Informatie Het grote Topic voor audiofielen!

Dr.Z

Addicted Member
Special Friend
Lid sinds
10 feb 2001
Berichten
3.150
Waarderingsscore
478
Punten
83
Leeftijd
55
Locatie
Ergens daarzo..
Zoals jullie weten staat en valt een muziekstuk bij het gebruik van kwalitatief goede luidsprekers en ik ben benieuwd of er meer liefhebbers zijn van high-end systemen.

Ik ben namelijk van plan om een leuke set luidsprekers aan te schaffen en vroeg mij af wie tips heeft voor mijn keuze.
Natuurlijk is geluid persoonlijk, maar tips zijn welkom.

Wat ik op het oog heb zijn deze:

Dali Rubicon 8c.
dali-rubicon-8c-enceintes-colonnes-actives-laque-noir-laque-blanc-ou-noyer.jpg

Actieve luidsprekers met de bijbehorende soundhub, waar ik wat minder van gecharmeerd ben, maar als opstap prima voldoet.

Tevens de volgende luidsprekers:
Paradigm 700f.
premier-700f.jpg


Deze zijn passief en daar moet dan weer een bijpassende versterker voor worden gevonden en wat ook weer een hele opgave is.
Immers, de ene versterker, hoe geavanceerd ook, is de andere niet en het moet maar net matchen met de luidsprekers.


Meer liefhebbers? Tips? Iemand?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Mijn zoon heeft alles van "TEUFEL"

Miss daar naar kijken.
Mijn JAMO setje klinkt met de loop der jaren steeds beter
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: Dr.Z
Dat is moeilijk om te zeggen Dr.Z.
Vroeger had ik vaak een beetje gekibbel met mijn schoonvader vader over audio.
Hij was samen met zijn audio vrienden helemaal gek van philips.
Ik had meer met merken die betaal waren als een Sansui.
Als nog zoiets kan kopen voor een redelijk bedrag moet je dat doen.
Die klinken echt nog als warme buizenversterkers.

Luidsprekers moeten kunnen omgaan met de ruimte waar ze worden geplaatst.
Ik had vroeger een quad 303 met een quad voor versterker en b&w Luidsprekers en een thorens platenspeler.

Mijn vrouw is hier de baas en die vond het onzin.
Maar toen er wat stond wat er leuker uitzag gaf ze wel toe dat het geluid pet was.

Nu had ik een soundbar van teufel ,maar de tv moest weer naar een andere plek, die ook wel aardig klonk.

Nu doe ik het met 2 bose boxjes nog kleiner als een melkpak en een tanoy sub.
En een dabmann als versterker.

Het moet een sansui zijn uit de au serie.
 
Oei, dit is dus een hele lastige, muziek is namelijk zo persoonlijk, een advies krijgen is enorm lastig.
Je weet wat ik in de huiskamer heb staan en dat vind ik 'lekker' klinken, ik ben teveel purist en ben dus niet van allerlei hubs en andere losse componenten maar hou van de kortste weg zonder allerlei regelingen ertussen.
Ik heb een Accuphase E406 (uit 1999) waarvan de toonregeling uit staat!
Aan die versterker heb ik B&W 803D speakers aangesloten middels bi-wire, of dat hoorbaar is weet ik niet maar niet gebruiken van bekabeling die ik had, vind ik jammer ;)
Vanaf 2000 wordt er geen fatsoenlijke (consumenten) audio meer geproduceerd, het moet ineens allemaal 5.1 of 7.1 worden, leuk voor de TV maar dat heeft niets meer met 2 kanaals (stereo) audio te maken, daar wordt dus analoog naar digitaal omgezet en weer terug en wordt er dus aan het origineel gesleuteld.

Ik heb ook een Sonos systeem in huis, de ARC met daaraan verbonden twee play-one's maar die wordt alleen voor de TV gebruikt, de Sonos komt geluid uit, de B&W's met de accuphase komt muziek uit, die mag je niet met elkaar vergelijken, ik hou niet van electronisch gemanipuleerd geluid, het is volgens natuurkundige wetten niet mogelijk een enorme baspartij uit kleine speakertjes te halen en dat is dan ook duidelijk hoorbaar aan een enorm opgepompt geluid, ook is compressie vaak hoorbaar net als een autotune of compressor limiter op de radio doet, luister maar eens naar Radio2, daar is die compressor duidelijk hoorbaar.

Het voordeel van de Dali is dat de ingebouwde versterker is afgeregeld op de speaker en dus 'matched' (of dat zou moeten)
Dali (Danish Audiophile Loudspeaker Industries) heeft ook een uitstekende reputatie.

Maar goed, ik sla wat door :) mijn advies, ga vooral uit van je eigen gehoor.
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: Dr.Z
Tech ik ben het wel met jouw eens
Accuphase was in mijn tijd niet aan de orde.
Zo bol stond de knip niet.
Met mijn quad versterker had ik geluk.
Was 3 maanden oud en mocht hem kopen voor 50 gulden.
Maar 5.1 en 7.1 heb ik ook niks mee.
Ik heb een Sony uit de Q serie staat op zolder.
Ooi gehoord met een paar goedkope JBL luidsprekers.
Dat was zo warm en goed.
Alleen de JBL boxen waren toen uitverkocht.

Dr.Z misschien vragen of je het een week in huis mag hebben.
Dat heb ik wel altijd gevraagd.
 
Wow, een Quad versterker voor 50 gulden, daar hoef je niet eens over na te denken, Quad klonk zo lekker 'warm', het zag er niet uit maar zo simpel het eruit zag, zo imposant was/is het geluid wat er uit komt.
Sony heeft zoveel mooie spullen gemaakt, ik heb hier nog een PS-X800 speler staan, puur voor de 'heb', de Micro Seiki (BL-51 met CF-1 arm) klinkt beter maar dat komt door het gemonteerde element (AT-OC9) :)
 
Altijd lastig, het is een persoonlijke keuze die past bij je gehoor en leeftijd (je gehoor gaat er op achteruit).
Zelf was ik altijd fan van Klipsch. Maar er zijn hele mooi en goeie speakers te koop.
Echter een wil je naar high-end dan zijn de speakers een onderdeel van het geheel en heeft de versterker (eventueel voor en eind) ook invloed op jouw keuze voor je speakers.

Maar je moet ergens beginnen. Het misschien handig dat je naar een echte audio zaak gaat en daar gaat luisteren naar je favo speakers eventueel neem je je eigen versterker mee. Bij een goede audiozaak kan dat gewoon en ze nemen meer tijd voor je. Denk aan Klubben waar de Dali in de aanbieding zijn. Maar ik kom zelf graag bij hifi010.

Verder was ik ook gecharmeerd van de elektrostaten van Martin Logan, maar als ik er nu naar luister wordt ik er moe van. Me vader was gek van B&W klonk altijd warm maar ik vind het nogal zwaar de laatste tijd.
Kan aan mijn liggen maar op een audioforum lees ik dit ook.

Leuk topic!
 
ik ben teveel purist en ben dus niet van allerlei hubs en andere losse componenten maar hou van de kortste weg zonder allerlei regelingen ertussen.
Nou, dat is dus deze set. Het zijn de actieve luidsprekers die door de 'hub' (voorversterker) digitaal draadloos wordt aangestuurd. (de 25ms latency neem ik voor lief).
Deze voorversterker, hub genaamd, is eigenlijk alles. Interne streamingsdiensten, connectivity met NAS of homeserver, tulpaansluiting, USB hardeschijven, usbstick's, optisch etc etc..Vrijwel alles en met het bijbehorende BluOs waar de ene liefhebbers van is en een ander een vloek.
DALI_SOUND_HUB.png

Maar goed, ik sla wat door :) mijn advies, ga vooral uit van je eigen gehoor.
Sla vooral door!!! :)

Dr.Z misschien vragen of je het een week in huis mag hebben.
Ik heb vanmiddag een luisterafspraak gemaakt bij zo'n muziekcenter. Ik zal het er over hebben wanneer ik een keuze heb gemaakt.
Altijd lastig, het is een persoonlijke keuze die past bij je gehoor en leeftijd (je gehoor gaat er op achteruit).
Zelf was ik altijd fan van Klipsch. Maar er zijn hele mooi en goeie speakers te koop.
Echter een wil je naar high-end dan zijn de speakers een onderdeel van het geheel en heeft de versterker (eventueel voor en eind) ook invloed op jouw keuze voor je speakers.
Wat jij aan merken opnoemde heb ik ook in mijn gedachten. Qua spec's ziet het allemaal wel gelijkwaardig uit, maar de filters en andere curves kunnen nogal afwijken.
..en wat je zegt, het is allemaal persoonlijk en naar smaak.
Een luidsprekerset wat in de winkel fantastisch klinkt, kan in de huiskamer niet tot zijn recht komen. Bovendien is het zo dat wanneer de meubels verplaatst gaan worden, de luidsprekers plotseling ook niet meer werken, dus er komt nogal wat bij kijken.

Wat ik zoek is dat er veel details hoorbaar zijn in een muziekstuk. Ik zoek luidsprekers die elke fout in een opname gruwelijk afstraft en ik wil het gevoel krijgen tegenover de band te staan.
Het laag wil ik diep en strak, het hoog en midden niet al te overheersend, dus vandaar mijn keuze voor actieve speakers met actieve scheidingfilters en elke luidspreker een eigen versterker.
...dit hebben de Dali's in elk geval.

Het voordeel van actieve luidsprekers is dat ik niet op zoek hoef naar een bijpassende versterker, want de impedantie van luidsprekers kan nogal variëren tussen de 2 Ohm en de 40 Ohm. Gemiddeld 6 Ohm.
Een versterker moet daar mee om kunnen gaan, dus actieve speakers. Wat Tech zegt, alles is dan op elkaar afgestemd.
 
Een versterker moet daar mee om kunnen gaan, dus actieve speakers. Wat Tech zegt, alles is dan op elkaar afgestemd.
Dat is de reden voor mij geweest een brute versterker van Accuphase aan de B&W's te hangen, B&W heeft nogal de reputatie om zijn nogal lage impedanties tijdens het spelen. De Accuphase heeft daar geen last van, die stuurt zonder problemen speakers aan die rond de 2 Ohm zakken, ook kan het ding 170 echte watts leveren welke je echt niet nodig hebt maar is inderdaad niet bepaald de goedkoopste.....tweedehands kosten ze altijd nog meer dan €2000,- en dat voor een versterker uit 1999, ik snap heel goed dat niet iedereen dat er voor over heeft en ik weet zeker dat er ook andere opstellingen zijn die leveren wat je zoekt.
De transparantie en openheid die je zoekt is zeker in de 803 te vinden maar daar hangt een prijskaartje aan waar je niet op zit te wachten, ik heb het geluk wat handelaren in 'echt serieuze audio' in mijn netwerk te hebben waar ik ook vaak voor repareer (dat heb je nu eenmaal met vintage audio ;) ) dan loop ik ook wel eens tegen 'aanbiedingen' op.

Als je een gevoelige speaker hebt heb je al die watts niet nodig, specs staan op papier prachtig maar zegt meer iets over wat een speaker kan maar niets over hoe die thuis klinkt.
Ik ben behoorlijk lang bezig geweest om de opstelling goed te krijgen en heb de speakers nu een meter uit de wanden en hoeken staan omdat er anders een bas ontstaat die je echt niet leuk vindt, een diepe bas is mooi maar mag absoluut niet overheersen, een goede bas is aanwezig maar overheerst nooit en maakt deel uit van het geheel.

Dali heeft de reputatie warm en open te spelen, ik heb zelf in het verleden een paar Dali's gehad en was daar meer dan tevreden over, de keus van een speaker is trouwens ook afhankelijk van de muziek die je wilt spelen, JBL is goed voor het 'hardere' werk maar laat bijvoorbeeld als je Jazz met zachte passage's speelt, wel eens wat steekjes vallen wat nuancering en plaatsing betreft maar ook dat is weer afhankelijk van welk type je kiest.

Wat betreft de latency ga je denk ik nog wel eens achter de oren krabben, ik heb een multiroom systeem bedacht waarbij de NAIM Unity Atom (Streamer/radio) centraal staat en de Accuphase leading is, ik dacht eerst dat met Bluetooth te kunnen oplossen maar de latency viel met teveel op en begon ik als irritant te ervaren dus heb ik een FM stereo zender gebruikt, die hangt nu aan de versterker en stuurt dus alles gewoon door de lucht door ;) , met een snelheid van 300.000 km/sec heb je geen last van latency en er hoeft niet aan het audiosignaal te worden gesleuteld, hebt blijft analoog wat bij BT het probleem is, daar moet eerst het signaal worden gedigitaliseerd en aan de andere kant andersom, dat kost tijd en is te merken in latency.
In de keuken heb ik B&O aktieve speakers staan waarin ik een stereo mini tuner heb ingebouwd (ruimte zat) die oplossing heb ik op meer plekken in huis staan en werken uitstekend ....maar ik schiet wederom door ;)
 
Laatst bewerkt:
Ik loop flink achter wat dit onderwerp betreft, maar probeer dit wel te volgen.

Ik ben vroeger begonnen met een Inkel stereotoren, losse componenten en 2 Jamo luidsprekers van 150 watt.

Genoeg voor een slaapkamer van 3x4.
Daarna onze eerste sony midi set dolby prologic, het ging toen niet om hoe hard deze kon, maar om de speciale effecten, het ding is nu 34 jaar jong, en staat nu in het buitenverblijf.

De volgende stap een jvc 5.1 , die nu nog steeds gebruikt wordt, voor films te kijken, en de tweede hangt aan de pc.

Ik heb in/ het tuinhuis nog 2 jamo speakers hangen van 200 watt, en een sony versterker.

Niet dat jou dit helpt @Dr.Z maar ik ben ook al lang van plan om eens iets anders aan te schaffen, maar dan goed bioskoop geluid.
 
  • Leuk
Waarderingen: Dr.Z
Vandaag bij een HiFi zaak geweest en een demo gekregen.
Bij binnenkomst stonden er twee serieuze MartinLogans klaar en bij het luisteren van een muziekstuk gingen de sub-lage bassen door mij heen....fantastisch!!
..was het niet dat ik na diverse muziekstukken moe werd van de lage tonen, die merkbaar overheersen, terwijl de hogere middentonen en hoge tonen een beetje "geknepen" klonken...
Vervolgens een andere versterker die een merkbaar betere weergave had, maar toch..teveel sub laag.

De paradigit Founder 80F's kwamen tevoorschijn en wat ik ervaarde was een mooi heldere hoge tonen en goede middentonen waarbij het "smakken" van een bepaalde zangeres te horen was....fantastisch! Dit soort opnamefoutjes wilde ik horen!
...maar, het laag bleef achter, dus vroeg ik om een compromis tussen de twee luidsprekers.
De Paradigm Founder 100F kwamen tevoorschijn en dit was het....bijna.
De versterker matchte niet en de verkoper kwam met een versterker aan die hij liever niet wilde verkopen omdat deze "lastig" was..
Wat bleek, een perfecte match met de Paradigm's! Het geluid was in alle spectra goed, helder en strak en serieus datgene wat ik zocht!
Echt een geluid waar ik blij van werd! :)
De versterker was een NAD M32, een 'tweede handsje', maar nog erg netjes en kon deze meekrijgen voor de helft van de prijs.. (was 4999.- voor 2250.- ) Dat was wel even slikken, maar wat voor luidsprekers je ook hebt, wanneer je er shit van een versterker in stopt komt er ook shit uit.

NAD-M32-Front-1.jpg


Al met al een setje van (heel veel) maar misschien krijg ik er nog iets vanaf.
Eigenlijk lonk ik naar de Paradigm Founder 120H, een groter broertje met een grotere broer prijs.

Ik ben van plan om meerdere zaken te bezoeken om eens aandachtig te luisteren.
Tenslotte is over één nacht ijs nooit een goed plan geweest en het gaat om veel centjes.
Net als @Tech ben ik ook wel een purist en als ik van muziek wil genieten, dan moet dat goed zijn.
 
Laatst bewerkt:
Dat zijn een hoop pegels Dr.Z.
Ik zou er niet eens naar willen luisteren.
Om dat bij elkaar te krijgen moet ik eerst 25 jaar worden.
Maar inderdaad een Nad klinkt goed. Ook de de instappers.
Die luidsprekers ken ik niet maar ze zien er heel indrukwekkend uit.
 
Ik hou ook wel van een goed geluid, alleen die prijsjes zijn mij wat teveel van het goede.
Iemand waar ik ergens ooit was, had heel platte luidsprekers en een versterker van... pfff.. ik geloofde het niet, maar volgens mij was het maar 15 watt of zoiets of 25, in elk geval zeker geen 100 watt of hoger. Het zag er allemaal wat antiek uit, maar een geluid dat er uit kwam? Daar stond ik even behoorlijk van te kijken.
Een prachtig vol geluid terwijl het toch niet hard hoefde staan. Helaas ben ik de naam van het spul allemaal vergeten.

Persoonlijk vind ik dat een goede bas moet zijn zoals hij vroeger was, die moet je voelen in je maag en niet zoals de moderne dragende bassen, die alleen dreunen in de oren en waar je 3 km verderop nog hoofdpijn van krijgt. Dat is in mijn optiek rommel en kun je geen bass noemen, hooguit overlast.
 
Ik zou graag de opstelling van mijn overbuurman eens laten zien en horen.

Hij heeft 2 jaar geleden een soundbar van JBL aangeschaft en daarna verder uitgebreid met surround speakers en een woofer waar je U tegen zegt!

Als hij dat ding aanzet op een % of 50 dan tril je gewoon uit de bank, en bij de buren [=tussenwoning] daar flikkeren de schilderijen van de muur. :biggrin:

Maar ik weet dus niet of Dr.Z buren heeft, die van ons is gelukkig stokdoof.
 
Mijn buren zullen niet snel last hebben, maar het geluid hoeft niet hard te zijn en gedetailleerd.
Wat ik nu heb staan geeft ook geluid....en dat is het, het geeft geluid en op een beetje volume kun je de eventuele tweede stem niet meer horen en een viool van een gitaar onderscheiden, laat staan een saxofoon.
Elk instrument moet te horen zijn en de balans van een band moet duidelijk overkomen..

Ja, hoge eisen, maar ik vind dat ik dit mijzelf wel kado mag doen na alle gebeurtenissen van de laatste jaren.
 
Iemand waar ik ergens ooit was, had heel platte luidsprekers en een versterker van... pfff.. ik geloofde het niet, maar volgens mij was het maar 15 watt of zoiets of 25, in elk geval zeker geen 100 watt of hoger. Het zag er allemaal wat antiek uit, maar een geluid dat er uit kwam? Daar stond ik even behoorlijk van te kijken.
Dat zijn denk ik electrostaten geweest, die hebben meestal een subwoofer nodig voor het echte laag. Klinken fantastisch maar hebben helaas ook onderhoud nodig, een electrostaat bestaat uit dunne vlies en die wil nog wel eens slijten.
Een goed bas overheerst nooit omdat je juist van die tonen enorm moe kunt worden, dat is wat ik prettig vind aan mijn speakers, de bas is er echt wel maar overheerst gewoonweg niet, ik gebruik ook geen toonregeling, die maakt het alleen maar slechter en dikt me teveel aan.
Ik wil niet zeggen dat duur altijd garant staat voor goed, als ik soms zie wat bepaalde producten kosten vraag ik me af of dat terecht is of vanwege een 'hype'
NAD heeft altijd mooie spullen gemaakt, ikzelf ben eerder geneigd een ouder exemplaar te kopen dan de nieuwere, tegenwoordig zitten de chinezen bijna in alles wat met de 'standaard audiomarkt' te maken heeft.

Als ik kijk wat mijn versterker destijds gekost heeft, had ik het nooit gekocht, dat trekt mijn bankrekening niet ;) maar de vanaf prijs van 12000,- zonder (optionele) pickup module is wel erg aan de prijs maar dan ook echt wel hoorbaar, de speakers noem ik maar even niet .....
Ik draai trouwens ook vinyl ;)
 
Dat zijn denk ik electrostaten geweest,
Ik heb geen idee. Als ik zo naar afbeeldingen zijn lijken me die wat small. Apart sufwoofer had hij ook niet.
Zoals gezegd het zag er allemaal antiek uit. Zou me niet verbazen als die versterker ook een buizenversterker was.
Helaas laat mijn geheugen me teveel in de steek om de apparatuur goed te kunnen omschrijven. Achteraf jammer dat ik er toen geen foto van heb gemaakt.
Want voor hetzelfde geld had hij normaal uitziende speakers en verwar ik de situatie met een andere kennis die platte speakers heeft en waar ook heel mooi geluid uit komt.
In elk geval heel weinig vermogen, kon ook hard maar dat hoefde niet om de hele ruimte te vullen met geluid, en mooi geluid, echt gaaf.

Een buurman van me houdt ook van geluid en heeft een drive-in gehad, maar daarvan vind ik vaak dat hij het geluid overstuurt en met name de bas. Die laat hij toch vaak overheersen en dat is niet mooi inderdaad.

Volgens mij is duur niet altijd goed, vaak wel, maar niet altijd.
Mijn goedkope spul staat op zolder in dozen in gepakt. Wilde ik nooit wegdoen, kwam vrij aardig geluid uit, niet geweldig maar voor mij voldoende in die tijd. Maar dat was slechts een Technics tuner/versterker en Jamo boxen.
 
Bij binnenkomst stonden er twee serieuze MartinLogans klaar en bij het luisteren van een muziekstuk gingen de sub-lage bassen door mij heen....fantastisch!!
..was het niet dat ik na diverse muziekstukken moe werd van de lage tonen, die merkbaar overheersen, terwijl de hogere middentonen en hoge tonen een beetje "geknepen" klonken...
Vervolgens een andere versterker die een merkbaar betere weergave had, maar toch..teveel sub laag.
Dat heb ik dus ook bij die Martin Logans, klinkt mooi in het begin het lijkt perfect maar na een poosje begint de vermoeidheid te komen, weet niet wat het is misschien ben ik teveel aan het luisteren of ik iets nieuws hoor ipv beleven.
 
  • Leuk
Waarderingen: Dr.Z
weet niet wat het is misschien ben ik teveel aan het luisteren of ik iets nieuws hoor ipv beleven.
Dat is het in feite, het zoeken naar nieuwe geluiden in een muziekstuk.
Natuurlijk komt daar ook belevenissen bij kijken, maar deze liggen op een ander niveau dan wanneer je je eigen ribbenkast voelt rammelen bij de bassen.
Ook de lage tonen zijn meer dan alleen “boem boem”, er gaat een complete wereld open wanneer het laag word aangesproken door een basgitaar , of een cello. Je hoort de snaren trillen in detail en mogelijk kun je ook horen wanneer de gitarist lange nagels heeft…..dan hoor je een kleine subtiele “tik” wanneer de snaar wordt aangeslagen. 😊
 



Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan