Jump to content

* * * Sinterklaas is weer in het land * * *


Piet schoorsteen Funboard Stoomboot

Sign in to follow this  
Guest redneck eyeball

schotel uitrichten

Recommended Posts

Guest redneck eyeball

Aangezien ik niet 100% tevreden ben met de uitrichting van mijn schotel wil ik die eens perfect gaan hangen ...

 

Maar dan weer een paar bedenkingen ... eerst en vooral wat is perfect ? In de Humax Signal detection, wat zou daar moeten staan om goed te zijn ? Signal level 100% en Signal Quality 100 % ?

Dit scheelt dan ook weer eens per zender. Nu weet ik wel dat ik het best kan uitrichten op de zwakste zender, dan staat de rest zeker goed. Maar wat is de zwakste zender ? Zowel op Hotbird als op Astra.

 

Dus, wat is haalbaar en op welke zender kan ik best gaan uitrichten ?

 

Mijn Setup :

Humax 5400 H2.08

Schotel 110 cm

2x LNB Strong

Disecq switch

 

Voor ik begin me de haren uit het hoofd te trekken, graag wat input van jullie.

 

CU

Red

Share this post


Link to post
Guest petertje

Maakt allemaal niet zoveel uit. Richt je systeem uit mbv. een satfindertje met zo'n analoog metertje. je kan deze met behulp van een knopje behoorlijk naar beneden schroeven. draai net zolang totdat je een stabiel hard signaal krijgt. als je metertje een beetje heen en weer "zwabbert" staat je schotel nog niet goed.

dit is natuurlijk nog steeds de "houtje touwtje" methode. wil je het echt goed hebben dan zal je toch je toevlucht moeten nemen tot specialistiser apparatuur, nl. een spectrumanalyzer. dit is echt de enige goede manier, maar omdat bijna niemand zo'n ding heeft gebruikt bijna iedereen een satfindertje.

satfindertje kost ongeveer F90.--

spectrumanalyzer low cost versie ongeveer F1300.--

Peter.

Share this post


Link to post
Guest JoostA

De discussie over wat de Humax nu eigenlijk moet aangeven komt kennelijk nogal eens terug. Volgens wat ik er ooit over las, is de indicatie van de Humax "boterzacht": als je er twee naast elkaar zet, hebben ze (zo las ik toen, want zelf heb er maar 1) )ieder een verschillend signal level en signal quality. Zelf heb ik momenteel een fors aantal zenders op rond de 95-98 % quality staan, maar het level ligt rond de 48 a 50%. Ik veronderstel (vooral omdat ik de zaak "provisorisch" heb staan, dus mogelijk niet op de beste plek) dat ik een sterker signaal moet kunnen krijgen. Echter: het nu beschikbare signaal haal ik (veronderstel ik) vrijwel maximaal binnen (dit is uiteraard afhankelijk van de beam, de twee APTN's leveren b.v. vaak amper iets op).

Uitrichten is inderdaad voor ons meestal gokwerk. Maar je kunt erg goed gokken kan ik uit ervarnig zeggen. Check je dan op een mooie dag nog eens met een eenvoudig analoog metertje (ik heb zelf ooit bij Conrad zo'n Digisat-geval gekocht) dan moet je zeer behoorlijk kunnen uitrichten, in ieder geval zodanig dat je eigenlijk nooit een slecht beeld hebt.

Share this post


Link to post
Guest JoostA
Originally posted by JoostA

De discussie (...)

 

Verdorie, ik zie dat je je eigen posts niet kunt editten. Dan nog maar even zo de volgende aanvulling. Ik zag dat je een dual feed opstelling hebt, net als ik. Ik richt gewoon uit op de Astra. De tweede feed zit in een prefab houder (kan ik verder niet veel aan prutsen, althans niet in graden naar links of naar rechts) en staat dan vervolgens, na mijn "uitrichtacticviteiten" op de Astra ook automatisch goed voor de Hotbird.

Share this post


Link to post
Guest redneck eyeball

Zo'n analoge satfinder met VUmeter heb ik ... da's het probleem niet.

 

De schotel staat primair op Hotbird, met een beugel de Astra er bij.

 

Ik heb inderdaad op heel veel zenders Signal Strength rond de 50% en Signal Quality rond de 80%.

Wat is eigenlijk de verhouding tussen beiden ? Want met een schotel van 110cm zou ik toch iets meer verwachten... dit moet toch wat kunnen opgekrikt worden, want ik had met mijn 60cm schotel vroeger betere resultaten. Nu meen ik te weten dat hoe groter de schotel, hoe moeilijker uit te richten. De 3° window of opportunity neemt af naarmate de schotel groeit ...

 

Hoofdvraag van de discussie is echter nog altijd : op welke zender kan ik het best uitrichten ? Welke zender zit het zwakst op de Hotbird en de Astra ?

Share this post


Link to post
Guest petertje

Dat maakt dus niet zoveel uit met zo'n satfindertje.

je lnbf (low noise BLOCK converter / feedhorn) converteert een blok naar beneden. dus ofwel de lage, ofwel de hoge band, horizontaal of vertikaal, maar altijd in 1 blok.

het satfindertje meet gewoon de hoeveelheid HF energie die door de coax wordt gestuurd.

er word dus niet naar een transponder gekeken.

 

Maak het satfindertje maar eens open, het is een beresimpel stukje techniek, diodetje, transistortje voor wat versterking, en zo direct op het metertje.

 

Hoe de signaalsterktemeter in je hummie werkt weet ik niet, maar het is wel duidelijk dat je hier je schotel niet op kan uitrichten. daar is het gewoon vele malen te onnaukeurig voor. Ook kan het heel goed voorkomen dat je ontvanger een goed signaal aangeeft terwijl je bij een beetje regen, of dikke bewolking al last van blokvorming krijgt.

gooi er een satfindertje tussen, en je zal zie dat je schotel verkeerd staat. terwijl je geen verschil ziet op de signaalsterktemeter van je ontvanger heb je toch ineens geen last meer van blokvorming.

spreek uit ervaring.

succes

Peter.

Share this post


Link to post
Guest theGIZMO

@redneck eyeball,

 

Bij de smalbandige verkrijg je het minste signaal zoals op de Hotbird bij bijvoorbeeld TVN (12211 H, SR: 5632, FEC: 3/4), TV5 Asia (11338 V, SR: 5632, FEC: 3/4) en Worldnet EU (12484 V, SR: 8300, FEC: 3/4). Bij zwaar weer ben ik de laatste net wel/niet kwijt (Visiosat Bisatellite).

 

Zitten er wel zwakke broeders op Astra ? Ze komen hier allen behoorlijk hard binnen.

Share this post


Link to post
Guest redneck eyeball

De zwakste op Astra die ik heb gevonden is VH1 Classic.

 

Met de satmeter gevonden dat de beugel voor de astra iets gedraaid moest worden ... iets naar boven deed het metertje uitslaan.

 

CU

Red

Share this post


Link to post
Guest marciemarc

Ik weet niet welk merk die 110cm schotel van je is, maar als het een Triax is heb je daar een origineel beugeltje voor, waarmee de lnb's beide er net langshangen, daarmee is het signaal dan eerlijk verdeeld, en krijg die hotbird niet meer dan de astra (is wel zo aardig voor het astra kopje).

Van de andere kant moet ik toegeven dat het eigenlijk allemaal nog beter zou kunnen als je met een manueel in te stellen beugeltje werkt. Maar dan moet je vooral ook de hoogtje kunnen instellen (zoals bij de Visiosat). Dat levert dan het meeste signaal winst op.

Share this post


Link to post
Guest redneck eyeball

Is geen triax ... zo'n goedkoop model van twaalf in een dozijn.

 

De beugel kan ik dus wel appart instellen.

 

Ik weet nu nog altijd niet wat de verhouding tussen signal strength en signal quality is ... wie kan dat wat toelichten.

Soms veel quality maar weinig strength ... en soms omgekeerd.

Snap niet hoe die twee relateren tot elkaar ...

 

CU

Red

Share this post


Link to post
Guest wizzaerd

Tussen de sterkte en kwaliteit zal je weinig verband ontdekken.

 

Quality is eigenlijk de beste maatstaaf. Deze geeft aan hoe hard de foutcorrectie moet werken om een fatsoenlijk plaatje op te bouwen. Professionals meten daarom de 'Bit Error Rate'.

 

Strength geeft een veldsterkte aan en ook niet meer dan dat. Minder veldsterkte kan soms juist een kwalitatief beter signaal opleveren. De veldsterkte hoeft zelfs niet eens van het station te komen wat je op dat moment bekijkt. De weergegeven sterkte is ook afhankelijk van de demping in de coax, diseqc-componenten en de versterking van de LNBF.

 

Door het draaien van de LNBF (kruispolarisatie) kan je, zeker voor 'quality', behoorlijk wat winst boeken in een vaste opstelling.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
  • Hosting Fun

×
×
  • Create New...

Important Information

By clicking the accept button you specifically agree to our Terms of Use and Privacy Policy. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. If you don't agree, please leave this site.