Commerciele zenders willen rol kabelaars overnemen

aart44

Addicted Member
Special Friend
Lid sinds
31 mrt 2003
Berichten
2.699
Waarderingsscore
57
Punten
48
Leeftijd
80
Locatie
Amersfoort
Gepubliceerd op donderdag 09 augustus 2007

De commerciele omroepbedrijven RTL Nederland en SBS Broadcasting BV hebben met media adviseur Peter Jelgersma en voormalig OCW-ambtenaar Harry Kramer afgesproken om te komen tot 'eigen' kale kabelcapaciteit voor analoge en digitale kabeldistributie van hun uitzendingen.

Dit blijkt uit een uitgelekt stuk onder de projectnaam DPCO dat de auteur van dit stuk in zijn bezit heeft. DPCO staat voor Distributie Publieke en Commerciele Omroep. De betrokken omroeporganisaties hebben afgesproken zelf geen overleg met derden hierover te voeren en alle overleg hierover via Harry Kramer en Peter Jelgersma te laten lopen. Die willen echter beiden desgevraagd geen commentaar geven. Ook de betrokken omroeporganisaties weigeren dit.

Relatie met de kijker

Uitgangspunt van de plannen van de omroepen en het duo is dat de omroeporganisaties zelf 'kale' kabelcapaciteit huren om een standaardpakket aan te bieden aan consumenten en zo een rechtstreekse relatie met kijkers aan te gaan.

Daarmee willen de omroepbedrijven deels de rol van de kabelaars met eindklanten overnemen. Nu is het zo dat - uitgezonder bij REKAM - alleen de kabelaars zelf digitale en analoge kabelpakketten verkopen terwijl ze zelf ook eigenaar zijn van de kabelnetten. In de digitale kabelomgeving willen omroepen middels eigen frequentieblokken (multiplexen) zelf de volledige controle verkrijgen over hoe ze hun te verkrijgen digitale capaciteit invulling geven.

Daarbij kunnen omroepen bijvoorbeeld digitale themazenders of andere diensten (pay-per-view e.d.) aanbieden in eigen capaciteit. De omroepen stellen in een (vertrouwelijke, uitgelekte) brief die ze aan de Onafhankelijke Post & Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) hebben willen sturen dat de zenders hun signalen beschikbaar blijven stellen aan kabelaars en anderen, onder 'gelijke condities' voor alle infrastructuren.

De komende maanden willen de initiatiefnemers 'gemotiveerde' verzoeken bij kabelexploitanten indienen om kale distributiecapaciteit te gaan huren. De initiatiefnemers stellen dat partijen 'zonder interventie van de OPTA er wel eens niet uit zouden kunnen komen en dat daarom nu al OPTA wordt ingelicht.

De initiatiefnemers doen daarbij nu al een beroep op voorwaarden die voortvloeien uit de telecommunicatiewet, mededingingswet en mediawet. Jelgersma en Kramer stellen dat de uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB), die onlangs de algemene OPTA-verplichtingen voor kabelaars op retail en wholesalemarkt vernietigde, met dit initiatief een nieuwe kans voor OPTA geeft om wel rechtsgeldige besluiten te nemen voor de kabelmarkt. Het CBB vernietigde de OPTA-besluiten immers op basis van onvoldoende onderbouwing op een kans dat er programma-aanbieders zich voor kale capaciteit zouden melden.

Vanaf 2009

Uit de plannen van Jelgersma en Kramer blijkt verder dat ze uitgaan van een toekomstige mogelijkheid om per aanbieder te kunnen kiezen welke zenders deze wel en niet kunnen ontvangen. In 2009 verwachten de initiatiefnemers met de nieuwe manier van uitzenden te kunnen starten.

De publieke landelijke omroep (Nederlandse Omroep Stichting/NPO) die gevraagd was mee te doen, distantieert zich van het plan. "We zijn geinformeerd over dit plan en hebben aangehoord wat de voorstellen waren. We hebben een goede positie jegens de kabelexploitanten dankzij een raamovereenkomst met kabelkoepelorganisatie VECAI", aldus Cees de Bruin die verantwoordelijk is bij de landelijke publieke omroep voor het distributiebeleid.

"Voor ons is het sowieso lastig als publieke omroeporganisatie een directe financiele relatie met kijkers aan te gaan. De enige overweging zouden themakanalen zijn, maar dat speelt niet. Vandaar dat we niet meedoen", aldus De Bruin. Alle publieke omroepen in Nederland (landelijk, regionaal en lokaal) kennen overigens een (must carry) doorgifteverplichting op de kabel die is vastgelegd in de mediawet.

Volgens welingelichte kringen hadden de initiatiefnemers deze week met deze plannen naar buiten willen komen, maar doordat RTL Nederland nog geen overeenkomsten heeft voor de uitzending van RTL 8 op de kabel, zou RTL Nederland er de voorkeur aan hebben gegeven deze plannen nog niet naar buiten te brengen.

Reacties

MTV Networks BV (MTV, TMF, Nickelodeon/Comedy Central) is - zo blijkt uit de vertrouwelijke stukken - niet bij de plannen betrokken. Desgevraagd liet MTV-woordvoerster Stephanie Dekker weten wel op de hoogte te zijn van de plannen, maar vooralsnog geen commentaar te kunnen geven.

Van de twee grote kabelexploitanten (Zesko Holding en UPC) is UPC via Liberty Global beursgenoteerd en maakte vandaag haar kwartaalcijfers bekend. UPC zegt bij monde van woordvoerder Ronald van der Aart niet op de hoogte te zijn gesteld van dit intiatief. Daarom stelt Van der Aart het niet opportuun te vinden daarop te reageren. Zesko kon nog niet reageren.

Toezichthouder OPTA zegt bij monde van woordvoerster Ewa Walters wel op de hoogte te zijn van gesprekken van betrokkenen, maar niet op de hoogte te zijn van de exacte inhoud van de plannen. De uitgelekte (concept)brief heeft OPTA niet bereikt. Volgens Walters is OPTA wel geinteresseerd in de plannen zodra die definitief worden.

David de Jong

Bron: http://www.planet.nl/planet/show/id=118880/contentid=867306/sc=be193e

 
Door MARK LANGESLAG

RTL en SBS werken aan een plan om kabelmaatschappijen als UPC, Casema en Essent buitenspel te zetten en voortaan zelf het tv-signaal van hun zenders bij de klant af te leveren.

Dat bevestigen woordvoerders van RTL en SBS.

De tv-bedrijven willen, eventueel met steun van telecomwaakhond OPTA, ‘kale kabelcapaciteit’ voor zowel hun analoge als digitale uitzending huren. Nu verkopen alleen kabelaars deze pakketten, terwijl ze zelf ook eigenaar zijn van de kabelnetten. Op de digitale kabel willen de commerciële omroepen straks met eigen frequentieblokken de volledige controle krijgen.

De kijker kan dan kiezen tussen het tv-pakket van de kabelaar of het alternatief van de tv-bedrijven. Hoe hun pakket er precies gaat uitzien, is nog niet bekend. Wel dat minimaal de publieke zenders erin zitten, omdat dit wettelijk verplicht is. Groot voordeel voor de mediabedrijven is dat ze zelf digitale kanalen kunnen lanceren. Ook hoeven de tv-bedrijven niet meer bang te zijn dat een programmaraad adviseert een van hun kanalen te schrappen, zoals in Amsterdam gebeurde met RTL 7.

De VECAI, koepelorganisatie van kabelbedrijven, was gisteren onbereikbaar voor commentaar.

Bron: http://www.ad.nl/binnenland/article1572767.ece

 
Oef, LoL, dat gaat nog wat worden dan.

Als men inderdaad kabelcapaciteit kan gaan huren kan dat tot meer interessante zaken leiden.

Zo zou het dan wellicht in de toekomst bijv. ook mogelijk worden om voor een internet abonnement te kiezen voor upc of @home of een ander, als deze besluiten van elkaar ook kabelcapaciteit te huren.

Dan krijg je zoiets als met de telefoonlijnen. Dus da's wel een interessante ontwikkeling.

 
Als ze dan maar niet net zo doen als bij internet.

Geen kabelabonnement, geen internet.

Alleen als je een abonnement op de kabel hebt, kan je pas andere dingen via de kabel krijgen.

Wie zorgt dan voor de aansluiting wanneer deze niet aanwezig is?

Het is in ieder geval een positieve ontwikkeling.

 
Door ANGELA DE JONG

Als het aan SBS en RTL ligt, bieden beide televisiezenders binnenkort een eigen kabelpakket aan de kijker aan.

Zo zetten ze kabelexploitanten als UPC en Casema buitenspel. Vijf vragen over kabelpakketten.

1 Waarom willen SBS en RTL dit?

Commerciële omroepen zijn sterk afhankelijk van kabelexploitanten, die beslissen welke kanalen de kijker te zien krijgt. Als bijvoorbeeld RTL een nieuwe zender wil beginnen, zoals nu RTL8, is het altijd de vraag of er plek is op de kabel. Bovendien moeten ze vaak betalen voor doorgifte.

2 Is dat nieuw?

Er wordt al jaren over gebakkeleid. Ook KPN wil bijvoorbeeld op de kabel. Het past in de trend van liberalisering, zoals met de telecom- en energiemarkt is gebeurd. De telefoonkabel is nog wel van KPN, maar de consument kan ervoor kiezen om een abonnement bij bijvoorbeeld Tele2 af te sluiten.

3 Wat merkt de kijker ervan?

De kijker kan straks kiezen of hij het pakket van de kabelexploitanten als UPC, Casema of Essent wil of dat van SBS/RTL afneemt. Nu is er eigenlijk geen keuze. Het alternatief is een schotelantenne of digitaal kastje van een telecomaanbieder, maar de drempels om over te stappen zijn hoog.

4 Wordt televisiekijken dan goedkoper?

Het idee is natuurlijk dat door de concurrentie de kabeltarieven omlaag gaan. Een ander voordeel is dat, op het moment dat de digitalisering een feit is, de kijker zelf zijn eigen zenderpakket kan samenstellen en dus betaalt voor de zenders waar hij daadwerkelijk naar kijkt.

5 Heeft zo’n eigen kabelpakket kans van slagen?

Volgens ingewijden is het een onhaalbare kaart. Zo moeten RTL en SBS bijvoorbeeld de auteursrechten verwerven om andere zenders door te mogen geven. Ook moeten ze in de slag met programmaraden. Bovendien hebben kabelaars nu nog de wettelijke plicht om 15 televisie- en 25 radiokanalen door te geven. Zo zijn er meer juridische onduidelijkheden. De VECAI, koepel van kabelexploitanten, wil pas reageren als RTL en SBS met een officieel verzoek komen.

Bron: http://www.ad.nl/binnenland/article1575452.ece

 



Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan