Uitspraak in zaak Dutch FilmWorks en Ziggo is uitgesteld 'vanwege complexiteit'

freggel1

Addicted Member
Moderator
Lid sinds
5 jan 2003
Berichten
20.131
Waarderingsscore
562
Punten
113
Leeftijd
59
Locatie
Zundert
Het gerechtshof in Arnhem zou dinsdag uitspraak doen in de zaak tussen Dutch FilmWorks en Ziggo, maar dat is uitgesteld tot uiterlijk 5 november. De filmdistributeur wil via de rechter adresgegevens van downloaders achterhalen om ze een 'schikking' te sturen.

Het gerechtshof liet aan NRC weten dat de uitspraak is uitgesteld 'mede vanwege de complexiteit van de zaak'.

Wat de andere afwegingen zijn, is niet bekend.

De uitspraak volgt uiterlijk op 5 november, maar het Hof zegt dat er 'hard aan gewerkt' wordt en te streven naar een eerdere datum.

Het gaat om de uitspraak in het hoger beroep dat Dutch FilmWorks aanspande tegen Ziggo, nadat de rechter in februari oordeelde dat de provider de adresgegevens van 377 vermeende downloaders niet aan DFW hoeft te overhandigen.

Bij die eerdere uitspraak oordeelde de rechter dat er onduidelijkheden waren over de manier waarop DFW de personen achter de 377 ip-adressen ging benaderen.

Het was niet duidelijk of de filmdistributeur de klanten daadwerkelijk als downloader zou aanmerken. Ook vond de rechter dat het Nederlandse filmbedrijf het schikkingsvoorstel niet voldoende had onderbouwd.

Eind 2017 kondigde DFW aan dat het Nederlandse downloaders van The Hitman's Bodyguard een schikkingsvoorstel van 150 euro ging sturen. De distributeur heeft met in samenwerking met het Duitse bedrijf Tecxpio en met toestemming van de Autoriteit Persoonsgegevens ip-adressen van downloaders achterhaald door torrents in de gaten te houden.

Om de downloaders een schikking te kunnen sturen moeten providers de naw-gegevens die bij de ip-adressen horen overhandigen. Nederlandse internetproviders werken daar vooralsnog niet aan mee en dus probeert DFW dat via de rechter af te dwingen.

Bron; tweakers.

 
Inmiddels heeft het gerechtshof van Arnhem  uitspraak gedaan en hoeft Ziggo geen gegevens te verstrekken aan Dutch FilmWorks.

6 De slotsom
6.1 De grieven in principaal hoger beroep falen. Aan een beoordeling van de grieven in incidenteel hoger beroep wordt niet toegekomen. Het bestreden vonnis zal worden bekrachtigd.

6.2 Als de in het ongelijk te stellen partij zal het hof DFW in de kosten van het hoger beroep veroordelen. De kosten voor de procedure in hoger beroep aan de zijde van DFW worden begroot op € 741,- aan verschotten en op € 3.222,- voor salaris overeenkomstig het liquidatietarief (3 punten x tarief II).

7 De beslissing
Het hof, recht doende in hoger beroep in kort geding:
bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter in de rechtbank Midden-Nederland van 8 februari 2019;
veroordeelt DFW in de kosten van het hoger beroep, tot aan deze uitspraak aan de zijde van Ziggo c.s. vastgesteld op € 741,- aan verschotten en op € 3.222,- voor salaris overeenkomstig het liquidatietarief;
verklaart dit arrest voor zover het de hierin vermelde proceskostenveroordeling betreft uitvoerbaar bij voorraad.
 
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Eindelijk eens zo'n organisatie teruggefloten.

En terecht mijns inziens. Ze moeten zich net zo goed aan de regels houden voor opsporing als wij aan de regels van niet downloaden.

Daarbij is nog altijd de Thuiskopieheffing die feitelijk ook al langer illegaal is en een doorn in het oog van velen.

Je mag immers niet meer downloaden en daarmee is het argument van deze heffing ook van tafel. De Thuiskopie heffing was bedacht als vergoeding voor auteursrechten gezien in NL downloaden van films en games niet illegaal was (uploaden wel) in het verleden.

Om dan toch voor het gebruik tegemoet te komen is die stichting opgericht. Aangezien door Brussel nu ook in NL downloaden van films en games illegaal is, heeft Stichting de Thuiskopie mijns inziens ook zijn bestaansrecht verloren.

Maar dat levert geld op dus ondanks dat dit nu onterecht is zullen ze hier nog niet zo snel mee stoppen.

Vandaar dat ik het ook goed vind dat DFW door de rechter is teruggefloten.

 
In principe zou Dutch Film Works nu al die verkregen IP adressen snel moeten vernietigen, zij mogen die alleen tijdelijk bewaren met het doel om die adressen te achterhalen. Nu de rechter dat heeft verboden zijn die IP adressen volkomen nutteloos.  :)

 



Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan