Begin 2025: ARD wil SD-kanalen uitschakelen via satelliet

l.oosterhoff

Addicted Member
Special Friend
Lid sinds
10 feb 2001
Berichten
7.088
Waarderingsscore
99
Punten
48
Leeftijd
63
Locatie
nijega
Het SD-signaal zal binnenkort verouderd zijn - in ieder geval voor de ARD-kanalen via de satelliet. Het begin werd al gemaakt in november 2022, toen de SD-versies van de ARD themakanalen One en tagesschau24, evenals arte en het evenementenkanaal phoenix van ARD en ZDF werden uitgeschakeld. Sindsdien zijn deze zenders uitsluitend in HD te ontvangen. Volgens informatie in de huidige nieuwsbrief epd medien aktuell volgt de uitschakeling van alle andere ARD-kanalen begin 2025.

Een woordvoerder van de omroepvereniging rechtvaardigde de overstap naar epd medien door te stellen dat een dubbel aanbod van SD en HD niet langer economisch verantwoord was gezien het nu zeer geringe gebruik van SD. Volgens de satellietexploitant ASTRA gebruiken van de 16,3 miljoen huishoudens die in Duitsland via de satelliet televisie ontvangen, nog slechts 1,1 miljoen deze kanalen in SD-kwaliteit, wat overeenkomt met ongeveer 7 procent.

De commissie voor het bepalen van de financiële behoeften van de omroepen (KEF) had al gevraagd om de uitschakeling van de SD-kanalen van ARD en ZDF via satelliet voor medio 2020 en heeft de bijbehorende fondsen geschrapt. Oorspronkelijk waren zowel ARD als ZDF van plan om hun SD-kanalen begin 2021 uit te schakelen, maar de verantwoordelijken krabbelden terug, deels vanwege de uitzonderlijke situatie veroorzaakt door de Corona pandemie

Op dat moment zouden ongeveer 3,5 miljoen kijkers de programma's in Duitsland uitsluitend via SD-signalen ontvangen. Aangezien de KEF geen nieuwe vergoedingen heeft goedgekeurd voor de verdere exploitatie van de SD-kanalen, zullen de publieke omroepen dit voortaan zelf moeten kruisfinancieren - uit reserves, door besparingen en minder investeringen.

ARD deelde epd medien mee dat het geen financiële behoefte meer heeft voor de nieuwe uitzendbijdrageperiode voor de SD-uitzendingen van de zenders via satelliet vanaf 2025. De kijkers moeten tijdig worden geïnformeerd over de komende uitschakeling, zodat ze gemakkelijker kunnen overstappen op HD.

bron: https://www.wunschliste.de/tvnews/m/anfang-2025-ard-will-sd-sender-ueber-satellit-abschalten
 
  • Leuk
Waarderingen: Dr.Z
ARD-televisieprogramma's in SD worden op 7 januari 2025 definitief stopgezet.

 Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan