Probleem ET9000 voeding stuk?

Black Tiger

Addicted Member
Administrator
Moderator
Lid sinds
8 feb 2001
Berichten
32.474
Waarderingsscore
244
Punten
63
Leeftijd
58
Locatie
State Penitentiary
Even een vraag voor de zekerheid.
Mijn satelliet ontvanger stond vandaag uit en wilde met de powerknop aan de voorkant niet meer aan.
Dus aan de achterkant schakelaar omgezet naar uit. Even gewacht en weer terug naar aan.

Daarop knippert de blauwe led van de powerknop aan de voorkant 3 keer.

Als ik het goed heb betekent dit dat de voeding kaduuk is. Is dat correct of is er iets anders aan de hand?
 

Black Tiger

Addicted Member
Administrator
Moderator
Lid sinds
8 feb 2001
Berichten
32.474
Waarderingsscore
244
Punten
63
Leeftijd
58
Locatie
State Penitentiary
Never mind, lijkt inderdaad de voeding.
Apparaat eens even uit het kastje gehaald en hij stonk wel naar verbrande elektronica.
Dus hij is inmiddels al naar de buurman voor reparatie. ;)
 

the matrix

Addicted Member
Special Friend
Donateur
Lid sinds
28 okt 2007
Berichten
6.635
Waarderingsscore
170
Punten
63
Leeftijd
71
Locatie
Almelo
Dit gevonden.
Gaat uw xtrend niet meer aan of knippert hij een paar keer met het blauw ledje en u ziet geen Booting op het display staan, dan is uw voeding defect.

 

the matrix

Addicted Member
Special Friend
Donateur
Lid sinds
28 okt 2007
Berichten
6.635
Waarderingsscore
170
Punten
63
Leeftijd
71
Locatie
Almelo
Hmm 3 sec later , maar je hebt al actie ondernomen
 

Black Tiger

Addicted Member
Administrator
Moderator
Lid sinds
8 feb 2001
Berichten
32.474
Waarderingsscore
244
Punten
63
Leeftijd
58
Locatie
State Penitentiary
Ja ik was van de rappe, had het ook al ergens gevonden. Dus morgen gaat ie er op zijn gemak naar kijken. Met een beetje lukt draait ie morgenavond dan weer.
 

Black Tiger

Addicted Member
Administrator
Moderator
Lid sinds
8 feb 2001
Berichten
32.474
Waarderingsscore
244
Punten
63
Leeftijd
58
Locatie
State Penitentiary
Hmmz... probleem is toch nog niet gefixed. Er is een grote elco vervangen en het apparaat ging weer aan. Zo te zien zijn echter de andere elco's overal nog in orde.
Echter het apparaat ziet geen van beide tuners. Als je in het tuner menu gaat dan heb je twee mogelijkheden, de fallback tuner activeren of een externe tuner gebruiken. Dus dat is duidelijk.

Het ligt niet in de bedoeling voor dit oude apparaat nog bij de 50 euro uit te geven (incl. verzendkosten) voor zo'n oud apparaat. Voor 3 tientjes meer heb je een nieuwe en we kijken er sowieso bijna niet meer naar.
Maar het is wel leuk om nog wat mee te hobbyen.

Dus als iemand weet welk onderdeel van de voeding de tuners aan stuurt en wat we dan moeten vervangen, dan kan mijn buurman dat ook even regelen en kan ie nog voor goedkoop gebruikt worden. :)
 

the matrix

Addicted Member
Special Friend
Donateur
Lid sinds
28 okt 2007
Berichten
6.635
Waarderingsscore
170
Punten
63
Leeftijd
71
Locatie
Almelo
Ik neem aan dat de voeding ingebouwd is ,
Als deze voeding los van het mainboard zit , en met een kabel en connector verbonden zit zou hij de spanningen op de connector kunnen meten. Zijn de spanningen stabiel dus niet fluctueren dan lijken die in orde, staat er eentje te dansen dan is die de boosdoener. Een defecte elco verliest zijn lading met een dikke rimpel als gevolg waardoor de gemiddelde spanning omlaag gaat.

Mss is het een echte hobbit, en heeft ie een oscilloscoop. Nog beter dan zie je de rimpel
 

Black Tiger

Addicted Member
Administrator
Moderator
Lid sinds
8 feb 2001
Berichten
32.474
Waarderingsscore
244
Punten
63
Leeftijd
58
Locatie
State Penitentiary
Hij doet wel het een en ander maar een oscilloscoop heeft ie bij mijn weten niet. Maar het is misschien wel een idee.
Zal het morgen eens efkens aan hem vertellen en vragen of hij dat kan doen. Want er zijn twee stekkertjes, een grote en een kleine. Maar wel verdomd kleine pennetjes (female), niet geschikt voor een normale multimeter. Dus moet je wat alternatief meten, beetje draadje er in steken of zo.
 

MAS3

Addicted Member
Special Friend
Lid sinds
28 dec 2002
Berichten
1.215
Waarderingsscore
18
Punten
38
Als je een beetje op zoek gaat met je favoriete zoekmachine, vind je de tip om deze condensatoren te vervangen in de voeding:

C21
C22
C25
C29=220u/16v
C30
C33

Dat is een werkje van een half uurtje gok ik (ken het apparaat niet), en zal niet veel meer dan 10 euro aan onderdelen zijn.
Lijkt me wel de moeite waard.
 

Black Tiger

Addicted Member
Administrator
Moderator
Lid sinds
8 feb 2001
Berichten
32.474
Waarderingsscore
244
Punten
63
Leeftijd
58
Locatie
State Penitentiary
Dank je wel. Eentje is er al vervangen en ik ben nog wel meer Elco's tegen gekomen met de zoekmachine.
Het probleem is echter dat we ze niet allemaal willen vervangen. Die krengen zitten namelijk met dunne soldeerpuntjes allemaal heel kort op elkaar en hij heeft ook niet meer de ogen die hij vroeger had en is bang wat stuk te maken of het tin puntje van de printplaat te verliezen.
Hij is niet meer de jongste.

Meestal zijn er ook wel van die specialisten die weten welke elco wat aanstuurt dus welke elco de tuners aan stuurt, daar had ik een beetje hoop op.
Maar anders moet ik hem maar eens vragen of dit tot de mogelijkheden behoort.
 

MAS3

Addicted Member
Special Friend
Lid sinds
28 dec 2002
Berichten
1.215
Waarderingsscore
18
Punten
38
De tuner krijgt meestal een spanning van zo'n 20 volt, zodat deze de LNB goed kan aansturen.
Meest waarschijnlijk is dat de hoogste secundaire spanning in zo'n apparaat.
In of net voor de tuner wordt daar dan de juiste spannig voor de LNB voor gemaakt, bij de oudere apparaten vaak met een vrij forse chip genaamd LNBP20, die op zijn beurt weer door de processor wordt aangestuurd.
Een punt van een oscilloscoop meetpen is vermoedelijk dun genoeg voor de pinnetjes van die kleine stekkertjes.
 

Black Tiger

Addicted Member
Administrator
Moderator
Lid sinds
8 feb 2001
Berichten
32.474
Waarderingsscore
244
Punten
63
Leeftijd
58
Locatie
State Penitentiary
Dank je wel. Maar een oscilloscoop heeft ie niet, maar hij is zeer vindingrijk met kabeltjes en draadjes.
Morgen even alle ideeën aan hem voorleggen en dan kan hij kijken wat hij voor hem het best werkend vindt.
 

Dr.Z

Addicted Member
Special Friend
Lid sinds
10 feb 2001
Berichten
2.056
Waarderingsscore
56
Punten
48
Leeftijd
52
Locatie
Ergens daarzo..
Ik kan jou een zGemma adviseren. :ROFLMAO:
 

the matrix

Addicted Member
Special Friend
Donateur
Lid sinds
28 okt 2007
Berichten
6.635
Waarderingsscore
170
Punten
63
Leeftijd
71
Locatie
Almelo
Ik gebruik dan altijd van die spelden met zo'n bolletje, prik die in de connector. , is dan makkelijk meten.


 

Black Tiger

Addicted Member
Administrator
Moderator
Lid sinds
8 feb 2001
Berichten
32.474
Waarderingsscore
244
Punten
63
Leeftijd
58
Locatie
State Penitentiary
Daar was ik ook over aan het denken. Het apparaat is inmiddels weer bij mij terug. Ik heb nog een andere kennis die zeer goed kan solderen. Die soldeert zelfs nog smd's met zijn blote ogen en dat gaat prima. Heeft vroeger voor zijn werk ook veel moeten solderen.
Dus ga ik hem even bellen om dat te fixen en dan gelijk al de genoemde elco's vervangen, lopen we ook niet meer het risico dat we dit over beperkte tijd alsnog moeten gaan doen.
 

Black Tiger

Addicted Member
Administrator
Moderator
Lid sinds
8 feb 2001
Berichten
32.474
Waarderingsscore
244
Punten
63
Leeftijd
58
Locatie
State Penitentiary
Helaas.
Het heeft i.v.m. een corona infectie bij ons beiden wat langer geduurd, maar vandaag zijn alle genoemde Elco's vervangen.
Echter mijn ET9000 is nog steeds van mening dat ie geen tuners ziet.

Heb voor de zekerheid ook maar eens bij Openpli gevraagd.
 
Laatst bewerkt:



Sint op motor Hosting Fun Sint op motor

Bovenaan Onderaan