Jump to content
Sign in to follow this  
Maestro

Schotel afstellen

Recommended Posts

Ik vraag me af of er niet een duidelijke handleiding is voor het zelf afstellen van schotels. Een monteur hier in de regio vraagt al gauw 50€ voor niet eens een halfuurtje werk. Afgelopen jaar nog zag ik dat hij een kleine tv had zeer mini sloot hij op de lnb aan en was zo de schotel aan het afstellen. Nu is het weer zo dat ik een positie kwijt ben (badr4 26e). En nu vroeg ik mij af hoe ik zelf deze positie kan terughalen? En dit zonder mijn andere posities kwijt te raken. Ik gebruik een usals motor. Is er een logische handleiding of tutorial beschikbaar hoe ik dit zelf kan doen?

Share this post


Link to post

Was het echt een TV of was het eerder een oscillator of spectrum analyzer? Want een voor een draaibare schotel af te stellen moet je echt wel heel precies bezig zijn.

Een half uurtje werk zou misschien kunnen als je het vaak genoeg doet.

 

Een simpele uitleg zou zijn dat alles waterpas en loodrecht moet staan.

Dan een zender op Sirius (4.8oost) opzetten. Motor naar nulpunt draaien met de ontvanger!!

Dan de schotel optimaal afstellen op die zender. Alleen dan begint de pret.

Voor de hoogte (elevatie) moet je uitsluitend de schotel op en neer bewegen. Voor de Azimut (links rechts) moet je de schotel vast laten zitten maar met het geheel, dus motor en schotel draaien.

Doe je dat namelijk niet, dan wijzig je de boog die de schotel moet gaan volgen en gaat je schotel over of onder satellieten draaien, waardoor je geen of te weinig ontvangst hebt.

 

Aangezien de afstelling uiterst gevoelig luistert, op de millimeter af, moet je feitelijk zoiets niet gaan afstemmen met zo'n eenvoudig goedkoop metertje met een piepertje of iets soortgelijks, maar een fatsoenlijk meter.

 

Dat is dus een logische handleiding.

Het probleem wat ik vaker tegen gekomen ben met een collega die dit ook doet, is dat er bespaard wordt op de schotels.

Dan heeft met een schotel van "pisbakken staal" zoals wij dat noemen, wat bij wat wind staat te waggelen en dan ook vaker verschuift.

Investeer iets meer een een gedegen 1 meter Triax bijv. En dan de gegalvaniseerde versie. Is misschien iets duurder, maar blijft tenminste wel staan. Ik zeg overigens niet dat jij dat hebt, dit is een algemeen advies, dus voor de mensen die meelezen.


Greetings, Black Tiger

Share this post


Link to post
Is er een logische handleiding of tutorial beschikbaar hoe ik dit zelf kan doen?

 

Ja natuurlijk zijn die er Google is je vriend maar hier en hier en nog één hier.

 

Een goeie meter is dan wel een vereiste en het is een heel secuur werkje een millimeter er naast en geen ontvangst.

En zoals BT al zegt je woont in Rotterdam dan is de Sirius heet tegenwoordig Astra 4A op 4.8 oost de dichtstbijzijnde satelliet dus daarop uitrichten.

Share this post


Link to post

Maestro,

 

Heb je je schotel al uitgericht gekregen, ik woon bij je in de regio, als het nodig is wil ik je wel komen helpen om de boel goed uitgericht te krijgen, en het kost je echt geen € 50,-- per uur hoor :)

Share this post


Link to post

Oke duidelijk en eerlijk bt! ik wil mijn verouderde archsat d90 vervangen door een triax 110 tde dit is de aluminum versie. deze heb ik alleen nergens kunnen vinden.......

 

Klopt het ook dat voor het beste ontvangst men beter een schotel kan aanschaffen van kunstof? ik hoorde dat deze na aluminum het meest gevoelig is...

Share this post


Link to post

Hoi Maestro,

 

Ik kan je wel aan een Triax 110cm helpen.

Stuurm me maar een PM, stel ik gelijk alles goed voor je af.

Kunststof of alumiium maakt volgens mij niet zoveel uit.

 

Gr.

Wing

Share this post


Link to post

Een kunststof schotel is erg duur, dat heb je eigenlijk niet nodig, een gewone 1.10m Triax schotel is prima en overal verkrijgbaar normaliter.

Ik durf echter niet met zekerheid te zeggen of er verschil is qua gevoeligheid. Ik heb zelf een kunststof schotel van 1.20m achter liggen en vroeger gebruikt, daar knalde het signaal wel op binnen, maar mijns inziens niet noemenswaardig beter als op de 1.10m Triax die nu in gebruik is.


Greetings, Black Tiger

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
  • Hosting Fun

×
×
  • Create New...

Important Information

By clicking the accept button you specifically agree to our Terms of Use and Privacy Policy. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. If you don't agree, please leave this site.