Een onafhankelijke meting, waarbij wordt gecheckt of neutrino's inderdaad sneller kunnen reizen van het licht, kan op zijn vroegst volgend jaar worden gedaan. Als de bevinding wordt bevestigd, betekent dat een revolutie in de natuurkunde.
Doordat het experiment vooralsnog niet kan worden herhaald, zal het nog enige tijd onduidelijk blijven of de bevinding van de onderzoekers van CERN dat neutrino's sneller kunnen reizen dan het licht daadwerkelijk klopt. Als de claim klopt, heeft dat grote gevolgen: volgens de relativiteitstheorie van Einstein kan niets sneller reizen dan het licht. De lichtsnelheid is een van de pijlers van zijn theorie.
Er zijn wereldwijd waarschijnlijk twee plaatsen waar de claim kunnen gevalideerd kan worden: bij het experiment T2K in Japan had het experiment snel herhaald kunnen worden, maar de apparatuur is beschadigd tijdens de aardbeving die Japan in maart van dit jaar trof. Daardoor kan het experiment op zijn vroegst volgend jaar uitgevoerd worden. Bovendien is meetafstand kleiner: de afstand die de neutrino's afleggen zou dan slechts 295km bedragen, minder dan de helft van de afstand in het CERN-experiment. Dat maakt het meten lastiger.
Ook Amerikaanse wetenschappers kunnen het experiment herhalen in het Minos-project van het onderzoekslaboratorium Fermilab in Chicago. De benodigde apparatuur om het kleine verschil in aankomsttijd van neutrino's te meten ontbreekt daar echter. Die zal aangeschaft worden, maar het experiment kan pas worden herhaald in 2014, zegt een van de onderzoekers tegen NewScientist.
Inmiddels stuit de claim van de CERN-onderzoekers op veel scepsis: andere onderzoekers hebben veel vragen over het experiment en betwijfelen of er niet een menselijke fout of ander detail in het experiment is foutgegaan, waardoor dit resultaat eruit is gekomen.
De snelheid van neutrino's wordt gemeten door ze vanaf een bepaalde plek 'af te schieten' in de richting van apparatuur die de kleine deeltjes weer op kan vangen. Door de tijd te meten die de neutrino's erover doen, kan de snelheid worden bepaald. De neutrino's kwamen 60,7 nanaseconden vroeger aan dan verwacht. Neutrinos hebben eigenschappen die lijken op dat van elektronen. Zo hebben de deeltjes bijna geen massa, maar hebben ze - in tegenstelling tot elektronen - een neutrale lading. Het was al langer bekend dat neutrinos dichtbij de snelheid van het licht kunnen komen.