie leuten bij die verplegers of dokters want vrouwelijk) en toen vroeg hij wat er zo belangrijk was aan dat boekje dat ze dat niet gewoon met de post lieten toesturen.
Het antwoord was eigenlijk te gek voor worden: "Oh niets eigenlijk, maar we hebben nachtdienst en moeten dat toch nog nakijken. Had ook met de post gekund maar nu hebben we wat te doen voor als we ons tijdens de nachtdienst misschien gaan vervelen".
Het zullen dus wel artsen geweest zijn of zo, want verpleging mag dat soort opdrachten niet geven. Maar dat is dus wel een vorm van pure geldverkwisting. Het ziekenhuis zal dat wel betalen, maar wie betaald het ziekenhuis? Juist, wij allemaal.
 
Maar dat is dus wel een vorm van pure geldverkwisting. Het ziekenhuis zal dat wel betalen, maar wie betaald het ziekenhuis? Juist, wij allemaal.
nou dat
er is een groep medewerkers die het niets interesseert wat het "de baas" kost
als zij hun loon maar op tijd krijgen en o wee als dat eens een dag te laat is dan is "de baas" weer de l*l
en dit is niet alleen in een ziekenhuis!
 
@Black Tiger ................ hoe hoger het inkomen, hoe meer je betaald en dat is hier in Nederland niet.

Dat is onjuist. De meeste nederlanders beseffen niet dat er wel degelijk een inkomens afhankelijke component is, die vaak hoger is dan wat je aan de verzekeringsmij betaalt. Dat komt omdat die verstopt zit in het normale schijventarief.
Als je in het buitenland woont,wordt die in een aanslag expliciet gemaakt.
Grosso modo betaal ik -wonend in DE- ca 80% van wat ik, wonend in NL. zou hebben moeten betalen. De basis vergoedingen van de Krankenversicherung zijn meestal veel beter dan in NL, m.n. fysiotherapie en tandarts.
 
Dat is onjuist. De meeste nederlanders beseffen niet dat er wel degelijk een inkomens afhankelijke component is, die vaak hoger is dan wat je aan de verzekeringsmij betaalt. Dat komt omdat die verstopt zit in het normale schijventarief.
Ja oke, dat is voor werkende personen, had ik geen rekening mee gehouden. Maar wel hebben hier dan wel een maximum-bijdrage-inkomen. Hoe dan ook maakt dat de verzekering dan inderdaad wel weer een stuk duurder hier. Peer wees er al op, maar goed dat jij het ook nog even aankaart.

Dan betaal jij dus een 20% minder dan hier. Ben benieuwd hoe dat komend jaar gaat. Hier is al het nieuws geweest dat de premie 15 euro p/m omhoog gaat. Ben benieuwd hoe we dat moeten gaan doen want wij hebben bijv. de tandarts er al langer uit gekieperd omdat we toch gebit hebben en dan de kosten gedrukt worden. Twee jaar terug nog overgestapt naar een andere verzekering, scheelde ook weer 10 euro.
Als het nu weer 15 euro omhoog gaat is dat wel voor veel mensen behoorlijk geld. Is toch weer 180 euro op jaarbasis.
 
Naast de zorgpremies zijn er soms ook zorgkosten die buiten de vergoedingen vallen. Bij sommige zaken zit er namelijk een maximaal te vergoeden bedrag, zoals bij tandartskosten en fysio. Deze niet te vergoeden kosten kunnen in sommige gevallen met de belastingaangifte worden teruggevraagd. Hierbij zit je dan wel met een drempelinkomen.
 
Ja van die drempel is me alles bekend, maar die bereiken wij wel. Maar het is toch wel erg vaak dat er een eigen bijdrage voor medicatie gevraagd wordt, dan vraag ik me wel eens af waarom we zoveel premie betalen.

Maar goed... dan komt dus de rest nog, gas en boodschappen en electra.
 
en boodschappen
Houd de aanbiedingen van de supermarkten in jouw omgeving in de gaten. Bij veel aanbiedingen is er een bepaald patroon waarbij een product om de zoveel weken weer terug in de aanbieding komt. Probeer daar op in te spelen zodat je bij elke aanbieding een voorraad tot de volgende aanbieding hebt. Zo kan je toch weer de nodige tientjes besparen.
 
@Peer, je kunt ook "to good to go" in de gaten houden, daar zitten vaak leuke aanbiedingen tussen.
Tevens loont het om tegen sluitingstijd even naar de supermarkt te lopen, aan het einde van de dag worden versproducten tegen korting aangeboden.

Tevens doen wij als buren samen met de 1 + 1 acties samen kopen en onderling uitwisselen want vaak zitten er dingen tussen die niet bevroren kunnen worden.

En wat dat patroon betreft, er zijn idd aanbiedingen die ieder jaar terug komen.
 
zodat je bij elke aanbieding een voorraad tot de volgende aanbieding hebt. Zo kan je toch weer de nodige tientjes besparen.
Ja dat deden we al, en nu nog strikter. Maar vandaag even schrikken... nja schrikken... eerder zo'n wow gevoel. We kregen de nieuwe Horeca folder in huis. Bleek dat de kipfilet opeens 5,99 per kilo kostte. Dat stond lange tijd op 5 euro per kilo. Verpakt per 2,5 kilo dus 12,50 voor 2,5 kilo dat is geen geld. Volgens mij heeft het zelfs nog goedkoper gestaan eerder.
Vandaag in het krantje..... 1 euro duurder, kost nu 5,99 per kilo en dat wordt samen 15 euro nu zeg maar. Een euro erbij, had ik niet verwacht. Maar veel zaken, ook in gewone winkels, ook Lidl bijvoorbeeld, zijn 50 cent tot 1 euro duurder geworden. Da's behoorlijk.

Mijn vrouw let goed op. Aanbiedingen profiteren we van en we gaan volgende maand weer eens naar Duitsland en bepaalde zaken zijn daar dan ook weer interessanter, veelal ook vlees.
 
Noouuuu.... gaat hard zeg. Vandaag macaroni maken, gehakt halen dus. Bij de Jumbo, was al 5,50. Schrik! Die bak van 980 gram kostte nu € 6,29 dus 70 cent duurder geworden. :eek: Durven ze ook nog "extra goedkoop" op de verpakking te zetten.....
 



Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan