even ter informatie. ( let op regel 4! )

freggel1

Addicted Member
Moderator
Lid sinds
5 jan 2003
Berichten
20.172
Waarderingsscore
575
Punten
113
Leeftijd
59
Locatie
Zundert
Wat mag (niet)?
Het auteursrecht is een soort eigendomsrecht: Intellectueel Eigendom. De maker (of auteur) van een werk is de enige die mag bepalen wat er met zijn werk gebeurt.

Auteursrecht: verveelvoudigen en openbaar maken.
Het auteursrecht geeft de maker van een werk (bijvoorbeeld een muziekstuk, een film of een videospel) het recht dat werk tegen betaling uit te baten. Zonder toestemming van de auteur, de maker, mag je diens werk niet verveelvoudigen of openbaar maken. Auteursrecht is dus een verbodsrecht. Voor het geven van toestemming (een licentie) aan exploitanten van muziek, film en videospellen kan de maker geld (royalties) vragen. De exploitanten verdienen op hun beurt geld door het werk tegen betaling te verspreiden bijvoorbeeld door er dvd?s of downloads van te verkopen of kaartjes voor een voorstelling. Als zij geen geld verdienen kunnen ze ook de maker niet betalen. Overigens hebben artiesten en producenten zelf ook een soort auteursrechtelijke bescherming dat naburig recht wordt genoemd.

Piraterij: zonder toestemming verveelvoudigen en openbaar maken.
Piraterij is het zonder toestemming van de maker verveelvoudigen (kopi?ren, downloaden) en openbaar maken (verspreiden: verhandelen, weggeven, ruilen, uploaden) van diens werk. Daar lijdt die maker en zijn exploitant schade van want er valt minder voor ze te verdienen als het werk door piraten op dvd wordt verkocht of door gebruikers van een p2p uitwisseldienst gratis op het internet wordt weggegeven. Als je wat maakt dan heb je wat, behalve als je het niet kunt beschermen. Vandaar dat piraterij wordt bestreden door zowel de rechthebbenden (makers, artiesten en exploitanten) als de overheid. In Nederland treedt stichting BREIN namens de rechthebbenden op tegen piraterij en werkt daarin onder meer samen met de FIOD-ECD en het Openbaar Ministerie.

Een kopie maken of downloaden voor eigen gebruik mag (niet).
De simpele regel is dat een kopie maken of downloaden mag als het uitsluitend voor jezelf is en nooit voor anderen. Voor software (videospellen) geldt: nooit een kopie maken of downloaden, dus ook niet alleen maar voor jezelf.

De regels op een rijtje.
1. Een kopie maken van muziek of film (cd of dvd) mag als die uitsluitend voor jezelf bestemd is. Van een videospel of andere software mag je geen kopie maken, ook niet voor eigen gebruik.
2. Het omzeilen van een beveiliging op een cd of dvd mag niet, ook niet om een kopie voor jezelf te maken. Je mag een omzeilingsmiddel ook niet verspreiden, bijvoorbeeld op een cd of dvd of als bestand op het internet.
3. Een kopie weggeven, ruilen of verkopen mag niet.
4. Een internetbestand (met muziek of een film) downloaden mag. Maar pas op met p2p uitwisseldiensten, want als je daarmee downloadt wordt je automatisch uploader, dat is "ter verspreiding aanbieden" en dat mag niet. Software downloaden mag niet.
5. Een bestand uploaden mag niet. Dus ook niet "sharen" of delen via een p2p uitwisseldienst. Je mag ook geen dvd "rippen" en de inhoud als bestand op het internet plaatsen.
6. Openbaar vertonen mag niet, behalve in huiselijke kring.

Als je opzettelijk een inbreuk op auteursrecht maakt dan is dat strafbaar als misdrijf. Onder opzet valt ook als je beter had horen te weten en eigenlijk bewust het risico neemt dat je inbreuk maakt.

Straffen kunnen oplopen tot 4 jaar gevangenisstraf en 45.000 euro boete.



bron
 
Jah, en die regel 4 is dus precies waar ik over sprak bij mijn waarschuwingen betreffende bittorrents en p2p programma's want voor bittorrents geldt dit dus ook.:)

Maar het is wel eens interessant om het hele artikel te lezen.
Waar heb je het trouwens vandaan? Toch niet van BiG of Brein he? Ik zie namelijk alweer een storende fout:
Piraterij is het zonder toestemming van de maker verveelvoudigen (kopi?ren,
Dat is dus niet in alle gevallen zo. Bij de auteursrecht voor software heb je namelijk het recht een kopie te maken voor eigen gebruik een backup copie. Het gaat er om dat je een licentie hebt.

Kijk eens hoe ze zichzelf tegenspreken:
Een kopie maken of downloaden voor eigen gebruik mag (niet).
En meteen daaronder:
De simpele regel is dat een kopie maken of downloaden mag als het uitsluitend voor jezelf is en nooit voor anderen.
LoL.:biggrin:
Dus eerst zeggen het mag niet voor eigen gebruik, en direkt in de volgende regel mag het opeens wel als het alleen voor jezelf is (=eigen gebruik).
Ik lach me toch een aap.:)
Daarna staat dat het voor software nooit zou mogen, ook niet voor eigen gebruik en net daar twijfel ik aan want je mocht vroeger ook al een backup copie voor eigen gebruik maken.
Alleen zijn de meesten nu beveiligd en mag je die beveiliging niet omzeilen, ook niet voor een backup.
 
Dat je hier nog op wilt reageren...

Die uitgekouwde regeltjes die op nog veel meer fronten onderuit te halen zijn.




G
 
Onderzoek naar muziekprijzen in downloadwinkels

Uitgegeven: 27 december 2005 13:31
Laatst gewijzigd: 27 december 2005 13:32
AMSTERDAM - De Amerikaanse openbaar aanklager Eliot Spitzer onderzoekt of vier grote platenlabels de prijzen van hun muziek expres hoog houden in downloadwinkels op internet. Dat meldt CNN. Warner Music, Sony BMG, EMI en Universal hebben vorige week van Spitzer een dagvaarding gekregen.

De zaak heeft mogelijk te maken met de ruzie tussen iTunes, de downloadwinkel van Apple, en de vier grote platenlabels. De muziekmaatschappijen willen in een nieuw contract met iTunes de verkoopprijzen per nummer verhogen, omdat ze de huidige prijs van 0,99 cent per nummer te laag vinden
 
Het Franse parlement heeft gisteren een tweetal omstreden amendementen op de wet op de auteursrechten aangenomen. De nieuwe wettekst zou het voor Fransen legaal maken om voor persoonlijk gebruik beeld- en geluidbestanden te kopi?ren. Frankrijk is daarmee het eerste land dat niet alleen het downloaden, maar ook het uploaden van media toestaat, zodat p2p-gebruikers in het land zonder vrees voor vervolging hun gang kunnen gaan. Opmerkelijk is dat het ten tijde van de stemming bijzonder rustig in het parlement was: er werden maar 30 'voors' en 28 'tegens' genoteerd, terwijl er 577 afgevaardigden in het Franse lagerhuis zitting hebben. De wetswijziging heeft nog wel wat hobbels te nemen: volgens een persbureau heeft de regering inmiddels aan het parlement gevraagd om de amendementen opnieuw in overweging te nemen, en daarnaast moet de wet ook nog door de Franse senaat worden goedgekeurd.

Als de wet in werking treedt, betekent dat een enorme klap voor platen- en filmmaatschappijen, die claimen dat alleen al de verspreiding van films voordat maatschappijen dvd's in de winkel hebben, ze dit jaar rond de vijf miljard euro aan inkomsten heeft gekost. Het Franse kabinet was net bezig om een wet aangenomen te krijgen die op illegaal bestanden delen een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaar en boetes tot drie ton plaatst, maar die lijkt voorlopig de ijskast in te kunnen. 'De gedeputeerden willen hiermee hun onafhankelijkheid bewijzen, maar ze hebben geen idee waar ze mee bezig zijn', sipte een vertegenwoordiger van een filmmaatschappij, 'we willen alleen maar zorgen dat ons materiaal niet gestolen wordt.' Een belangengroepering die opkomt voor filesharers die door platenmaatschappijen zijn aangeklaagd, Audionautes, juichte de beslissing uiteraard toe. Zij spraken zich uit voor een compensatieheffing om de inkomsten voor artiesten veilig te stellen: wie ongelimiteerd kan downloaden, zou een bijdrage aan copyrightorganisatie Sacem moeten betalen. Vorig jaar keerde Sacem 578 miljoen euro aan aangesloten musici uit. (Bron Tweakers.net)
 



Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan