Informatie Het grote Topic voor audiofielen!

IMG-1782.jpg
Ook de lage tonen zijn meer dan alleen “boem boem”, er gaat een complete wereld open wanneer het laag word aangesproken door een basgitaar , of een cello. Je hoort de snaren trillen in detail en mogelijk kun je ook horen wanneer de gitarist lange nagels heeft…..dan hoor je een kleine subtiele “tik” wanneer de snaar wordt aangeslagen. 😊
Klojo! Je zit me lekker te maken, ik heb gelijk zin om naar een winkel te gaan.
Maar helaas Nr.10 gaat zaterdag een andere brommer halen.
 
Ach, ik lees in een ander topic dat er een Technics van zolder is gehaald, ik heb ook het 1 en ander voor de dag gehaald ;)
Ik kom erachter dat ik teveel verzamel......

PS-X800.png
micro-seiki.png
goldmund-studietto.png
Transcriptors.png
 
ergens doe ik iets verkeerd.....
 
Wat doe je dan verkeerd.
 
nou.. @janblues
blijkbaar heeft iedereen een euro boompje... ik nie
 
Ja die platenspelers van Tech zijn stevig aan de prijs.
Maar soms kan je ook genieten met van goedkoper audio.
 
Ik zal mijn Inkel dit weekend van zolder halen, spellen die zijn foetsie. :cry2:
 
Een buurman van me houdt ook van geluid en heeft een drive-in gehad
Ik heb vroeger een in-drive gehad :biggrin2:
Auto vol met geluid.
Ooit begonnen met autoradio en 2 huiskamerboxen in de kofferbak, vervolgens een paar prutmerk speakers op een prutmerk versterker. Daarna kwam er spul van Magnat in de auto (3-weg speakers en 2 Killerbulls (subwoofers).
Aan het eind van het verhaal had ik 4 Magnat Stratos 203 speakers (3-weg systeem, 20 cm woofer) op een JBL versterker van 360 watt RMS ingesteld op high pass. Hiermee speelde deze versterker + speakers vanaf 120hz (zo uit mijn hoofd).
Voor het laag had ik een RockfordFosgate Punch 800a2 versterker (met een certificaat dat er 900+ echte watts zijn gemeten) en 2 15" RockfordFosgate RFP 1215 subwoofers in een bassreflex kist.
Bij een spl meting zonder draaiende motor haalde ik toen 124,6 db bij een frequentie van 50 hz.
 
Auto vol met geluid
Dat had ik dan weer wel..
De installatie koste meer dan de auto zelf lol.
Kist achter de bank bouwen met 2x 30 woofers aangestuurd door een rommelmarkt versterker eigen reparatie.
Was wel lache.
 
  • Leuk
Waarderingen: Peer
Ja die platenspelers van Tech zijn stevig aan de prijs.
Maar soms kan je ook genieten met van goedkoper audio.
Dat ben ik 100% met je eens maar ik verzamel al heel lang allerlei audio en ben in het verleden toen iedereen supermooie audio dumpte daar al mee begonnen, dat de spulletjes vandaag de dag een fortuin kosten wil niet zeggen dat ik dat er ook ooit voor gegeven heb, de Sony heb ik defect gekocht, die Biotracer ging volledig zijn eigen gang dus dat ding heb ik bijna gekregen, dat geldt ook voor de Transciptors, de wagen liep niet meer langs de arm (hier gaat de arm niet over de plaat maar de plaat langs de arm)
De Micro Seiki heb ik ooit overgenomen van iemand die liever een automaat had, ik heb een Technics gevalletje van plastic geruild tegen een BL-51, absoluut nooit spijt van gehad.
Blijft de Goldmund over, ik zal maar geen foto laten zien van toen ik die binnen kreeg, nu is die weer compleet maar daar heb ik wel wat werk mee gehad.
Ik heb overigens de B&O Beogram 6000 nog niet eens genoemd, die staat ook nog ergens in huis ;)
Al met al heb ik denk ik wel over de 150 pick-ups (maar ook veel andere audio) gehad, sommige echte troep maar ook echte pareltjes, de elementen die interessant waren heb ik eruit gehaald, zo heb ik echt MC elementen die tegenwoordig een vermogen opbrengen, de mooie spullen heb ik gehouden.
Ik kan dus echt voor weinig geld genieten van een High-end setup want je hoort echt wel het verschil tussen een goed element en hedendaagse prul maar dat is allemaal over een lange periode bij elkaar vergaard.
 
Ik zal mijn Inkel dit weekend van zolder halen, spellen die zijn foetsie. :cry2:
De Technics zal denk ik beter dan de Inkel zijn, ook al is die nu even van slag af, die is vast wel te fixen.
In de jaren 80 maakte Technics echt mooie spulletjes, echt Japans design, goede kwaliteit en ge-engineerd, ik heb een SL-D2 gehad, een hele fijne halfautomaat.
 
@Tech, ik denk dat ik van dat spul wat jij nu opnoemt ook best wel wat gehad heb.

Eerst in mijn jonge jaren naar de electricien en een buizenradio meenemen en kijken of ik dat ding nog aan de praat kreeg, het was maargoed dat pa in de meterkast reserve stoppen had staan. :biggrin:

Mijn eerste 3 in 1, tja eentje van de Duitse timmerfabriek, een Schneider, daarna een Philips, uit de personeelswinkel in Endhoven.

Toen, Inkel, tja voor mij een rib uit mijn lijf, losse componenten, en Sony luidsprekers erbij, met van die chrome elementen.

Ietsiepietsie opgeblazen, de boxen en de versterker, 4ohm en 8ohm scheen niet samen te gaan als je dat niet goed aansluit.
Toen mijn eerste Jamo's man wat een geluid toen.

Intussen prutsen aan de brommer en Ascona.

Ik heb er nu nog 2 hangen in mijn tuinhuis, zal er nog wel eens een foto van maken voor dat ik mijn dak er af blaas daar. :biggrin:

Ik stop met typen over die ouwe zooi.

Niet dus, die Technics zal heus nog wel aan de praat te krijgen zijn dat weet ik, ff met de pitch stoeien en dat ding waterpas zetten.

Die Inkel staat volgens mij al 30 jaar op zolder. Met daarnaast mijn bandrecorder.
En ohja pa zijn ouwe projector en 8mm....


Maar eigenlijk denk dat we in dit topic flink aan het afwijken zijn van het onderwerp dat gestart is door @Dr.Z

Even kjiken hoe ik dit ga splitsen, BT slaapt toch nog niet, dus ls het mislukt hou ik hem nog even van zun paard af.
 
Laatst bewerkt:
Wat betreft de Technics, je hebt kans dat de spindle een beetje vast zit, haal die er even uit en reinig de bus waar die in zit, nieuw vet eraan en ik denk dat het probleem al verholpen is, dat geldt ook voor de Inkel.
 
De Inkel staat stofvrij op zolder, maar die Technics staat volgens mij al een jaar of 20 in mijn tuinhuis.

Ben daar nu momenteel de boel anders aan het inriichten, alles aan het ordenen, gereedschap, en schroeven en wat nog meer, en dan een hobby hoek maken voor al dat audio spul enzo. ;)

Ik heb boven op zolder nog banden liggen waar ik als ventje van een jaar of 4 op sta, zowel in beeld als geluid.

Ik moet iets te doen hebben.
 
  • Leuk
Waarderingen: Dr.Z
Ondertussen is er een NAD M33 gekomen met een paar tijdelijke luidsprekers.
De luidsprekers zijn de Elac 207 van enkele jaren oud, maar ik wilde spelen dus voor niet al te veel geld deze aangeschaft. :)

Zonder al te grote verwachting heb ik de luidsprekers aangesloten middels bi-amping, dus 2 kabels naar een luidspreker. (2x 2 aderen dus)
Mijn mond viel open van verbazing zeg, wat een goed geluid uit die oude spreeuwenkisten!
Strak laag, sprankelend hoog en alles wat er tussen zit...dat gaat wat beloven wanneer er moderne luidsprekers komen. :)

En de oplettende lezer zag het al, "bi-amping", maar dan op een iets verkeerde manier want ik gebruik de 'a' en 'b' uitgangen om de luidsprekers aan te sturen.
Normaliter gebruikt men dus een aparte versterker voor het laag en een aparte versterker voor het hoog.
Nu is dat natuurlijk ook het geval, alleen gaat het volledige ongefilterde signaal in de hoog en laag filters van de luidspreker en wordt het vermogen van de versterker gedeeld.
Of het verschil uitmaakt weet ik niet, want dat heb ik nog niet vergeleken...

Nu op zoek naar knappe Dali's of B&W's of zo..
 
Ik heb me laten verleiden om een minidisc speler van Sony, de MDS-JA20ES
te kopen, eentje met 'wat werk' maar dat is intussen ook gedaan :)
Ik was helemaal vergeten hoe leuk speelgoed dit eigenlijk is, ik heb nog een stuk of 100 minidiscs met muziek erop liggen :)
Ondanks de ATRAC compressie zit er toch verrassend goed geluid in die dingen, niet te vergelijken met MP3 gepomp.....die compressie is toch echt wel duidelijk hoorbaar.

B.T.W. ik stuur mijn speakers ook middels bi-amping aan maar gebruik verschillende kabels voor hoog/midden en laag. Alles zit uiteindelijk wel op dezelfde speaker terminal aangesloten.

Wat betreft de zoektocht naar Dali's of B&W's, ik denk dat een setje Dali's makkelijker te scoren valt dan B&W, die worden, iewat ge-hyped waardoor de prijzen nogal worden opgedreven.
Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ik nog niet direct een speaker in dezelfde prijsklasse tegen ben gekomen die zich kan meten met de 803D die ik heb staan, B&W is wel wat kritisch wat de aansturing betreft, die moet wel 'ballen' hebben maar ik verwacht dat de NAD M33 daar geen enkele moeite mee heeft :) al ben ikzelf niet direct een liefhebber van klasse D versterkers maar dat is denk ik een gevoel.
 
  • Leuk
Waarderingen: Dr.Z
MP3 is doodgeslagen muziek waarbij alle dynamiek is gereduceerd tot 0...niets, riente en nothing.
Eén brei van samengeperste smurrie aan klanken en is hier taboe!

Ondertussen maakte ik de klassieke denkfout om te denken dat CD kwaliteit het hoogst haalbare was.
Aangezien ik 25 jaar stil heb gestaan in de audiotechniek, dacht ik dat wanneer ik een cd rip in Wav of Flac, dat de kwaliteit uiteindelijk werd bepaald door de DAC...
Dom dom dom!!!! De informatie staat hard gecodeerd op de cd en blijft 16bits bij 44.1Khz..... ik hoopte dat dit werd omgezet naar 32-BIT/384kHz in de NAD.... Enfin, weer wat geleerd.
Feit is dat ik nu dus op zoek moet gaan naar hogere resolutie muziek.

Wat betreft luidsprekers, dat is inderdaad een kwestie van geluk hebben de juiste tegen te komen die qua smaak het beste past.
Niet alle eigenschappen van de luidsprekers zijn hetzelfde en de cijfers zeggen niets..of eigenlijk erg weinig.
Kef en Warfedale staan ook hoog op mijn lijstje, maar nu ik de oude Elac 207 hier hoor, zal ik eens op zoek gaan naar de moderne versies.

Elektrostaten van MartinLogan is ook een optie, maar dan denk ik dat een losse sub met "boekenplankspeakers" een betere optie is.
 
Laatst bewerkt:
De DAC is wel degelijk bepalend voor de uiteindelijke geluid, het is en synthesizer die digitaal naar analoog moet omzetten, tijdens dat proces gebeurt er nogal wat, gebruik je non oversampling of wil je juist wel oversamplen….Ik heb een zelfbouw DAC gebaseerd op de 1541 (S1) waarbij ik de terugkoppelcondensatoren heb vervangen voor polyester versies en dat maakte al wat uit, voor mij het bewijs dat een DAC wel degelijk een hele belangrijke schakel is.

Martin Logan, erg mooi, plaatsing is lastig maar wat een details geven die dingen, je hebt daar wel iets nodig om het laag weer te geven.
 Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan