programmeren met een vp2 programmer

H

Humaxie

Hallo goldwafer programmeurs.

Ik lees elke keer zoveel problemen met het programmeren van goldwafers dat ik heb besloten om een faq te schrijven. Het verhaal wat ik nu ga vertellen heeft betrekking op de VP2 programmer van ome Willem + de software Pic24C13 en winphoenix.

Eerst sluit je de programmer aan op je com poort met een gewone serieele kabel dus niet de nul modemkabel met een verloopstekker. Dan sluit je hem op de spanning aan, 9 volt stekker adapter met gelijkspanning. Waarschuwing als de rode led brand mag je geen kaart in of uit de programmer halen.

Allereerst moet je de files die je met het programma Pic24C13 wilt programmeren in dezelfde map plaatsen. Zet Winphoenix er ook maar bij in als het goed is heb je drie files, een loader hex een pic hex of wat voor naam dan ook, en een eeprom bin soms ook hex. Als je dit klaar hebt open je het programma Pic24C13. Het beste kun je met de pijltjes toetsen werken en bevestigen met enter lekker dossen en geen muis.

Kies dan als het eerste bij device de juiste pic 16f84. Dan kun je bij file de loader hex kiezen. Als het goed is krijg je een window waar de protections in staan. Als het al niet zo is zet ze dan allemaal op no. Dit doe je bij het menu picsettings. Onderaan staat het oscillator type zet deze op XT,(betekend kristal). Ga dan naar het menu options en kies daar de juiste poort meestal com 1 of 2, en zet hem op ludipipo. Dan moet je bij de programmer de schakelaars omhoog zetten dichts bij het IC en het kristal 3.75 mhz selecteren.

Onderaan staat de hardware test het is het beste om deze uit te voeren dan weet je of de hardware present is want als het daar al fout zit kun je zeker niet programmeren. Het is wel eens nodig om het meerdere malen uit te voeren omdat het programma zich moet initialiseren. In het venster rechtsonder kun je zien of alles goed staat. Als je dit alles hebt ingesteld ga je naar action en kies daar eerst erase dan weet je zeker dat er geen oude data in de pic achterblijft, omdat niet alle hexfiles even groot zijn. Meerdere malen kan geen kwaad. Je kunt aan de rode led op de programmer zien of het commando gestuurd word.

Als je geerased hebt kies je program en druk op enter soms krijg je dan error druk dan nog maar een keer enter en als je alles goed hebt staan begint het programmeren, dit zijn verschillende stappen en als laatste krijg je blowing fuses (niks blowing) dit is een oud ingebakken geintje. Het eerste deel zit erop, sluit het programma af en start Winphoenix, kies daar bij file en preferences ook de juiste poort en laad dan de eeprom bin of hex dan kun je bij card kiezen voor program. Vergeet niet de schakelaars naar de buiten kant van de print te zetten.

Als de loader hex niet goed is krijg je geheid een fout en kun je het vergeten en moet je op zoek naar een andere loader. Maar als het goed is word de boel geladen. Als het programma klaar is sluit het dan af en start opnieuw Pic24C13 dan begint het spelletje opnieuw maar dan moet je de pic hex laden. Klaar is de kaart, kijken is niet verzekerd omdat niet alle files werken.

Voor mensen die met een gesoldeerde versie goldwafer werken heb ik goed nieuws want de nieuwste versie VP2 kan de eeprom 24C16 ook los programmeren in een voetje hoef je niet elke keer de mainhex te vervangen. Het programmeren van de eeprom gaat hetzelfde als de pic het voordeel is dat je dan maar een programma nodig hebt om de hele piccard te programmeren.

Haal de eeprom uit zijn voetje en plaats hem op de programmer voet. Alle instelingen kunnen hetzelfde blijven alleen bij device kies je nu 24c16 en laad dan de bin file en dan programmeren maar vergeet niet de piccard zelf eruit te halen. Het is jammer dat als je het programma afsluit dat elke keer weer de instellingen verloren gaan maar dat hoeft niet. Je kunt namelijk een tekstfile aanmaken met kladblok (wordpad) waar je je voorkeur kunt aangeven.

Dat kan er als volgt uit zien: Pic24c13 l1 Sla dit dan op in dezelfde map als het programma 24c13 en noem het dan 24c13.bat. Als je dan in die map gaat kijken is er een bat file bijgekomen als je dit dan dubbel klikt zul je zien dat het programma opstart in ludipipo com 1. Binnenkort hoeft dit niet meer want willem heeft beloofd een andere versie ter beschikking te stellen die gelijk goed opstart. Dus houd zijn site goed in de gaten. http//www.willem.org/nhard.htm O ja deze procedure werkt ook voor seca Ps: als je op of aanmerkingen hebt hoor ik ze graag daarvan kan deze faq alleen maar beter worden.

Groeten van Herbies

-------------

Ik heb de posting iets aangepast zodat hij overzichtelijker geworden is.

[Edited by denktenk on 31-03-2001 at 20:13]

 Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan