Unlocken legaal of illegaal

R

Remco

Er is momenteel een proefproces bezig tegen het "unlocken"van telefoon toestellen.

Justitie in actie tegen kraken van sim-lock

Rotterdam - Telecomwinkeliers mogen het elektronisch slot in mobiele telefoons niet voortijdig verwijderen om bellers goedkoop te laten overstappen naar een andere gsm-aanbieder.

Dat heeft justitie deze week betoogd voor de rechtbank in Maastricht in een zaak tegen de 34-jarige telecomwinkelier S.K. uit Voerendaal. K. zou fraude hebben gepleegd door telefoons aan te bieden waarvan het elektronisch slot - het sim-lock - was verbroken.

Telecomaanbieders als KPN of Libertel subsidiëren telefoons die via hun netwerk bellen soms met honderden guldens. De koper zit dan wel - door het sim-lock - voor minstens een jaar vast aan de aanbieder en kan alleen tegen betaling officieel van het sim-lock af. Telecomwaakhond Opta heeft bepaald dat de aanbieders verplicht zijn het elektronische slot na een jaar gratis te verwijderen als de klant daarom vraagt.

Toestellen zonder sim-lock maken het mogelijk om met hetzelfde apparaat over te stappen op andere telecomaanbieders. Klanten hebben tegenwoordig talloze mogelijkheden om het slot buiten de provider om te laten verwijderen. Op markten en op internet zijn hiervoor allerlei goedkope aanbiedingen te vinden. Het kraken van het sim-lock is lucratief. Zo kan een prepaid-telefoon van Nokia 200 gulden kosten, terwijl hetzelfde apparaat zonder sim-kaart (en dus zonder slot) uitkomt op 400 gulden.

Paul Quak van telecomwinkel Road Phone Rotterdam zegt dat het deblokkeren een makkie is: ,,Wij houden ons er verre van. Maar met een datakabel tussen je telefoon en je pc kun je het gewoon zelf doen. En als je niet zo technisch bent, dan zijn er op markten en in accessoirezaken genoeg mensen die het tegen betaling voor je oplossen''. Op internet is voldoende software beschikbaar om sim-locks binnen enkele minuten te verwijderen.

Een anonieme computer- en telecomspecialist, die zegt de codes alleen voor eigen gebruik te kraken, weet dat het aanbod van gedeblokkeerde toestellen groot is. ,,Kijk maar op internet.''

Een telefoonbedrijf in Schiedam verwijdert sim-locks niet zelf, maar besteedt het uit aan specialisten.

Het kost de klant ongeveer 50 gulden. Het bedrijf waarschuwt de klanten er wel voor. ,,De fabrieksgarantie vervalt bij deblokkeren. En waarom zou je niet even geduld hebben met je huidige provider als deze na een jaar gratis deblokkeert'', aldus een medewerkster.

Telecombedrijven KPN en Ben zeggen niet blij te zijn met de veel voorkomende kraakpraktijken. Hoewel beide bedrijven in samenwerking met telefoonproducenten energie steken in betere beveiligingstechnieken, hopen ze dat de rechter in de zaak tegen K. het kraken van sim-locks strafbaar stelt. K.'s advocate F. van Venrooij denkt dat van strafbare feiten geen sprake is. Volgens haar is het sim-lock geen noodzakelijke beveiliging, maar een handelsbelemmering die door producenten op verzoek van de telefoonmaatschappijen wordt aangebracht.

Uitspraak 3 juli.

Rechtbank: meer onderzoek sim-lockverwijdering nodig

MAASTRICHT - De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag een nader onderzoek bevolen in het proefproces rond de zogeheten sim-lock, de blokkering van pre-paid (vooruitbetaalde) mobiele telefoons. Het proces draait om de vraag of het rechtmatig is om de sim-locks te verwijderen.

Pre-paid mobieltjes worden door de providers ver onder de normale prijs verkocht als lokkertje. Om de korting terug te verdienen, bouwen ze een blokkering in, zodat de beller alleen gebruik kan maken van het net van het telecombedrijf dat het toestel heeft geleverd.

Enkele jaren geleden kwam de nu 34-jarige S.K. uit het Limburgse Voerendaal op het idee om die sim-lock te verwijderen vóórdat de koper van het toestel zich aanmeldde bij de provider.

Aanmelding

K. gaat er vanuit dat de leveringsvoorwaarden pas ingaan als de klant zich heeft aangemeld. Voor die tijd kan de eigenaar van het toestel er mee doen en laten wat hij wil. In de ogen van K. is een sim-lock niets anders dan een vorm van gedwongen winkelnering.

De aanbieders van mobiele telefoons en het Openbaar Ministerie (OM) denken dat de verwijdering van de sim-lock onrechtmatig is. Na drie jaar dubben durfde het OM een proefproces aan. Het moet desondanks van de rechtbank een deel van het huiswerk overdoen en duidelijker bezwaren op tafel leggen. Naar verwachting wordt het proces tegen K. eind dit jaar voortgezet

bron (algemeen Dagblad)

Remco

 
Ik vraag me af waarom Unlocken illegaal zou zijn,

je koopt immers je Telefoon van je eigen duiten!!!!

Dus mag je er volgens mijn mening mee doen wat je wilt.

Ook in veel bladen b.v. de vondst word je gek geadverteerd voor het unlocken van gsm's.

Iedere week staat het er weer!!! Als het dus zo erg zou zijn zouden ze toch met dat soort mensen beginnen :)

Of zit ik nu verkeerd?

Laterzzzz,

Flup jr

 
dan lees je het verhaal niet helemaal goed volgens mij.

er staat naar mijn mening dat de tel maatschappij je een telefoon geeft van 400 gulden voor 200 guden dus dat betekent voor mij dat de helft dan maar van jou is.

als tegen prestatie eisen zij dat je een jaar bij ze blijft toch niet zo`n heel gekke eis lijkt mij

als je dat niet wil koop je hem toch gewoon voor 400 gulden.

 
Ondanks dat is er geen wetgeving tegen unlocken, tenminste......

De providers kunnen wel veel willen, maar willen ze het echt kunnen verbieden zal er een wet moeten komen.

Unlocken door te flashen, dus software te veranderen kan inderdaad illegaal zijn.

Maar unlocken door met alleen een datakabel en een door iemand zelf geschreven proggie de locks te unlocken is niet illegaal, immers je verandert niets aan de originele software van de fabrikant op die manier.

Helaas zijn er steeds weiniger toestellen waar dit zo mee lukt, want er moet meer en meer gebruik worden gemaakt van flashes en dan kom je toch op een iets ander gebied.

Maar het maakt weinig uit, 60 rijden in de binnenstad mag ook niet, en er zijn er toch zat die het doen.:biggrin:

 
OK blokker2,

Je hebt gelijk dan zou je de telefoon moeten kopen voor die 400 gulden, maar als de helft van jouw is mag je hem dan (als er een wet was) toch al na een half jaar unlocken :)

Laterzzz,

Flup jr

 
Er is geen wet, maar wel een bepaling van de Opta.

Wat betreft het zelf unlocken, kijk nog eens naar mijn reply daar vind je dus in terug, of het legaal is of niet.

De bepaling van de Opta is, dat indien je het toestel 1 jaar in gebruik hebt gehad, de provider verplicht is gratis het toestel te unlocken c.q. je de unlockcode te geven.

De ene provider is daar wat makkelijker in dan de andere, Libertel is bijv. erg lastig, die willen aankoopbon, en adresgegevens etc. etc.... zeurdozen.

Van de aankoopbon kan ik nog wel begrijpen, maar al die adresgegevens etc. vind ik niet noodzakelijk, da's alleen maar om te registreren wie je bent, ik kan het weten, ik heb er gewerkt.:)

 
Dat klopt geheel BT,

mijn 2e toestel van Telford , ging heel gemakkelijk,

ff klantenservice bellen en na een maand heb je de unlock code!!

:biggrin:

Laterzzz,

Flup jr

 



Sint op motor Hosting Fun Sint op motor

Advertenties

Terug
Bovenaan Onderaan