- Lid sinds
- 8 feb 2001
- Berichten
- 35.662
- Waarderingsscore
- 1.452
- Punten
- 113
- Leeftijd
- 61
- Locatie
- State Penitentiary
De kwaliteit van het ijzer vermoedelijik niet, maar het is wel veel bochtiger hier, anders gaat men nu toch niet specifiek vertellen dat er gedeelten van het spoor in Nederland wel geschikt zijn om 200 te rijden? Even los van de veiligheidssystemen.Volgens mij was het spoor in Nederland toen niet slechter dan dat in Duitsland.
Bij hogere snelheden zijn toch aan aantal marges vermoedelijk anders, zoals o.a. de kleine openingen tussen de rails, de graad waarin je rails in bochten legt voor het schuin hangen van de trein om te voorkomen dat hij uit de rails schiet.
Dat zijn ook allemaal dingen die het slechter maken en dus nog niet mogelijk om 200 te rijden. Het is niet voor niets dat het spoor aangepast moet worden om 200 of harder te kunnen rijden.
Ja Duitsland heeft zeker ook bochten, maar volgens mij heeft Nederland zijn spoor toch bochtiger aangelegd. Daarnaast hebben ze in Duitsland vermoedelijk eerder dan in Nederland rekening gehouden met hogere snelheden bijv. met die schuintegraad van de rails in bochten en andere zaken die ermee te maken hebben.
En dan zou er natuurlijk ook nog verschil kunnen zijn in de gebruikte soort en/of kwaliteit van het hout voor de liggers.
Waar bedoel je? In Nederland nog bij lange na niet hoor. Daar liggen op vele trajecten nog gewoon houten liggers.De betonnen liggers waren volgens mij al langer vervangen.
Tja die 1500 volt zal ook nog eens een probleem kunnen worden, ben benieuwd.
We zijn niet de enigen die hierover spraken.
Hier heb je nog zo'n discussie. Het bericht van ene Harm in het midden is wel interessant. Lijkt er wel wat van te weten en die schrijft o.a. het volgende:
Dat blijkt echter niet helemaal te kloppen.Wilt NS de treinen met 200 km p/u onder 1500 volt laten rijden? Op dit moment kan alleen ICE en Thalys met maximaal 220 km p/u onder 1500 volt rijden.
Hij heeft ook eens de "winst" berekend van die 200 km/u. En als je dat leest zie je dat ook hij net als ons aangeeft dat het slechts een kleine winst is. Enkele minuten. Net zoals wij ook al dachten.
Klopt dat wel wat hij vertelt? Welnu, dan gaan we eens kijken bij de jongens die het wel kunnen weten, dus op het spoorforum.
Ja daar is ook al zo'n discussie gaande. En dan lees je ook dat de kosten niet opwegen tegen de opbrengst.
1. 200 km/u is niet zinvol onder een 1500 V draad (teveel stroomafname).
2. 200 km/u is niet mogelijk met ATB (een nationale roll-out van ERTMS Level 2 is bij mijn weten niet gepland).
3. upgrade van 140 km/u naar 200 km/u is vermoedelijk even duur als nieuwbouw (geen overwegen, geen perronpassages, grotere afstand tussen de sporen, etc.)
4. alle winst, die met 140 km/u -> 200 km/u haalt, kun je ook halen met upgrades 40 km/u -> 80 km/u.
Bovendien profiteren van de eerste upgrade alleen de snelle intercity's, van de tweede upgrade alle treinen.
5. hoe meer verschil in maximum snelheid, hoe kleiner de capaciteit van een baanvak (volle treinen zijn in NL een groter probleem dan langzame treinen).
Er zijn dus over meerdere plaatsen meerdere "gewone" mensen die allemaal nu al kunnen uitleggen dat het te duur gaat worden voor de minimale tijdswinst die het kan opleveren.
Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat de regering daar ook achter is.
Vermoedelijk net zoals altijd pas als de wijzigingen bijna af zijn en tegen die tijd ook al met vele miljoenen het budget overschreden is...