Gaan we deze week een hittegolf krijgen?

Racisten!!!
 
Nja het stond buiten wel zwart van het volk v.w.b. nieuwsgierigen op sommige plekken? Is het zo beter? 😎

Maarreh... phew... ondanks alles zijn we er weer (wij persoonlijk) genadig vanaf gekomen.
Allereerst werden we gewaarschuwd door een buurvrouw enkele huizen verderop. Schijnbaar was in haar toilet (nee niet die van op TV, da's een andere straat hier om de hoek) het water aan het borrelen en kwam zelfs omhoog.

Wij waren op dat moment TV aan het kijken en aan het genieten van het onweer en de bui. In de tuin was niets te zien dus wij dachten dat het ging zoals het normaal altijd ging. Niets was minder waar.
Door het belletje van de buurvrouw gingen wij in ons toilet kijken en ja het water daarin bewoon ook en even kort doortrekken een beetje, gaf gelijk aan dat het water meteen omhoog kwam en dan pas heel langzaam wegspoelde.

Dus wij de voordeur eens open gedaan en toen was het wel even schrikken, dat hebben we hier nog niet gezien.
De hele straat stond onder water en op een gegeven moment was het net al 1 cm over de stoeprand bij ons rechtstreekse buurman, maar gelukkig net op het moment dat de bui minder werd.
Ons straatje komt met een drempel uit op een grotere weg. Dat is tevens ons geluk geweest want bij ons stond de straat wel blank maar misschien een cm of ... ja hoe hoog is die stoeprand hier... cm of 4 a 5?
Echter op de grote weg stond het nog veel hoger, auto's die daar langzaam doorheen reden hadden het water tot halverwege de velgen staan. Dan spreek je dacht ik al snel van een 15 cm zeker.
De mensen aan die straat hadden veel meer geluk want daar stond het water wel al op de stoep halverwege.

Bij ons bleek aan de achterzijde een oude buurman zoveel rommel te hebben neergegooid (hadden we wel gezien) dat de put bedekt was. En dat laatste hadden we niet gezien. Bleef zelfs een stuk zeil over te liggen. Resultaat was dat bij ons de "gats" (brandgangetje achter de huizen die bij ons iets breder is) onder gelopen is en dat heeft gezorgd dat bij een aantal huizen, inclusief dat van ons, het water in de schuur hoog heeft gestaan. Bij ons slechts vermoedelijk een centimeter of 2 a 3. Maar de buurman 2 huizen verder naar rechts, woont daar net in iets meer een kuil en daar heeft het water boven een accu gestaan die op de grond stond in de stal, de hoogte kun je nagaan.

Waarom zijn wij er persoonlijk dan toch genadig van af gekomen?
1.) Ik heb op buienradar gekeken. De bui was behoorlijk breed en juist het smalste stukje is hier over ons gekomen. Had de bui langer geduurd, was het water hoger geweest en vermoedelijk ook binnen gekomen en de schade veel groter geweest.
2.) Wij hebben niet echt iets van waarde in de schuur wat op de bodem staat. Ja paar fietsen, een bromfietsje maar dat zijn vellingen wat dan onder water staan, moeten ze tegen kunnen. Minder leuk is het voor de tafeltennistafel (maar die is al oud) en een houten treinbaan, waar echter geen huisjes of treinen op stonden. Dus vermoedelijk valt de schade mee. We hebben de put vrij gemaakt, water is weg uit de gats, slecht weinig weg uit de schuur dus dat moet nog drogen.
3.) De mensen echter in een hoofdstraat achter ons, hebben meer schade en stond het water ook weer hoog. Een aantal mensen waaronder een friture hadden ondergelopen kelders. En aan de andere kant van de kruising daar was ook (net als op andere plekken) het water uit de wc gekomen (ja die vrouw van TV).
Dan weten we op zijn minst nog van een flat in Randwyck waar het water binnen is gelopen dus elders is Maastricht is behoorlijk wat schade. Wij hebben dus persoonlijk geboft dat wij juist op dit plekje woonden.

We hebben al eens vaker zo'n buien gehad ook wel langer, maar niet dat het zo hoog gekomen is, dus de afwatering lijkt wat mij betreft minder goed te werken dan voorheen. Echter tja.... er kwam wel veel uit en er is een stuk meer bij gebouwd ook. En die Willem Alexandertunnel is er ook mede oorzaak van dat het grondwater nog niet diep genoeg de grond in is gezakt.

Al met al mogen wij niet klagen. Het was een mooi onweer, maar we vinden het toch iets prettiger als die hevige regenval volgende keer ons weer passeert zonder te raken.
Maar ja, je kunt niet altijd boffen, dus het moest een keer gebeuren en dan valt het voor zover wij het nu kunnen overzien voor ons nog mee en voor de meeste buurtbewoners in de directe omgeving hier ook.
 

Hosting Fun

Terug
Bovenaan Onderaan