Run op schotels in Friesland

J

JoostA

woensdag, 28 september 2005, Regio

Plattelanders kopen massaal schotelantenne

Leeuwarden - Friezen die televisie kijken via de ether schaffen massaal schotelantennes aan, nu bekend is geworden dat de uitzendingen volgend jaar ‘uit de lucht’ worden gehaald. Een andere manier om toch televisie te blijven kijken ontvangen in kleine buurtschappen, het collectief aanvragen van een kabelaansluiting, wordt nog weinig beproefd.

Dat melden woordvoerders van Essent, UPC en van Friesland Sat - een van de grootste schotelverkopers in de provincie. Volgens die laatste, R. Kloosterman, zijn de satellietsetjes niet aan te slepen. ,,Vooral uit het uiterste noorden, die kleine dorpen boven Dokkum, krijg ik dagelijks bestellingen.”

De grote belangstelling hangt samen met het feit dat de ontvangst van de analoge ethertelevisie in die gebieden al een tijdje erg slecht is, denkt Kloosterman. ,,Nu ze gehoord hebben dat de stekker er binnenkort uitgaat, stappen ze massaal over op schotel.” Dat de regionale zender Omrop Fryslân niet uitzendt via de satelliet, is voor Kloostermans klanten geen bezwaar, zegt hij. ,,Voorlopig kunnen ze dat nog via de antenne bekijken. Tegen de tijd dat de Omrop uit de lucht gaat, zitten ze vast al op de schotel. Ik kan me niet voorstellen dat ze niet naar de satelliet gaan.”

Directeur G. Schuiteman van ROOS, de koepelorganisatie van regionale omroepen, zegt dat zijn stichting inderdaad alles in het werk stelt om een brede uitzenddekking te behouden. Uitstel van het ‘afschakelen’ van de analoge etherzender is een eerste stap, daarna zouden de Omrop en de andere ‘regionalen’ wat Schuiteman betreft zowel op de kabel, als op de satelliet, als op de nieuwe techniek Digitenne moeten komen.

De overheid zou dat – in elk geval voor een deel - voor de omroepen moeten betalen, vindt ROOS: ,,Het is een keuze van de overheid om te stoppen met analoge ethertelevisie. Wij vinden het niet terecht als de regionale omroepen extra moeten betalen, terwijl de overheid 11 miljoen euro bespaart door deze maatregel.” ROOS is sinds vorige week in onderhandeling met de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. ,,Maar daar valt niet zoveel meer te halen”, denkt Schuiteman. ,,Onze hoop is meer gevestigd op de Tweede Kamer.” Het parlement bespreekt de plannen zodra de bewindslieden ze officieel op papier hebben gezet.

In Fryslân wonen naar schatting 30.000 gezinnen in gebieden zonder kabelnet. Zij hebben nog een andere keus dan de aanschaf van een schotelantenne; de collectieve aanvraag van een kabelaansluiting. Daarvoor moeten ze zich met een aantal buren melden bij de kabelaar, die dan bekijkt of en tegen welke prijs, er alsnog kabel kan worden aangelegd. ,,Dergelijke projecten lopen eigenlijk altijd”, zegt J. Bakker van Essent Kabelcom. ,,Meestal werkt het dan zo dat die mensen zelf iets bijdragen, dat de gemeente een subsidie geeft en dat wij zelf een bepaald percentage investeren.” Sinds het nieuws over het einde van de ethertelevisie hebben zich nog geen buurtschappen uit Fryslân zich bij Essent gemeld, zegt Bakker. ,,Meestal zie je dat zoiets pas echt op gang komt nadat de knop is omgedraaid. Dan merken mensen pas echt wat ze missen.”

Bakker raadt mensen die een kabelaansluiting willen aan om nu alvast de koppen bij elkaar te steken. ,,Zo’n procedure duurt echt wel een aantal maanden.” Kabelaar UPC, die televisieklanten in onder meer Leeuwarden, Heerenveen en Smallingerland bedient, heeft ook nog geen aanvragen gehad, zegt woordvoerster J. Meijer. ,,En we verwachten ze ook niet, want in ons verspreidingsgebied zitten nauwelijks nog plekken zonder kabel.”

De rechtstreekse link:

http://www.frieschdagblad.nl/artikel.asp?artID=25805

 



Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan