Recepten voor de kerst.

freggel1

Addicted Member
Moderator
Lid sinds
5 jan 2003
Berichten
20.556
Waarderingsscore
799
Punten
113
Leeftijd
60
Locatie
Zundert
Even compleet off(satelliet)topic. :biggrin:

Ik ben eens benieuwd wat jullie met de kerst eten en wat er allemaal zelf klaargemaakt wordt?

Het zou leuk zijn dat er hier een aantal lekkere recepten komen te staan.


Ikzelf houdt nogal van lekkere toetjes, en eentje daarvan zet ik even hier weg, hoe deze te bereiden.

Afhankelijk van het aantal personen, in dit geval 4.

De volgende ingredi?nten:


4 zachte Appels,
2 zachte Peren,
500 gram bruine basterdsuiker,
500 gram roomboter,
Kaneel,
Vanilleijs,
een reep melkchocolade,
slagroom.

Haal om te beginnen met een appelboor de pitten uit de appel, laat de schil om de appel zitten, snijdt de appel in schijven.

Schil de peren, en haal de pitjes eruit, en snijdt deze in 4 parten.

Als dit klaar is zet dan de koekenpan op het vuur,en doe daar de 500 gram roomboter in, en smelt deze.

Als de roomboter gesmolten is, voeg dan de bruine basterdsuiker, en een mespuntje kaneel toe, en breng dit aan de kook. ( let wel dat suiker een hoger kookpunt heeft als water, en dus erg warm is! )

Als dit kookt doe dan de appels en de peer in de koekenpan, en carameliseer de appels en de peren tot deze bijna gaar zijn...


serveer de appels en de peren met een paar bolletjes ijs en schaafsel van de melkchocoladereep
(met een kaasschaaf).
 
?
( let wel dat suiker een hoger kookpunt heeft als suiker, en dus erg warm is! )

Zeker weten ?
 
:biggrin: haha Hot in de strot dus...
 
Sorry, typvoutje.

Maaruh, who's next?

Henk met een lekker visgerecht?
 
Vis?? Garnalen ook goed?

Garnalen in knoflooksaus. Hollandse garnaal

Type gerecht: Voorgerecht
Bereidingstijd: < 20 min.
Verkrijgbaarheid: Goed
Aantal personen: 4 personen
Energie: 360 kCal | 0 kJ

Ingredi?nten

* 200 gram Hollandse garnalen
* 1 bosje lente-uitjes
* 2 teentjes knoflook
* 25g boter
* ? theelepel grofgemalen zwarte peper
* 1 eetlepel vieux of cognac
* 1 dl witte wijn
* 1 dl visbouillon (tablet)
* 2 eetlepels cr?me fraiche
* zout
* 1 stokbrood

Bereiding

Snijd de lente-uitjes in smalle ringen.
Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn.
Smelt de boter in een steelpannetje zonder dat de boter bruin wordt.
Voeg de ui-ringetjes de fijngehakte knoflook en de peper toe en bak ze op een laag vuur 2 minuten.
Zet het vuur hoog, voeg de cognac, de wijn en de bouillon toe.
Breng het geheel aan de kook en laat het 3 minuten inkoken, zodat een gedeelte van het vocht kan verdampen.
Roer de cr?me fraiche door de hete saus en laat hem op een hoog vuur inkoken tot ongeveer de helft van het vocht verdampt is en de saus licht gebonden (dit duurt zo?n 3 minuten).
Breng de saus op smaak met een snufje zout.
Voeg de garnalen toe en laat ze in 1 minuut goed warm worden.
Schep de garnalen in knoflooksaus in 4 schaaltjes en serveer ze direct met het (warme) stokbrood.
 
Ik vind een koekenpan als ingredient in het eerste recept wel wat zwaar op de maag liggem ;-))

voor 4 personen:

ingredi?nten:

Voor de tournedos:
4 mooie tournedos van elk ongeveer 180 g (of biefstuk van de haas)
bakboter of olijfolie
peper en zout

Voor de peperroomsaus:
1/4 l room
groene peperkorrels
zout
vleesbouillon
125gr (kastanje)champignons

Bereiding:
Voor de tournedos
Verhit wat boter in een pan.
Laat de tournedos op een hoog vuur aan beide zijden dichtschroeien.
Kruid vervolgens het vlees en laat het verder bruin bakken.
Hebt u de tournedos graag ros?, laat hem dan aan weerszijden ongeveer 3 minuten bakken. Afhankelijk van uw eigen voorkeur kunt u hem natuurlijk een paar minuutjes langer laten bakken.
Laat de tournedos na het bakken enkele minuten rusten. Resultaat is een lekker sappig stukje vlees.

Voor de peperroomsaus:
Giet de vleesbouillon in de pan waarin u ook de tournedos hebt gebakken.
Wanneer het braadvocht van de tournedos is losgekomen, mengt u er de room doorheen.
Breng de saus op smaak met peper en zout.
Voeg ook wat groene peperkorreltjes bij de saus.
Bak de champignons en voeg deze bij de saus

Lekker met gebakken aardappeltjes en gemengde sla
 
Nou, geen rauw vlees meer voor mij.
De kans op ongewenste bacteri?n is me te groot in die massa veehouding.
Er was vandaag weer iets op tv over een andere besmetting.

Maar Bon App?tit voor wie het niks uitmaakt.

Grtz.
 
Jullie zijn toch niet geschrokken hoop ik?

Maar goed ik ben in Belgi? wel eens T?te de Veau tegen gekomen.
Letterlijk betekent dat uit het Frans natuurlijk kalfs kop.
Maar ik denk dat men in de praktijk gewoon kalfsvlees gebruikt.
In elk geval spul in een tomaten saus.
Goed te eten in elk geval.

Grtz.
 
Geschrokken niet volgens mij, maar het draadje was meer bedoeld om lekkere recepten weg te zetten, niet waar men afschuw van heeft. ;)

Er is toch wel iets waar jij "warm' voor wordt neem ik aan?
 
Nee freggel, ik wil niemand ook maar iets onthouden!
Dus ga maar door.

Het leek me alleen geen kwaad te kunnen om eens te waarschuwen voor bv rauw vlees.
Als het goed doorbakken is kan het meestal weinig kwaad.
In de media is al veelvuldig gewaarschuwd voor veel zaken, waaronder ook bv het antibiotica verhaal.
Het is natuurlijk spijtig dat het niet "schoon" kan.
Dan konden we eten wat we wilden.

Ik heb inderdaad ook geen afschuw van goed, zuiver materiaal en recepten natuurlijk.
Maar geen speciale voorkeuren.

Grtz.
 
@Kilroy, wat is rauw vlees?

Volgens mij als alles goed bereidt is men men let op de zgn kruisbesmetting, dan valt het wel mee, zeker als het vers uit eigen keuken komt.

Mijn biefstukje heb ik dus het liefste dat het sap er nog uitloopt als ik er mijn mes in zet! H??rlijk.

En tot nu toe ben ik er nog nooit ziek van geweest. ;)

Waarschuwen mag natuurlijk altijd, want bereiden van eten is een zaak van netjes werken.

Dus beginnen met het wassen van de handjes.

maar nu terug on topic, en lekkere recepten plaatsen!
 
Ingredi?nten:
voor Appeltaart recept


?Deeg:

?160 gram bloem

?100 gram koude (room)boter in blokjes

?60 gram witte basterdsuiker

?1,5 gram zout

?1 eierdooier

?Vulling:

?800 gram handappelen (liefst goudrenetten)

?40 gram witte basterdsuiker

?1 tl kaneel

?7 gram ma?zena

?Bestrijken:

?1/2 ei

?1 lepel melk







Bereidingswijze:
van Appeltaart recept


?Zeef de bloem.

?Doe de bloem, boter, basterdsuiker en het zout in een kom.

?Voeg de eierdooier toe en meng dit alles met een koele hand vlug tot een bal deeg.

?Rol een mooie dikke laag deeg en bekleed de bakvorm er mee.

?Houd een klein beetje deeg over voor reepjes op de taart.

?Laat het deeg zonodig op een koele plaats opstijven.

?Schil de appels en snijd ze in schijfjes.

?Meng de appels met de suiker, kaneel en de ma?zena.

?Doe alles in de bakvorm.

?Snijd uit het achtergehouden deeg reepjes en bekleed de taart er mee.

?Klop het ei met de melk en besmeer de deegreepjes hiermee.

?Plaats de springvorm in de oven en laat de taart in 45 minuten gaar en lichtbruin bakken.

Aanvullende info bij dit recept:
Dit recept is geschikt voor: 7 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 1 uur
Oventemperatuur 180 graden.
 
Freggel, ik geloof best dat je een goede en propere kok bent.
Maar daar ging het niet om.

Het gaat om de bron dus de veemesterij, de produktie.
Door continu antibiotica te voeren worden bacterien resistent en zitten in het vlees.
Daar kun jij als consument niets aan doen.
Een ander voorbeeld is kippen en eieren.
Die zijn allemaal besmet met de salmonella bacterie.
Dat kan ook zonder maar de overheid doet daar niets aan.
Daarom beveelt de overheid aan om alle kippevlees goed gaar te koken.
En eieren goed en lang genoeg te bakken of koken.

Maar goed, ga vooral door met het topic.

Grtz.
 
Nee dat ook niet, maar vanwege andere redenen weer.

Grtz.
 
Heerlijke HAZENPEPER met veel kruiden en rode wijn


Ingredi?nten voor 4 personen
Circa 1500 gr panklaar vlees voor hazenpeper (bij de poelier)
1 fles rode wijn
3 takjes tijm 6 kruidnageltjes
4 laurierblaadjes
1 afgestreken eetlepel zwarte peperkorrels
1 grote wortel
1 grote prei
4 stelen bleekselderij
50 gr boter
30 gr bloem
60 gr braadboter zout versgemalen peper glas cognac
300 gr blokjes mager rookspek
2 grote uien
2 eetlepels tomatenpuree
3 eetlepels rode wijnazijn
2 theelepels suiker

Voorbereiding
Laat het hazenvlees op kamertemperatuur komen en controleer op stukjes bot. Breng circa 1/4 liter van de wijn met de tijm, de kruidnageltjes, de laurierblaadjes en de peperkorrels aan de kook en laat op heel laag vuur circa 30 minuten trekken. Zeef de gekruide wijn en gooi de kruiden weg. Snijd de wortel in blokjes, de prei in ringetjes en de bleekselderij in boogjes. Doe de gekruide wijn in een grote kom, giet er de resterende wijn bij en schep er de voorbereide groenten en het hazenvlees door. Laat afgedekt een nacht in de koelkast marineren. Kneed de boter en de bloem door elkaar en zet in de koelkast.

Bereidingswijze
Neem het vlees uit de marinade en dep het droog op keukenpapier. Bewaar het marinadevocht en de groenten. Verhit de braadboter in een grote braadpan met een dikke bodem en bak het vlees in porties rondom bruin. Bestrooi met wat zout en peper, flambeer met de cognac en schep het uit de pan. Doe het spek in de pan en laat circa 5 minuten bakken. Laat de gesnipperde uien in het spekvet glazig fruiten. Laat de tomatenpuree kort meebakken. Voeg de marinade met de groenten toe, schep er het hazenvlees door, breng aan de kook, draai het vuur zo laag mogelijk en laat met het deksel op de pan circa 45 minuten zachtjes stoven (het vocht mag niet meer koken). Breng de saus op smaak met de azijn en de suiker en zonodig wat zout en peper. Bind de saus met het in vlokjes verdeelde mengsel van boter en bloem uit de koelkast.
 
Dikke koek.

Deze koek werd vroeger op een petroleumstelletje in een gietijzeren pan gebakken.
Dit duurde bijna een hele dag want om hem gaar te krijgen zonder te verbranden, moest hij op een heel laag pitje staan.


Ingredi?nten
500 gram zelfrijzendbakmeel

260 ml melk

80 gram boter

4 eieren

9 eetlepels witte basterdsuiker

1,5 pakje rozijen (gele zijn het lekkerst)

snufje zout.

Hulpmiddelen
Een grote vuurvaste schaal met deksel.

Mixer.

Voorbereiding
De 80 gram boter smelten, een klein beetje van deze boter gebruiken om de vuurvaste schaal in te vetten de rest is voor het recept.

De oven voorverwarmen op 180 graden.

Bereidingswijze
Doe het zelfrijzendbakmeel in een kom, het snufje zout en de 9 eetlepels basterdsuiker erbij doen.
Dan de melk en de eieren erdoor mixen.
Als dit een mooi mengsel is de gesmolten boter door het deeg mixen.
Als laatste de rozijnen er met een lepel doorheen scheppen (ze mogen niet nat zijn).

Dan alles in de ingesmeerde vuurvaste schaal doen.
Deze moet ongeveer voor de helft gevuld zijn.
Zorg dat de deksel er goed opzit, en zet hem in de oven.
Bak hem nu langzaam gaar en goudkleurig bruin.
Dit is heel goed te zien als je een doorzichtige vuurvaste schaal gebruikt
en je kan dan ook goed aan de onderkant kijken of hij daar ook bruin is,
want dan pas kun je de deksel optillen om met een breinaald te prikken (net als bij cake) of hij gaar is.
Als je een gecombineerde magnetron hebt dan verwarm je hem voor op 180 graden.
Zet de schaal erin en dan ongeveer 15-20 min op lage stand (ontdooi stand)
de magnetron erbij (dit scheelt enorm veel in tijd) en dan zonder magnetron afbakken.
De totale baktijd is dan ongeveer 45 minuten.

Serveertips
Dikke koek kan je op verschillende manieren eten.
WARM op de ouderwetse manier in punten of plakken gesneden als avondeten met boter en suiker.
Als je aan de lijn doet is hij ook zalig met enkeld een beetje boter.
Als ontbijt, en natuurlijk als je bezoek krijgt bij de koffie gewoon een punt of plak (of warm) met boter en suiker.

En het is lekker!
Kan geen kerststol tegen op.
 
Wat is nu het kerstrecept geworden?

Hier eten we vandaag lekkere winterkost!

Als voorgerecht, voor de kids tomatenroomsoep met kerstbrood, en voor de volwassenen Erwtensoep en bruinebonensoep met roggebrood, en volkorenstokbrood.

Als hoofdgerecht, een wintersalade bestaande uit boerenkoolstamppot, wortelstamppot met ui, en aardappelpuree met zuurkool en spekjes...

Daarbij een Hazepeper, jachtschotel, kalkoenfilet, wildzwijnbiefstuk, en eendenborstfilet...

Aardappelkroketjes, aardappelbolletjes, en kerstfiguurtjes, spercieboontjes en koninginnenm?lange.

Als toetje, gebakken peer met caramelsaus in een plakje bladerdeeg, schijven gecarameliseerde appels gebakken in roomboter en bruine basterdsuiker, en kaneel.

Romijs en slagroom en daaroverheen melkchocoladeschaafsel.
 
Eet smakelijk allemaal
 

Hosting Fun

Terug
Bovenaan Onderaan