Handleiding voor standaard SECA ontvangers m.b.t. installatie van ASTRA en Hotbird.

R

Redcat

Naar aanleiding van een aantal e-mails die ik heb ontvangen over dit onderwerp heb ik even een handleiding gemaakt die volgens mij voor alle standaard SECA ontvangers moet werken.

Ik heb zelf een Philips PSX 7071 SECA ontvanger en hierbij werkt het prima.

Handleiding:

1. Monteer een speciale adapter die plaats biedt aan twee LNB’s op de schotel. De schotel dient wel minimaal 80 cm te zijn. De adapter is zo geconstrueerd dat je nu zowel de ASTRA als de Hotbird kunt ontvangen met één schotel. Je kunt natuurlijk ook twee schotels gebruiken maar dat is weer een duurdere en extra plaats innemende oplossing. Als je nu voor de schotel staat dan moet links de LNB voor de ASTRA satelliet komen en rechts de LNB voor de Hotbird. Richt de schotel uit met de rechter LNB op de Hotbird satelliet, als het goed is heb je nu automatisch ook de linker LNB uitgericht op de ASTRA satelliet.

2. verbind nu de coaxkabel van de linker LNB (ASTRA) aan ingang ‘A’ van de DiSeqC Switch en de rechter LNB (Hotbird) aan ingang ‘B’, de uitgang wordt verbonden met de coaxkabel die naar de ontvanger gaat. Zorg er nu voor dat je de optie ‘Tone Burst’ kiest op de DiSeqC, dat kan middels een schakelaartje zijn of door het meerdere malen drukken van een pushbutton (dit is afhankelijk van wat voor merk DiSeqC je gekocht hebt, lees hiervoor de handleiding die er bij zit).

3. Haal nu de coaxkabel die naar de rechter LNB (Hotbird) gaat los van de DiSeqC ingang ‘B’. Nu kun je beginnen met het op zoeken van de kanalen van de ASTRA satelliet. Kies wel in het menu 5.5 voor de optie 2 ‘in willekeurige volgorde’ opzoeken van kanalen, als je kiest voor optie 1 ‘canal digitaal’ dan ben je de eerste vijfhonderd posities kwijt aan canal digitaal ondanks dat er hier geen vijfhonderd kanalen worden geplaatst. Als alle kanalen gevonden zijn moet je ze nog even uitfilteren (niet bruikbare kanalen verwijderen) en rangschikken, in mijn geval hield ik zo’n 175 kanalen over die de moeite waard zijn.

4. Haal nu de coaxkabel die naar de linker LNB (ASTRA) gaat los van de DiSeqC ingang ‘A’ en verbindt vervolgens de coaxkabel die naar de rechter LNB (Hotbird) gaat aan ingang ‘B’ van de DiSeqC.

5. Stel nu de tweede satelliet op de ontvanger in. Ga naar het menu 7.1 en druk op ‘B’ van je afstandsbediening, er verschijnt nu een menu waar je de satelliet kunt instellen. Hier moet je de tweede satelliet instellen, dit doe je als volgt:

-Satelliet : OVERIGE

-Schotelnummer : 2

-Band : KU

-Frequentie : 11766

-LO LNB : 10600

-Polarisatie : Verticaal

-Schakeling (22KHz) : Nee

Als je nu weer op ’B’ drukt van je afstandbediening kom je weer in het menu waar de signaalsterkte wordt aangegeven, als het goed is heb nu een signaalsterkte van boven de drie.

6. Ga nu naar menu 5 en kies voor optie 3 ‘kanalen toevoegen’, vergeet niet in het volgende venster te kiezen voor schotelnummer 2 (standaard staat die op 1). Als de ontvanger klaar is met zoeken heb je er (in mijn geval) 824 kanalen bij gekregen. Meer kun je er niet inkrijgen aangezien er maar plek is voor 999 kanalen en je al 175 van de ASTRA satelliet hebt geïnstalleerd (op de Hotbird satelliet zitten meer dan 1000 kanalen).

7. Verbindt als laatste nog de coaxkabel die naar de linker LNB (ASTRA) gaat weer aan ingang ‘A’ van de DiSeqC.

8. Hiermee is de zaak geïnstalleerd en moet het nu werken, de DiSeqC zal nu bij het doorlopen van de kanalen automatisch overschakelen van de ene naar de andere LNB.

Mvg,

Redcat

 
Ook even in de gaten houden dat nadat je de zenders gesorteerd heb, de ontvanger op ST.BY zet, anders worden de veranderingen niet in het geheugen gezet, kan je weer overnieuw beginnen.

Er is ook nog de Visiosat Bisatellite; speciaal voor de Astra/Hotbird, ook hoogteverschuiving LNB'S.

JD

 
Dat is me bij de Philips ontvanger nog niet opgevallen dat je hem eerst weer op standby moet zetten, ik ben namelijk direct verder gegaan met het installeren van de andere zenders en alles was nadien wel opgeslagen in het geheugen.

Misschien is dit toch een onderling verschil bij andere merken!

Inderdaad er is ook nog de Visiosat Bisatellite dat is een mooie schotel een kennis van mij heeft namelijk ook zo een.

Maar als je al een schotel van 80cm hebt lijkt het me goedkoper om een adater te kopen.

Ik blijf het trouwens toch een beetje vreemd vinden dat er niet in de handleiding wordt uitgelegd hoe de ontvangst van een tweede satelliet op de ontvanger mogelijk gemaakt kan worden.

Zelfs de de aardige mevr. van de Philips helpdesk wist geen raad!

Redcat

 
Redcat, zet dat verhaal ook ff in het faq-forum.

Is voor het later terugvinden wel makkelijk

 
denktenk,

Ik heb de zaak nog een keer geplaatst bij FAQ.

Daar is het inderdaad ook beter op zijn plaats.

Redcat

 
Om je verhaal compleet te maken: Met het programma Media Serax, kun je op heel eenvoudige wijze die 175 kanalen in je computer opslaan, om daarna volledig opnieuw op de HB te gaan zoeken.

Die 1000 kanalen van de HB laadt je ook in je computer en dan kun je die twee lijsten samenvoegen.

Gewoon 2x het programma openen.

Één keer met de Astra-lijst en één keer met de HB-lijst. Eerst eventueel de radiozenders er tussen uit halen en de Iderto-kanalen en dan met knippen en plakken kun je één lijst maken.

 
@KopvanNrdHolland

Volgens mij is het proggie Media Serax alleen maar geschikt voor de duitse MediaBox, de software van deze is anders als de Philips ontvangers. Als jij dit heb draaien dan wil ik dat en met mij vele anderen graag weten.

JD

 
Ah, zit dat zo.

Ik heb inderdaad een Duitse (Philips) Mediabox en daar werkt het prima mee.

Aangezien ik in 'n winkel had gezien, dat er zo op het eerste oog geen verschil, qua menu enzo, is met andere Philipsdozen, ging ik er van uit, dat dit programma ook daarvoor zou werken.

Heb dus voor mijn beurt gesproken.

Excuses daarvoor.

 
Moet toch met kleine soft aanpassing ook voor Nederlandse dozen bruikbaar zijn???

 
Als Media Serax aan te passen is dan zal dat programma vele duizenden mensen met een orginele SECA ontvanger heel erg gelukkig maken.

Weet je wie de maker er van is KopvanNrdHolland, dan mail ik er even naar toe om te vragen of het aanpassen van dat programma mogelijk is.

Waar kan ik dat programma overigens downloaden, dan probeer ik het gewoon eens op mijn Philips ontvanger.

Redcat

 
Redcat er zijn ook versies van voor de spaanse uitvoering echter alle sites waaar ik hem gezien heb vermelden expliciet dat hij slecht voor de omschreven spaanse danwel duitse firmware te gebruiken is.

groetjes geinponem

 
Als Media Serax wel werkt op de duitse broer van de Philips is het dan niet mogelijk de firmware van die duitse broer in een nederlandse Philips te plaatsen? Ik gebruik zelf een AD3000IP dus kan er verder niet over meepraten, maar de pioneer van de buurman die ik hier open heb staan omdat de zekering het begeven heeft bevat een 40 pens eprom, en die dingen zijn toch te clonen.

Rob

 
Als Media Serax wel werkt op de duitse broer van de Philips is het dan niet mogelijk de firmware van die duitse broer in een nederlandse Philips te plaatsen? Ik gebruik zelf een AD3000IP dus kan er verder niet over meepraten, maar de pioneer van de buurman die ik hier open heb staan omdat de zekering het begeven heeft bevat een 40 pens eprom, en die dingen zijn toch te clonen.

Rob

 
Je zou het ook zo kunnen doen....

LNB 1 : Astra

LNB 2 : draaibaar via positioner..

draai de schotel naar 5 west ...aluFolie op astra lnb..en kanalen toevoegen op sat 2..

alles weer deleten op VT4 en de radiozenders na

.

Daarna de schotel draaien naar hotbird en kanalen hotbird in lezen

vervolgens het zaakje opschonen.Folie over LNB2 en de folie van LNB1 weghalen.Vervolgens eindelijk astra inlezen en sorteren die hap..

Moet werken,want VT4 is eigenlijk te mooi/leuk om niet te ontvangen.

 
Mediaserax werkt met de DST175A receivers van Philips. Het laadt een programmatje in de ontvanger waarna je vervolgens settings en kanalen kunt lezen/schrijven. De reden dat dit alleen gaat bij dat type is dat andere boxen met een andere processor werken. Hetzelfde idee als dat je een PC programma op een Macintosh probeert te draaien.

Helaas is er zo'n soort programma niet beschikbaar voor andere receivers.

 
En toch moet er zo'n programma bestaan voor onze nederlandse mediadozen. Alg**ex levert namelijk hun 'eigen' Asscom ontvanger met een mooie lijst af. Het programma bestaat, dat is zeker, allen is het nog niet public te verkrijgen, want dat levert Alg**ex veel centjes op. Ze verkopen die ontvanger immers ongeveer 100,- duurder. Konden we maar een corrupte medewerker vinden bij die firma, die eens een diskette kon ritselen, dan waren een hoop mensen blij te maken.

Ze zeggen zelf trouwens dat hun ontvangers in de fabriek worden ingeprogrammeerd, wie gelooft dat verhaal. Ik denk dat ze het gewoon zelf doen, nadat die ontvanger in elkaar is gezet, en waar het gebeurt is dan eigenlijk ook niet belangrijk, maar er zit toch niet voor niets zo'n seriele ingang op die ontvanger!

Greetz, Marc

 
De enige seca "doos" waar wel iets van te vinden is, is de Strong SRT8000. Helaas is dit alleen een laadprogramma voor de complete soft. Iemand op s**4**l had eens een binary die dan meteen de kanalen erin zou zetten. Leuk, maar je weet hoe snel kanalen verouderen. Ik heb die binary eens vergeleken met die van de mediabox, zag wel wat overeenkomsten maar het lukte niet deze in de mediabox in te spelen. Ook niet na het "verwisselen" van de header.

Omdat Ca*al+ zulke strenge specs hanteert zou de layout van de channel lists best weleens in elke ontvanger hetzelfde kunnen zijn. Ze sturen die favorieten lijst tenslotte mee als je em als 5.5.1 laat inlezen. Dat zou betekenen dat je een voor de mediabox gemaakte kanaallijst ook eventueel in een andere zou kunnen laden. Maar dat bleek toch iets te glad ijs voor mij. Misschien is er iemand die het nog eens wil proberen.

Wat betreft de layout: ze gebruiken blijkbaar 2 tabellen, een waar de namen, sid, pids fav.channel in staan en een waar de txp's in staan. Elke txp krijgt dan een volgorde nummer en dat is gelinked aan de kanalen. Zo ziet een mediabox text file er uit, maar in de data is ook een patroon te herkennen wat wijst op 2 tabellen.

Verder schreef ik eerder dat Mediaserax een code uploadt. Dat is juist voor de nieuwere versie, maar de oude doet het uploaden met een of andere truc via de service mode, wat zeer langzaam gaat maar misschien wel op andere receivers kan werken. Media serax 0.42 bijv. doet dit.

Wie interesse heeft kan ik dat wel sturen (graag even een mailtje).

 
is er ook zo'n mogelijkheid voor de philips dst8516

om alle canalen via de pc te organiseren ??

en zo niet wat is dan de zin van zo'n serieele poort

aan de achterzijde.

gr dan d man

(some people think i'm searching for aliens)

 Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan