Nou freggel1 had vandaag even een ander probleem, de auto is vandaag met de ambulance naar Tilburg vervoerd, want we reden even in de mist!
Ergens een slang oid dergelijks geklapt, en in no time geen koelvloeistof meer in de auto.
Ter plaatse niet te repareren, dus vervoerd naar Tilburg, we stond aan de kant in Rijen, en hij wordt maandag naar de garage in Achtmaal gebracht waar de auto in onderhoud is. Gelukkig zijn we voor bovenstaande verzekerd, maar ik ben benieuwd wat er kapot is, en wat dit grapje weer gaat kosten.
Maar dat laat bij mij de pret niet drukken, ik zie het verder wel, en koop anders een oldtimer waar je zelf alles aan kunt repareren.
Terug on topic.
En dan ga ik even verder op de opmerkingen van @Matrix, ook een ouwe Brabantse bakker.
Jij weet ook dat ik ook in diverse bakkerijen gewerkt heb, als eerste als kind van een jaar of 10, lekker worstenbroodjes maken en slagroomtaarten maken, daarna in een andere bakkerij, schoonmaken en van allerlei klusjes doen zoals auto's wassen en het dak repareren. Dit kon vroeger allemaal nog voor 2 gulden per uur, en als je naar huis ging kreeg ik ook nog 2 verse worstenbroodjes mee die met het naar huis fietsen natuurlijk al op waren voordat ik thuis was.
Speculaas, dat werd bij ons het hele jaar door gemaakt, om de 2 weken kwam de ouwe heer, en die maakte op maandag het deeg, gewoon met zijn recept zoals hij het al jong ventje geleerd had in de jaren 30, zijn dikke receptenboek lag in de schuif, en ik wou dat ik deze in mijn bezit had!!!
Er stond bij ons onder de werkbank altijd een lege emmer waar Jelfix in gezeten had, en daar werden alle "kontjes" van het bisquitbeslag wat over was ingegooid, slagroom en boterbeslag zat er gewoon op en in. Oude eierkoeken, het stond lekker warm en droog...
Zodra de koek gemaakt werd dan ging dit er allemaal doorheen, en op dinsdag kwam de handmachine op de koude tafel, die ook in het warme gedeelte stond daar op tafel. [ wij hadden geen koud gedeelte in de bakkerij alles werd toen in 1 ruimte gedaan] in die wals zat 1 rol, meer hadden we er niet, en ik moest toen gaan draaien, een flinke dot in die wals, en aan het eind van dat bandje lag een kartonnetje, en daar vielen de plakjes speculaas op, die werden door Dolf, de ouwe heer op de bakplaat gelegd.
Na het draaien en dan bakken deden de we de speculaas meteen in de speculaaszakken, en deze werden met een nietje gesloten.
Dit moet je nu dus niet meer doen!!!
De geur waar het hier mee begon was toen geen probleem, de schoorsteen was onder de vloer naar buiten geplaatst, en buiten stond er een pijpje van 30 centimeter, en de walm vloog over de straat, dus door die geur lokte je de klanten naar binnen.
We zaten toen al in een tijd dat dit niet meer mocht, er moest een pijp van een meter of 5 boven de oven geplaatst worden.
De volgende, Moorkoppen, zo werden ze bij ons genoemd...
1 keer per week werden er bij ons 40 gemaakt, bij de afwerking ging er een pan chocolade op de bovenkant van de oven, en daar ging een klein beetje frietvet bij...
De slagroom was ook even een strijd, maar als je deze te ver klopte dan ging hij in de schift.
Wat er toen in die 5 liter pakken zat weet ik niet @Matrix, maar die kreeg je niet kapot geklopt. de luchtigheid haalde je door niet in de hoogste stand te kloppen...
Maar ik stop nu met het schrijven, we zijn een ander forum, maar ik denk dat ik hierover toch een een boek ga schrijven, of zelfs eens een website of forum van ga maken.
