Neerstortende satellieten

M

Matrix

Met verbazing lees ik de laatste tijd steeds vaker dat men afgedankte satellieten (on)gecontroleerd laat neerstorten op de aarde. Kans dat een persoon geraakt wordt is 1:2000.

Mag dit zomaar? Het valt mij op dat over de kleinste zaken in ons land kamervragen worden gesteld, maar hierover niets??

 
Die deze week neergekomen is was toch net zo groot als een auto. Maar die dingen verbranden toch in onze dampkring?

Vannacht zou een Duitse satelliet vanuit de ruimte op aarde neerstorten. Tussen 03.45 en 04.15 uur kwam het de dampkring binnen, maar het is niet bekend of het gevaarte is neergestort en zo ja: waar. Duitse wetenschappers hadden vooraf uitgerekend dat de kunstmaan mogelijk ergens in Azië zou neerkomen, maar het was moeilijk om echte zekerheid te krijgen, omdat de satelliet iedere anderhalf uur een rondje om de aarde maakte. De kunstmaan heette ROSAT, was zo groot als een busje en werd in 1990 gelanceerd om onderzoek te doen naar zwarte gaten en neutronensterren.  

 

 


Oorspronkelijk zou de satelliet maar anderhalf jaar dienstdoen, maar bleef in werking tot het in 1999 na beschadiging werd uitgeschakeld. Een gecontroleerde crash was niet mogelijk, omdat de satelliet geen besturingssysteem heeft. Ongeveer dertig delen zouden groot genoeg zijn om niet te verbranden in de dampkring. In september kwam een Amerikaanse kunstmaan ongecontroleerd terug naar de aarde. Dat veroorzaakte veel commotie, maar uiteindelijk werd niets teruggevonden. NASA denkt dat de satelliet in de oceaan terechtkwam.


 

 


Bron

 
Maar die dingen verbranden toch in onze dampkring?
Dat is de bedoeling ja, maar de laatste tijd is inderdaad een aantal keren in het nieuws gekomen dat er satellieten naar beneden zouden komen die niet door de dampkring verbrand zouden worden. Bijvoorbeeld delen van die Nasa satelliet die in september zouden neervallen.

Nu lees ik dit stukje op een belgische nieuwssite:

Geen paniekVolgens specialisten hoeven we niet in paniek te schieten. "Er vallen dagelijks dingen uit de lucht. Grote dingen - die meer dan 500 kilo wegen en zwaar genoeg zijn om brokstukken te genereren - treffen ons ongeveer één keer per week", klinkt het in de Los Angeles Times. Volgens NASA zullen 26 stukken van de satelliet overleven, waarvan sommige meer dan 100 kilo kunnen wegen.

Tot nu toe hebben brokstukken uit de ruimte nog nooit een dodelijk slachtoffer geëist. Slechts één persoon werd geraakt door materiaal dat de terugkeer in onze atmosfeer overleefde. Lottie Williams kreeg in 1997 in Oklahoma een klein stukje van de Delta II raket op haar schouder. Het woog niet meer dan blikje frisdrank en ze kwam er zonder ernstige verwondingen van af.
Maar het gewicht van een blik je is wel effe wat lichter dan een blokje van 100 kg.

En daar vallen er meerdere van neer. Dat er nog nooit iemand dodelijk getroffen is of zwaar gewond, is geen garantie dat dit dus ook niet gaat gebeuren.

En de kans dat dit wel gaat gebeuren met diverse van dergelijk zware stukken is dan ook een stuk groter.

In de "goede oude tijd" werd ook vaker de restbrandstof gebruikt om het ding de ruimte in te schieten, dan verdween het vanzelf in de verre ruimte.

 

Hosting Fun

Terug
Bovenaan Onderaan