Speciaal voor Twilight!

crazymotha

Addicted Member
Special Friend
Lid sinds
15 aug 2002
Berichten
2.322
Waarderingsscore
0
Punten
36
Leeftijd
69
Beste Fred,

Aangezien je geen Febo in de buurt hebt en je volgens mij best creatief bent.....

Kalfsvlees kroketten
voor ca. 20 stuks


500 gr gaar kalfsvlees, in kleine stukjes
7 dl. kalfsbouillon, zie recept
3 dl. room
150 gr boter
150 gr (rijste)bloem
3 eetl. fijngehakte peterselie
1 eetlepel lavas, uiterst fijn gesneden
peper en zout
snufje nootmuskaat
6 blaadjes gelatine, alleen bij gebruik van fond uit een potje

Maak de salpicon* een dag van tevoren:
Bij gebruik van een fond week dan de gelatine 10 min in ruim water. Smelt de boter in een pan met dikke bodem, voeg alle bloem ineens toe en roer tot er een bal ontstaat en er geen droge bloem meer in de pan is.
Voeg een scheutje bouillon toe en roer stevig tot alle vocht is opgenomen.
Herhaal dit tot alle bouillon op is, roer de room door de salpicon en laat 10 minuten zachtjes pruttelen zodat de bloem gaar wordt, voeg het vlees toe en breng op smaak met peper en zout en een snufje nootmuskaat.
Neem de pan van het vuur, (bij gebruik van gelatine roer dat goed uitgeknepen door het mengsel) proef en voeg zo nodig nog wat peper en zout toe en roer de peterselie en lavas er door.
Doe het mengsel over in een ondiepe schaal en laat het afkoelen en in de koelkast door en door koud worden.

De volgende dag:
Verhit de arachideolie tot 180?.
Vorm bitterballen of kroketten van het mengsel, zorg dat er geen barstjes in zitten, rol ze eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei, herhaal dit nog ??n keer, zorg dat er geen barstjes in de kroketten zitten en rol ze tenslotte door paneermeel en laat ze 15 minuten "aandrogen" waarbij ze elkaar niet mogen raken.
Vries een gedeelte in porties in.
Bak de rest in ca. 10 minuten goudbruin, laat uitlekken op keukenpapier.

Ik maak zelf de bouillon met veel bouquet zodat de salpicon nauwelijk nagekruid moet worden.
Daar is het recept dus op gebaseerd, pas zelf even de kruiderij aan n.a.v. wat er in de mix zit.
Ik gebruik altijd rijstebloem, dat wordt niet taai bij het invriezen.

*) Salpicon
In kleine blokjes gesneden vlees, vis, schaaldieren, groenten, apart, of gemengd en gebonden met een saus altijd gebruikt voor een vulling.
 
mmmmm, ik had toch liever het recept van het Speciaaltje gehad.
(zie foto!)
De kroketten van de C1000 smaken goed genoeg...

GR Fred.
 
Gadverdamme Fred moet je febo kroketten ik stuur ze zo op speciaal voor Al doe ik er een paar extra bij lol
 
Ik heb een keer een voedselvergiftiging gehad van een kroket!!!
Ik weet (al)leen niet of dat van een kroket van dat merk was!!!
 
Nee dat kan niet leve de FEBO
 
Met een FEBO kroket ga je na veel bier over je nek
 
Zijn er krokettenmakers die een recensie willen van een kroketten dan kunnnen ze die kroketten ter beoordeling sturen naar de Stichting Marexa in Diemen. Aanmelding kan op het emailadres van dinkelaar@xs4all.nl



omschrijving Overheerlijke rundvleeskroket, heel erg simpel, heel erg lekker. Ook goed in te vriezen.
aantal personen 4
keuken Nederlands
techniek Frituren
smaak Hartig
soort gerecht Borrelhapjes
hoofdingredient Rundvlees
in combinatie met N.v.t.
bereidingstijd langer dan 1 uur
ingredi?nten 300 gram soepvlees, 1 vleesbouillontablet, 1 kruidenbuiltje voor vleesbouillon, 4 takjes peterselie, 30 gram boter, 30 gram bloem, zout, peper, nootmuskaat, 1 ei, 150 gram paneermeel
hulpmiddelen Frituurpan
voorbereiding In een pan 4 dl. water met vlees, bouillontablet en kruidenbuiltje langzaam aan de kook brengen en het vlees in ca 1 uur gaar laten worden. Peterselie fijnhakken. Bouillon zeven, 2 dl. bouillon afmeten. Vlees klein snijden.
bereidingswijze In een pan boter smelten. Bloem erdoor roeren en ca 2 minuten zachtjes verwarmen. Al roerend 1 dl bouillon toevoegen, blijven roeren tot er een gladde saus ontstaat. Scheutje voor scheutje andere dl erdoor. Vlees en peterselie erdoor en 2 min. zachtjes doorkoken. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Saus overdoen in diep bord en minimaal 2 uren in de koelkast koud laten worden. In een diep bord ei met 2 eetlepels water loskloppen. Paneermeel op plat bord strooien. Vleesmengsel in porties verdelen en losjes door de paneermeel rollen. Vervolgens door het eimengsel en nog een keer door de paneer. Kroketten moeten goed bedekt zijn! Tot gebruik afgedekt in de koelkast laten staan of invriezen. Frituurvet verhitten tot 180 graden. Ongeveer 4 minuten fituren.
serveertips Lekker bij de borrel, je kunt er natuurlijk ook bitterballen van maken of bij patat.




omschrijving Bitterballetjes met zuurkool
aantal personen
keuken Nederlands
techniek Frituren
smaak Hartig
soort gerecht Borrelhapjes
hoofdingredient Aardappelen
in combinatie met Groenten
bereidingstijd 30-60 minuten
ingredi?nten 200 gram zuurkool (rauw of licht gekookt)
200 gram aardappelpuree
zout
peper
50 gram gerookte spekblokjes
1 fijn gesnipperde ui
1 teentje knoflook
tarwebloem
water

hulpmiddelen Als smaakstoffen: o.a. mosterd, komijn,kerrie,paprika (afwisseld gebruiken, niet allemaal tegelijk)
voorbereiding Vooraf de aardappelpuree maken
bereidingswijze Spekblokjes uitbakken en fijn verkruimelen. De gesnipperde ui met knoflook fruiten in het vet van de spekjes. Water en bloem loskloppen en met de puree mengen, zodat de puree redelijk stijf blijft. Op smaak brengen met zout en peper. De zuurkool lostrekken en heel fijn snijden. Vermengen met ui en spekblokjes. Dan het deegmengsel erdoor mengen. Het mengsel verdelen over verschillenden kommetjes. Gedeeltes van het mengsel afzonderlijk mengen met andere kruiden, zodat je bolletjes met verschillende smaken krijgt. Een frituurpan verhitten op 175 graden Celsius. Met een koffielepel balletjes vormen ter grootte van een bitterbal en deze goudbruin bakken in het frituurvet. Uit laten lekken op keukenpapier en eventueel warm houden in een oven van 50 graden. Maar koud zijn ze net zo lekker.
serveertips Voorzichtig met de tarwebloem zijn, een bitterbal is geen oliebol.



De kroket is een Snack met een inhoud van fijngesneden vlees, vis, gevogelte, groenten en dergelijke, samengebonden door een goed gebonden saus, ofwel van stevige aardappelpuree, macaroni, rijst of peulvruchten, een gewoonlijk dubbel omhulsel van paneermeel en ei, dat in frituurvet krokant gebakken is.
Bassisbereiding:
Maak een kroketmengsel ( = salpicon zie recepten verder in dit bestand ) van aan blokjes gesneden gaar vlees b.v. kalfsvlees of gevogelte (kip), wild, vis, groenten of kaas een passende goed gebonden saus.
De salpicon uitspreiden op een natgemaakte platte schotel of slede en door en door laten afkoelen, afdekken met plastic folie of licht beboteren om velvorming te voorkomen.
Het daarna met een mes in gelijke stukken verdelen en aan elk stukje een langwerpige vorm geven.
Vervolgens de rolletjes door paneermeel wentelen en de vorm met de hand vervolmaken ( er mogen geen scheuren in zitten, anders barsten de kroketten open tijdens het frituren )
Een ei met een tikje olie loskloppen, de kroketten hier doorheen halen en weer door de paneermeel rollen.
Zorg er vooral voor dat de kroket aan alle kanten goed gepaneerd is: elk onbedekt plekje kan gedurende het frituren oorzaak worden dat de kroket open barst.
De kroketten minimaal 2 uur laten rusten in de koelkast voor het frituren.
De kroketten 3-5 minuten in niet te heet frituurvet (170 graden max. ) bakken.
Als het vet te heet is, worden de kroketten te gauw bruin, terwijl het binnenste niet heet wordt.
Opdienen op een met een servet bedekte schotel, bestrooid met gebakken peterselie en met sneetjes brood en mosterd apart erbij.
Salpicon van Vis
? 50 gram boter.
? 60 gram bloem.
? gesnipperd uitje.
? 100 gram gaar visvlees.
? 3 dl.visbouillon
? gehakte peterselie
? citroensap.
? zout en peper uit de molen.
Bereidingswijze:
1. Het visvlees in blokjes snijden.
2. Fruit het gesnipperde uitje licht in de boter, en meng de bloem erdoor met een houten spatel tot een gebonden roux.
3. Laat de roux afkoelen.
4. De visbouillon aan de kook brengen en dit aan de koude roux toevoegen, beetje voor beetje.
5. Flink doorroeren met een garde, om de juiste dikte te bepalen even door laten koken, wel blijven roeren.
6. Vis stukjes erdoor spartelen.
7. Tot slot op smaak brengen met citroensap, peper en zout.
8. Peterselie toevoegen.
Salpicon van kalfsvlees
? 50 gram boter.
? 60 gram bloem.
? 75 gram stukjes gaar kalfsvlees.
? gesnipperd uitje.
? 3 dl. kalfsbouillon.
? zout en peper uit de molen.
? gehakte peterselie
? eventueel tikje worchestersaus.
Bereidingswijze: als boven.
Salpicon van Kip
? 50 gram boter.
? 60 gram bloem.
? 75 gram stukjes gaar kippenvlees.
? gesnipperd uitje.
? 3 dl. kippenbouillon.
? zout en peper uit de molen.
? gehakte peterselie
? eventueel tikje worchestersaus.
Bereidingswijze: als boven.
Salpicon op basis van melk.
? 50 gram boter.
? 60 gram bloem.
? 75 gram schaal of schelpdieren, kaas of groenten.
? 1 gesnipperd uitje ( deze niet fruiten maar gemoyoteerd = licht aangezweed in de boter om de saus blanker te houden)
? 3 dl. melk
? zout en peper uit de molen.
? gehakte peterselie
Bereidingswijze: als boven.
Over het algemeen bepaalt de naam van de kroket het garnituur wat voor de salpicon gebruikt wordt.
Bijvoorbeeld:
champignonkroket, kalfsvleeskroket, kaaskroket, garnalenkroket e.c.t.
 
Kroketten
Ingredi?nten:
600 gram gaar soepvlees (van kip of rund)
voor de roux:
1 ui, gesnipperd
60 gram boter
60 gram bloem
1/2 liter bouillon
peper, zout, foelie, nootmuskaat, tijm naar smaak
voor het paneren:
bloem
losgeklopte eieren of eiwitten
paneermeel of fijn verkruimelde beschuitDe kroket is een Snack met een inhoud van fijngesneden vlees, vis, gevogelte, groenten en dergelijke, samengebonden door een goed gebonden saus, ofwel van stevige aardappelpuree, macaroni, rijst of peulvruchten, een gewoonlijk dubbel omhulsel van paneermeel en ei, dat in frituurvet krokant gebakken is.
Bassisbereiding:
Maak een kroketmengsel ( = salpicon zie recepten verder in dit bestand ) van aan blokjes gesneden gaar vlees b.v. kalfsvlees of gevogelte (kip), wild, vis, groenten of kaas een passende goed gebonden saus.
De salpicon uitspreiden op een natgemaakte platte schotel of slede en door en door laten afkoelen, afdekken met plastic folie of licht beboteren om velvorming te voorkomen.
Het daarna met een mes in gelijke stukken verdelen en aan elk stukje een langwerpige vorm geven.
Vervolgens de rolletjes door paneermeel wentelen en de vorm met de hand vervolmaken ( er mogen geen scheuren in zitten, anders barsten de kroketten open tijdens het frituren )
Een ei met een tikje olie loskloppen, de kroketten hier doorheen halen en weer door de paneermeel rollen.
Zorg er vooral voor dat de kroket aan alle kanten goed gepaneerd is: elk onbedekt plekje kan gedurende het frituren oorzaak worden dat de kroket open barst.
De kroketten minimaal 2 uur laten rusten in de koelkast voor het frituren.
De kroketten 3-5 minuten in niet te heet frituurvet (170 graden max. ) bakken.
Als het vet te heet is, worden de kroketten te gauw bruin, terwijl het binnenste niet heet wordt.
Opdienen op een met een servet bedekte schotel, bestrooid met gebakken peterselie en met sneetjes brood en mosterd apart erbij.
Salpicon van Vis
? 50 gram boter.
? 60 gram bloem.
? gesnipperd uitje.
? 100 gram gaar visvlees.
? 3 dl.visbouillon
? gehakte peterselie
? citroensap.
? zout en peper uit de molen.
Bereidingswijze:
1. Het visvlees in blokjes snijden.
2. Fruit het gesnipperde uitje licht in de boter, en meng de bloem erdoor met een houten spatel tot een gebonden roux.
3. Laat de roux afkoelen.
4. De visbouillon aan de kook brengen en dit aan de koude roux toevoegen, beetje voor beetje.
5. Flink doorroeren met een garde, om de juiste dikte te bepalen even door laten koken, wel blijven roeren.
6. Vis stukjes erdoor spartelen.
7. Tot slot op smaak brengen met citroensap, peper en zout.
8. Peterselie toevoegen.
Salpicon van kalfsvlees
? 50 gram boter.
? 60 gram bloem.
? 75 gram stukjes gaar kalfsvlees.
? gesnipperd uitje.
? 3 dl. kalfsbouillon.
? zout en peper uit de molen.
? gehakte peterselie
? eventueel tikje worchestersaus.
Bereidingswijze: als boven.
Salpicon van Kip
? 50 gram boter.
? 60 gram bloem.
? 75 gram stukjes gaar kippenvlees.
? gesnipperd uitje.
? 3 dl. kippenbouillon.
? zout en peper uit de molen.
? gehakte peterselie
? eventueel tikje worchestersaus.
Bereidingswijze: als boven.
Salpicon op basis van melk.
? 50 gram boter.
? 60 gram bloem.
? 75 gram schaal of schelpdieren, kaas of groenten.
? 1 gesnipperd uitje ( deze niet fruiten maar gemoyoteerd = licht aangezweed in de boter om de saus blanker te houden)
? 3 dl. melk
? zout en peper uit de molen.
? gehakte peterselie
Bereidingswijze: als boven.
Over het algemeen bepaalt de naam van de kroket het garnituur wat voor de salpicon gebruikt wordt.
Bijvoorbeeld:
champignonkroket, kalfsvleeskroket, kaaskroket, garnalenkroket e.c.t.
 
Sjonge sjonge, wat maak je er een werk van Ben.

Volgens mij kan je beter naar de FEBO gaan, en ffies aan het kleppie trekken, gaat veel sneler!..hehehe

GR Fred.
 
Originally posted by twilight
Sjonge sjonge, wat maak je er een werk van Ben.

Volgens mij kan je beter naar de FEBO gaan, en ffies aan het kleppie trekken, gaat veel sneler!..hehehe

GR Fred.

oooh maar zijn ze dan ook zo lekker hehehehe ;)
Groeten Ben .
 
Originally posted by d-box2

omschrijving Bitterballetjes met zuurkool
aantal personen
keuken Nederlands
techniek Frituren

DBOX2 Ben jij zwanger of zo?
Bitterballetjes met zuurkool, gadver

Groetjes,

Cliff
 
Jeetje....het lijkt wel een kook forum.....de Satrat zal ff v/d week het recept van een goeie paella op het forum smijten..Overgens zal Lagos ook wel een receptje bijvoegen maar dat van hem is niet te eten dus wees gewaarschuwd!!!!

Prettig week-end allemaal
Groet v/d Satrat
 
Originally posted by cliff
DBOX2 Ben jij zwanger of zo?
Bitterballetjes met zuurkool, gadver

Groetjes,

Cliff

hahahahahahahahahahahaha nou nou als je me ziet zou je het wel denken ja hehehehe
Groeten ben ;)
 
Db het ziet er lekker uit maar toch tja geef me toch maar de febo hoor ....
 

Hosting Fun

Terug
Bovenaan Onderaan