Jump to content
Sign in to follow this  
freggel1

Zomertijd begint, uurtje korter slapen

Recommended Posts

De zomertijd gaat komend weekeinde in. In de nacht van zaterdag op zondag gaat klokslag 02.00 uur de klok een uur vooruit naar 03.00 uur. Dat betekent een uur korter slapen, maar wel een uur 'langer' licht.

 

 

Voor veel mensen is het steeds weer een discussiepunt of de klok nu vooruit of achteruit gaat, of ze korter of langer kunnen slapen bij het begin van de zomertijd. Op de website ezelsbrug.nl staan enkele manieren om het voorgoed te onthouden, zoals deze: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit.

 

Er is ook een op het Engels georiënteerd ezelsbruggetje; Spring ahead and Fall back. Spring is Engels voor lente en dan springt de klok een uur vooruit, fall is hersft en dan valt de klok een uur terug.

 

De methode om in de zomer langer van het daglicht te profiteren is een Britse uitvinding. De Engelse zakenman William Willet kwam in 1907 met het idee voor Daylight Saving Time.

 

Begin vorige eeuw kende Nederland al een zomertijd. In 1939 werd die afgeschaft en in 1977 opnieuw ingevoerd ten tijde van de oliecrisis. Als het langer licht is, bespaart dat energie. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier licht worden en tegen half tien 's avonds donker.

 

De klok gaat op de laatste zondag van oktober terug naar de normale tijd.


Happy Funboardin'

Share this post


Link to post

Jasses, nog al een uur korter slapen? En ik slaap nu al zo slecht? Dus voor mij is dat niet zo snel een uur korter slapen als wel een uur later naar bed gaan, dus half 9 i.p.v. half 8 ofzo.... 's morgens wel te verstaan.;)


Greetings, Black Tiger

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
  • Hosting Fun

×
×
  • Create New...

Important Information

By clicking the accept button you specifically agree to our Terms of Use and Privacy Policy. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. If you don't agree, please leave this site.