PVC schotel goed of niet goed ?

X

xinetic

Ik wil een nieuwe schotel aanschaffen, maar dan 1tje van een meter, de schotel die ik wil kopen is gemaakt van PVC. Is deze beter dan 1tje van staal/aluminium of juist slechter. Heefd iemand hier ervaring mee ?

 
Dat de schotel van PVC is houdt geen enkel probleem in. Trouwens 120 cm van Echostar en Channel Master o.a. zijn van Polyester, en ik heb deze al omzeggens 9 jaar staan zonder problemen.

 
De PVC schotel is voorzien van een metalcoating op de buitenkant of verwerkt in het polyester. Maakt dus niet uit. Je hebt ze zelfs doorzichtig. Je moet er maar van uitgaan dat een fabrikant die zoiets maakt dat heus wel uit heeft getest anders koopt niemand zoiets meer.

succes

Skybobo :)

 
hehehehe.... metal coating,,,!

een schotel hoeft niet te geleiden hoor!

een schotel hoeft alleen te "spiegelen"

metaal .>kunststof ,is slechts een keuze tussen levensduur of gewicht ,gevoeligheid voor beschadiging door bv natuurgeweld.

een deuk in een metal schotel is vaak einde schotel.

over het algemeen betaal je voor een kunststof schotel dan ook iets meer.

 
Zo is het mij dus uitgelegd in een officieele satelietzaak.

De kern van het verhaal is dat het dus niets uitmaakt.(kunststof of metaal)

Ik vraag mij trouwens wel af hoe kunststof zonder enige toevoeging electronische signalen kan spiegelen. Je zou dus ook een schotel van hout kunnen maken?

groeten

Skybobo :)

 
ik heb al 5 jaar een 120 cm PVC schotel van Echostar op het dak staan perfect tot nu geen enkel probleem !!!!

 
@skybobo

Hahaha, welke officiele satellietzaak is dat? Zou ik graag eens wel willen weten. Zeker van die winkeliertjes/installateurs die vanuit de dakgoot roepen: "nog een beetje meer naar rechts ... Nee te ver..."

Uiteraard zou je schotel van hout kunnen zijn. De schotel is enkel een reflector. Satellieten zenden uit in Gigahertz en dat zit dicht bij de licht frekwentie. Snap je het al? Nu deze frekwentie in Gigahertz kan niet over een kabel gestuurd worden (wel over de oppervlakte van een vierkante buis), maar je kan moeilijk een loodgieter laten komen om een leiding tussen de Lnbf en de satelliet tuner te plaatsen. Daarom worden deze signalen in de Lnb omgezet naar Mhz om over een coax verzonden te worden.

Nog vragen? Laat maar komen.

Mvg,

Satelliet

 
Als ik op de website ga kijken bij een bekende schotelfabrikant (Katrein) wordt er uitgelegd er in een kunstofschotel wel degelijk een laagje metaal verwerkt zit

nu heb ik zelf een echostar schotel 120 cm van polyester waar de boveste kunstoflaag van loslaat en ook daar zit een metaallaag in dus een houten schotel ik denk van niet......

suc6 jantje

 
je krijgt dus een top laag op een (houten) schotel en die reflecteerd dus het singaal weer waarom geen hout ??

trekt krom ???

 
Allee, de laatste keer nu over die parabool. In Portugal heeft een collega van mij in zijn tuin zelf een parabool gegoten in cement. Een Prime focus, met de elevatie ginder ligt die reeds tamelijk vlak.

Het maakt NIET uit van welk materiaal de parabool is, de satellieten zenden in GHz en dat moet gewoon gereflecteerd worden naar één punt en dat is de LNB. Elk puntje in de parabool staat evenver van de LNB. SNAPPIE?????

Mvg,

Satelliet

 
Ik vind het vreselijk vervelend om je ongelijk te geven Satelliet, maar een kunstof schotel is weldegelijk voorzien van een folie laag!

De voordelen van een kunstof schotel is dat deze niet of nauwelijks vervormt en ook met harde wind goed in vorm blijft.

Dit in tegenstelling tot de lichte aluminium schotels die bij het minste of geringste stootje een deuk vertonen en dus niet meer zuiver zijn.

De meeste uplink spiegels zijn van kunstof en met name de wat kleinere versies daarvan.

De metalen worden niet goedgekeurd omdat deze dus bij vervorming de naburige stations op andere satellieten kunnen wegdrukken.

En wat betreft die schotel die van beton in de grond is gegoten, daar zal vast wel iets van gaas in verwerkt zijn en dan zal deze ook nog op de c-band gebruikt worden.

(artikel FSW van een jaar of wat terug met de afbeelding van de betonnen schotel in de grond gegoten met een tentje er overheen omdat in het midden oosten een schotelsysteem verboden is)

Niet alles is zoals het lijkt!

 
@drz

Ik voeg mij bij je antwoord en ga niet het tegengestelde beweren hoor, maar principieel moet het ook werken met een porseleinen soepbord als die in de juiste vorm is. Ik zal eens rondneuzen op verschillende sites of er iets over te vinden is. Mocht iemand iets vinden, graag hier posten. Wij leren altijd graag bij en willen niet altijd Pietje wijsneus zijn.

 
Satelliet, kan je dan meteen de frequentie van licht opzoeken? Als dat zo dicht bij de Ghz schaal licht moeten we met een speciale LNB met onze schotels toch wel het een en ander ontvangen :)

Het punt wat hier m.i. gemist wordt is dat het een schotel weliswaar de goede vorm moet hebben, maar dat-ie toch ook wel zou moeten reflecteren - en niet elk materiaal reflecteert even goed (frequentieafhankelijk). Als je de schotel maar groot genoeg maakt heb je denk ik altijd wel beeld, maar per materiaal verschilt dit toch aanzienlijk. Denk bijvoorbeeld aan mensen die hun schotel gewoon achter een raam hebben staan, levert wel wat verlies op maar met een maatje groter werkt het prima. Een glazen schotel lijkt me dus wel mooi (geen klachten meer van welstandcommissies e.d.) maar niet zo effectief.

Ik vermoed dus dat je inderdaad een houten schotel kan maken, maar dat-ie wel heeeeeeel groot moet zijn om een 60cm metalen schoteltje te evenaren. Moet wel uit te rekenenen zijn, met tabelletjes met reflectiegegevens per frequentie/materiaalsoort. Ik ga eens kijken of daar iets over te vinden is. Zal wel iets met materiaaldichtheid, of molecuulvorm oid te maken hebben.

Ik heb overigens wel eens iets gelezen over projecten in Afrika waar ze ook gewoon schotels in de grond uitgroeven, waarna het gat bekleed werdt, LNB in het midden en ontvangst.

 
Ok, hier gaan we dan, dit wordt nog een lange discussie denk ik. Maar iedereen kan hier wat van opsteken (ik niet uitgezonderd hoor.)

Ten eerste, hoe werken gewone doorzichtige plexi schoteltjes dan, daar zit geen metaal in verwerkt.

Als de Satelliet straling (2Ghz) door glas gaat, ondergaat die straling een soortgelijke breking als licht, gevolg grotere schotel nodig. Een schotel op zolder werkt niet omdat de Giga frekwenties niet door de pannen of schaliën dringen, idem zoals licht (hogere GHz). Het plastic kapje op de Lnb of schotels met een soort tuinlamp omhulsel zijn gefabriceerd uit "poly..." (naam even kwijt) welke de GHz perfekt doorlaten.

Ten tweede de frekwenties (ongeveer):

Tot zo'n 1000MHz aardse TV / Rond de 2GHz zit TV-Satelliet / dan Infra rood tot zo'n 3 à 400.000GHz / zichtbaar (echt) rood 428.570GHz

Hopelijk krijgen wij een reply van een schotelfabrikant :)

Mvg,

Satelliet

 
Tataaa! hier is tie weer de antennespecialist!!!

Een doorzichtige kunstof schotel bevat een fijn netwerk van draadjes dat alleen van heel dichtbij zichtbaar is (net als de elektrische voorruit verwarming in je auto).

Er zijn ook modellen die van loodhoudende kunstof zijn gegoten (net als in sommige radio studio's om HF inslag te weren).

Maar je mag gerust aannemen dat zonder metaal geen rendabele hoogfrequente reflectie mogelijk is!!

Hoe vind je het idee dat zelfs een pvc pijp kan geleiden cq reflecteren?

Als zendamateur ben ik actief op de 10ghz band ( 10.355 GHz ) en heb om de rondstraler te beschermen tegen de regen er een stuk plasic overheen geschoven waar geen koolstof in verwerkt is.

Metingen hebben namelijk aangetoond dat het signaal met wel 20db kan afnemen doordat er koolstof in een pvc pijp verwerkt is.

En koolstof is een geleidend matriaal wat in weerstanden verwerkt is en in (jawel) potloden!

Pak je multimeter maar uit de kast en ga maar een ordinaire potlood doormeten.

Wedden dat je enkele ohm's meet?

En met deze techniek werken de doozichtige kunstof schotels ook.

Ik heb al eerder geschreven dat niet alles is zoals het lijkt............

 
@drz

Ik vind je uitleg DENDEREND!!! Je krijgt een "ster" van mij.

Meer moet er hier niet meer aan toegevoegd worden.

Mvg,

Satelliet

 
Heel fijn dat ik toch niet uit mijn nek heb zitten praten, ik heb in de Sat zaak eens van die doorzichtige schotels staan bekijken en kreeg van de verkoper (niet een of andere scholier die op zaterdag bijspringt) hetzelfde te horen als hierboven wordt uitgelegd. Ik ging al aan mijzelf twijfelen.

groeten

Skybobo :)

 



Hosting Fun

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan