Jump to content
Sign in to follow this  
Guest Werkezel

Dood op het circuit van Zandvoort

Recommended Posts

Guest Werkezel

dinsdag 2 maart 2004 20:55 Nld3 Andere Tijden met Dood op het circuit

 

Schokkende beelden van 30 jaar geleden die menigeen nog op het netvlies staan 'gebrand'...

 

 

'Dit weekend begint het Formule I-seizoen weer. Ons eigen circuit van Zandvoort mocht vroeger ook meedoen, in 1973 bijvoorbeeld. De jonge Britse coureur Roger Williamson verbrandde levend in zijn bolide en de hele wereld keek toe. Nergens brandweer, de organisatie schoot zwaar tekort. Dood op het circuit, in Andere Tijden, dinsdag vijf voor negen, Nederland 3.

Vijf dagen voor de start van het nieuwe Formule 1-seizoen in Melbourne, Australië kijkt Andere Tijden (NPS/VPRO) terug naar de jaren dat op het circuit van Zandvoort nog Grand Prix' werden verreden.

 

Een van de meest memorabele races was die van 29 juli 1973. Toen dacht de organisatie na een gedwongen pauze van een jaar 'het veiligste circuit ter wereld' te hebben gebouwd. Maar al na acht ronden bleek het tegendeel. De jonge, talentvolle Engelse coureur Roger Williamson (25) crashte, sloeg over de kop, zijn wagen vloog in brand en het duurde meer dan tien minuten voordat het vuur onder controle was. In de tussentijd zag heel Nederland rechtstreeks op tv hoe zijn vriend en collega-coureur David Purley zich met gevaar voor eigen leven in de vlammenzee waagde om Williamson te redden. De wanhoop van deze Engelse coureur staat bij iedereen die de race toen zag, scherp in het geheugen gegrift. Hoe hij een brandweerman zijn blusapparaat uit handen rukte en zelf aan het blussen sloeg. Te laat. Williamson verbrandde zittend in zijn wrak voor de ogen van een miljoenenpubliek. De droom van wedstrijdleider Ben Huisman werd een nachtmerrie.

 

In Andere Tijden wordt de fatale race gereconstrueerd aan de hand van gesprekken met ooggetuigen en betrokkenen. Zoals autocoureur Gijs van Lennep die in 1973 op Zandvoort zesde werd en daarmee zijn eerste punt voor het wereldkampioenschap pakte. Van Lennep nu: 'We waren in die jaren allemaal bang voor brand. We reden als het ware rond in een bak benzine. Coureurs sneuvelden bij bosjes. Veiligheid was ver te zoeken.'

Aan het woord komt verder Cor Mooij, de Egmondse fotograaf die met zijn serie de World Press Photo won. 'Het was schrijnend om te zien hoe David Purley tot het laatst bij het wrak van zijn vriend bleef.' Baancommissaris Herman Brammer uit Amsterdam beschrijft het drama dat zich voor zijn ogen afspeelde. 'We konden niks doen omdat we geen brandwerende kleding hadden. En er was maar één twaalf kilo poederblussertje voorhanden'.

 

Ook bezocht Andere Tijden dertig jaar na dato de onthulling, afgelopen zomer, van een standbeeld van Roger Williamson op het Engelse circuit van Donington. Bij die gelegenheid werd een brief voorgelezen van oud-wereldkampioen Jacky Stewart waarin hij de Zandvoortse organisatie schuldig verklaart aan de dood van het veelbelovende talent Williamson. In Donington was Jacqui Hamilton, de toenmalige vriendin van Williamson, aanwezig. Ook dit fotomodel legt de schuld bij de Nederlandse organisatie. Andere Tijden sprak in Donington verder met oud-wedstrijdleider Ben Huisman: 'Ik ben hier om na 30 jaar het boek te sluiten. Schuldig voel ik me niet. Wel verantwoordelijk voor wat er toen allemaal mis ging. We hadden het niet in de hand'.'

 

bron: website AndereTijden

 

Grtz,

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
  • Hosting Fun

×
×
  • Create New...

Important Information

By clicking the accept button you specifically agree to our Terms of Use and Privacy Policy. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. If you don't agree, please leave this site.