Jump to content
Sign in to follow this  
freggel1

EU stemt in met 'internet-censuurwet'.

Recommended Posts

freggel1

12 september 2018 - 14:55

 

De EU gaat de vrijheid die u op internet geniet flink aanpakken. Een nieuwe auteurswet gaat het voortaan onmogelijk maken om auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto’s of muziek gratis en voor niks op sociale media te uploaden. Ook Google News moet eraan geloven.

 

Het Europees Parlement stemde zojuist voor een aanpassing van het auteursrecht (438 tegen 226), naar eigen zeggen om zo het auteursrecht 'moderner' te maken. De onderhandelingen met de lidstaten over de uiteindelijke wetstekst kunnen nu beginnen. De Europese Commissie hoopt dat die nog dit jaar worden afgerond.

 

Platforms als YouTube, Facebook en Instagram moeten ervoor zorgen dat materiaal waarvoor geen toestemming of licentie is verleend preventief wordt verwijderd, via een 'uploadfilter'. De internetreuzen hadden hier intensief tegen gelobbyd. Tegenstanders zien de maatregel als censuur en een inperking van de internetvrijheid.

 

Het is dus voortaan afgelopen met het uploaden op YouTube van zelf in elkaar geknutselde filmpjes, muziek of afbeeldingen van bestaand materiaal. Ook internetsites als Google News, die een deel van een nieuwsbericht online zetten, moeten daar voortaan een vergoeding voor neertellen, door sommigen linkbelasting genoemd.


Happy Funboardin'

Share this post


Link to post
Black Tiger

Hou er ook rekening mee dat dit een behoorlijk impact zal hebben op hobby sites en met name hobby forums.

Geen copyright teksten meer copiëren als nieuws of filmpjes en linken daar naar. Als er geen uitzondering voor komt in die wetgeving is dat zo'n beetje de doodsteek voor vele forums. :(

Het is immers voor admins ondoenlijk om dat soort filters in te bouwen of om er 24/7 op te letten of niet iemand een link plaatst die toevallig zou kunnen verwijzen naar materiaal met auteursrecht.


Greetings, Black Tiger

Share this post


Link to post
freggel1

Dat van die filmpjes op YouTube maakt me niet zoveel uit, maar dat doorlinken ook al niet meer mag???

 

Pfoeh, dan vrees ik dat er op deze manier er inderdaad veel forums en andere websites er mee zullen gaan stoppen, en dus ook hier enkel de "groten" overblijven.

 

 


Happy Funboardin'

Share this post


Link to post
Black Tiger
De wet heeft twee belangrijke en omstreden onderdelen; artikel 11 en 13. Artikel 11 gaat over strengere regels voor het gebruik van links naar artikelen op internet en online foto’s, ook wel de ‘linktaks’ genoemd.

Qua filmpjes moet Youtube er dan zorg voor dragen dat er geen auteursrechtelijk materiaal gebruikt wordt dan wel dat dit betaald is. Echter voor andere filmpjes die op gewone websites staan ben je dus zelf (of als forum) verantwoordelijk.

Het is in elk geval zeer vergaand. Als je nog niet eens meer nieuws artikelen mag overnemen of er naar mag linken is de lol er snel af.


Greetings, Black Tiger

Share this post


Link to post
freggel1

Die filmpjes is dus als ik het goed begrijp voor forums compleet over? Dus websites als Biertijd, en anderen waar veel filmpjes opstaan kunnen dus stoppen.

 

Nieuwsberichten hoeft niet moeilijk te zijn denk ik, gewoon zelf een verhaal schrijven als er iet te melden is. Toch?


Happy Funboardin'

Share this post


Link to post
Black Tiger

Filmpjes naar Youtube kan nog wel. Biertijd en anderen moet je eerst zeker van zijn dat die zelf gedegen controles uitvoeren.

Met nieuwsberichten is het toch opletten, want je kunt wel zelf een verhaal schrijven maar vaak komen dan toch teksten of delen daarvan overeen met een of andere nieuwssite waar dan al eerder een bericht staat. Hopelijk komt er voor echt nieuws nog een journalistieke uitzondering zoals ook in de AVG/GPDR van toepassing is.


Greetings, Black Tiger

Share this post


Link to post
freggel1

Wij maken onszelf hier nu druk om, maar wat doet Google, en Facebook? Het zijn giganten, die laten dit toch zomaar niet gebeuren? 

 

Ik snap hier niks meer van dat dit allemaal zomaar kan, we zitten in de digitale wereld, een bronvermelding is altijd goed geweest,

maar hoe gaan ze dan het nieuws schrijven, als de Telegraaf iets schrijft, mag BN de Stem dit dan niet op hun manier schrijven? 

 

Voortaan staat er dus in Den Haag maar 1 journalist die een verslag op mag nemen, kortom ik snap er niks meer van.


Happy Funboardin'

Share this post


Link to post
Black Tiger

Het ligt iets genuanceerder. Bronvermelding is niet altijd goed geweest. Heel officiëel moet het naams- en bronvermelding zijn, dus de auteur (journalist/schrijver) en de bron.

Bij nieuws media wordt daar bij bronvermelding over het algemeen niet moeilijk over gedaan voor hobby sites en forums als je maar niet 1:1 hele artikelen steeds gaat overnemen.

De grote kranten zijn vaak onderdeel van mediagroepen of meerdere kranten vallen onder hetzelfde bedrijf en over bepaalde (vaak regionale zaken) zijn wel goede afspraken over onderling. Er worden zelfs hele drukplaten van pagina's uitgewisseld tussen sommige kranten.

Daarom dat je wel eens een of twee pagina's tegen komt in een krant die in een andere krant exact hetzelfde is.

 

Omdat er meer journalisten in Den Haag staan kan elke journalist voor zijn apart bedrijf dus een eigen artikel schrijven en dan is er voor die bedrijven geen sprake van overname omdat elke journalist zijn eigen verhaal schrijft of toont op TV, zoals het nu ook al het geval is.


Greetings, Black Tiger

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
  • Hosting Fun

×
×
  • Create New...

Important Information

By clicking the accept button you specifically agree to our Terms of Use and Privacy Policy. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. If you don't agree, please leave this site.