Ook maar 'ns aan wat nieuws begonnen

Over het afsmeren van brood, als het uit de oven komt, nog de volgende opmerking. Als je brood mooi glanzend uit de oven wilt laten komen, moet je het voor het bakken insmeren met eierstruif... Voor het oog, dat ook wat wil...!

B.T. gebruikt paneer meel, zodat brood niet blijft plakken, en voor de smaak... ???

Paneer meel geeft geen extra smaak, alleen rotzooi in de keuken, die je moet stofzuigeren... Invetten met olie is voldoende.

Daarentegen gebruik ik deze methode wel bij cake, als ik die in bak blikken bak... Dan laten ze makkelijker los... Gegroet, george

 
@Marie, jij doet nu wat ik met Black tiger afgesproken heb om niet te doen. :biggrin: 

Hij is bezig met een nieuwe hobby, en plaatst daar zijn bevindingen over hier op het forum....

Jij hebt in jou verhaal over het merendeel gelijk, maar ik ga hier tzt op mijn manier eens op terug komen, zéér zeker hoe je een lekker Brabants worstenbroodje maakt!!! 

er is nog een heerlijkheid trouwens: De Zeeuwse Bolus. 

@Marie. afsmeren van brood? Pannetje roomboter bovenop de oven zetten, vloeibaar houden, en over het brood smeren als je de bussen uit de oven haalt! 

maar dit gaat niet meer over de hobby van BT. ;)

 
Als je over bolussen praat, denk ik aan onsmakelijker zaken, dan vers gebak...

Ik had niet in de gaten, dat jij met B.T. iets speciaals afgesproken had....

Anders had ik me, op deze mooie zaterdag avond, niet zo ingespannen, mijn mening op te dringen....

Toch ben ik blij, dat je me maar meerendeels gelijk geeft...

Ik zie je vernietigende oordeel over mijn epistel met spanning tegemoet....  :grin: :biggrin2: :grin: gr. George

 
Er woedt een bolussen oorlog tussen Brabant en Zeeland,

http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2016-06-12/1012802/bolusoorlog-tussen-zeeland-en-brabant#.V7l8nJiLSM8

Wat ik wel weet is dat mijn vader ze destijds al bakte (tilburg) en die man was destijds nog nooit in zeeland geweest laat staan dat hij wist waar zeeland lag en werden gretig afgenomen kopers stonden in de rij net als met tompoezen (dit terzijde alhoewel destijds die van de HEMA hoog scoorde, op zaterdag werden ze verkocht en mensen stonden gewoon in de rij voor een paar tompoezen ) en dat alles is al ruim 60 jaar geleden........

Dat Marie over heel wat anders denkt betreffende een "Zeeuwse bolus"  slecht op gelet tijdens de bak lessen  op de huishoudschool (grapje) kijk eens hier en aanschouw:

https://www.google.nl/imgres?imgurl=http://images.smulweb.nl/recepten/1395258/low_res/zeeuwse_bolussen.jpg&imgrefurl=http://www.smulweb.nl/recepten/1395258/Zeeuwse-bolussen&h=486&w=500&tbnid=ceYjnQw1W9gElM:&tbnh=186&tbnw=191&docid=lzoCjYkExJ_ZLM&itg=1&hl=nl&usg=__pbNDwngf4uadE1dwJhJuaLOJXuk=

 
@Freggel1: Ik heb in een van de vorige berichten volgens mij gevraagd voor recepten en tips.

Wat ik met jou afgesproken heb, was om te voorkomen (gezien jouw kennis en met name enthousiasme op dat gebied) het weer of te zeer een freggel topic zou worden en het is de bedoeling deze ene voor mij te houden en de anderen wat meer kans te geven om in te springen en wat meer te vertellen. Lijkt me goed gelukt vooralsnog.;)

Maar tips zijn welkom en ik had Marie gevraagd via mail om wat tips te plaatsen, vandaar, maar dat kon jij niet weten.

@Marie:

Ik heb toch wat vragen over enkele opmerkingen die je maakte:

Probeer je echter iets neutralers, als brood of pannekoeken bijv. te bereiden, zonder theelepeltje zout, dan proef je dat wel degelijk. Of kook je aardappels eens zonder zout...
Ik mag normaliter zeggen een echte fijnproever te zijn maar ik proef dus totaal geen verschil met wel of niet een snufje zout in wafels, pannenkoeken of dat soort dingen.

De vergelijking met aardappelen ontgaat me hier even, omdat je het dan niet meer over een snufje zout hebt maar behoorlijk wat zout en daarnaast doe je ook geen suiker in de aardappelen.

Je schrijft ook dat je denkt dat men het zout niet proeft gezien de grote hoeveelheden suiker die aangegeven worden. Maar die staan zo in het recept dus vaak volg ik dat ook wel.:)

Eieren gebruikt men in producten, die langer hard/ krokant moeten blijven, zoals pannekoeken.
HuH? Nu verbaas ik me toch echt even. Harde/krokante pannekoeken? Als ik iets ken wat slap is dan zijn het wel pannekoeken.

Dus deze begrijp ik niet helemaal.

B.T. gebruikt paneer meel, zodat brood niet blijft plakken, en voor de smaak... ???
Niet bij alle broden. Dit was bij een bepaald brood waarvan ik een recept van mijn zus had (weet niet waar zij het vandaan had). Dit werd in een broodbakvorm in de oven gezet. Het insmeren van boter en dit paneermeel zorgt er inderdaad voor dat het brood makkelijker uit die vorm komt na het bakken. Tevens blijft er ook iets van dat (inmiddels meegebakken) paneermeel op de zijkanten van het brood zitten en dat geeft er een apart smaakje aan, dus ja voor de smaak ook.

Franse broden moet ik me nog aan begeven. In de voorbeelden staan dus een brood met bakblik gebakken maar die andere zijn zogenaamde "vloerbroden" als ik me niet vergis. Die worden niet zo heel hoog en dat heeft er ook mee te maken dat ze gewoon in de oven gekiept worden en niet dus in een bakblik gebakken worden.

Persoonlijk houd ik vreemd genoeg wat meer van bruin brood, terwijl ik daar vroeger niet voor te vangen was.

Tja dat met dat recept en het klagen. Dat er 3x zoveel suiker in zat als volgens recept is volgens mij nog steeds een terechte reden tot klagen want een verschil tussen 40 gram en 120 gram is niet zo veel bij die kleine hoeveelheid.

Daarnaast heb ik vele recepten voor suikerwafels van internet gelezen en als je dan de recepten naast elkaar legt en gaat vergelijken en dan naar de hoeveelheid suiker kijkt, dan zat er in andere recepten relatief net zo veel suiker als ik er in gedaan had.

Net zoals je geen aardappels zonder zout wenst, wil ik ook geen wafels zonder suikersmaak in het deeg. Gezien ik vaker wafels gehad heb die goed smaken en voldoende gesuikerd mocht ik er van uit gaan dat het recept qua suiker dus ook incorrect was.

En dan gaan we dus experimenteren, hetgeen jij weer leuk vond.

Maar ik had eigenlijk een goed brood recept van jou verwacht, dus ik neem aan dat dit nog gaat komen. :biggrin:

@The Matrix: Die bolussen zien er overigens ook lekker uit!

Tompoezen ben ik gek op, maar dan wel op de ouderwetse wijze. Dus met bakkersroom die naar vanillepudding smaakt. Niet van dat slagroomgeneuzel of van die vage creme wat er tegenwoordig vaak tussen zit.

Gelukkig hebben wij een bakker hier in Maastricht die ze nog op de ouderwetse manier maakt. Op woensdagen zijn ze in de aanbieding en kun je ze voor 50 cent per stuk krijgen. En het is verstandig om ze dan te bestellen, want elke batch die gemaakt wordt op die dag (en dat zijn er toch best wat) is logischerwijze vrij snel de deur uit. ;)

 
@Black Tiger: Ik zal proberen een beetje normaal te reageren op je vragen, omdat we anders misschien anderen vervelen met gekissebis...

Ook wil ik niet teveel aan een welles-nietes spelletje beginnen...

Om met goede keukenmachines te beginnen. Wij hebben hier een goede kwaliteit huis-,tuin- en keuken-machine. Waarmee ik ook hoopte brood deegjes te zetten. Maar daarvoor is de capaciteit onvoldoende, zelfs een brood trekt het apparaat amper.

Als je dan toch een goed merk wilt kopen, kom je bij de professionele machines terecht, waarvan ik alleen de Hobart uit eigen ervaring ken. Uitstekend apparaat, met vele mogelijkheden, maar de prijs zal wel een obstakel zijn. En of je voldoende ruimte in de keuken hebt, er een te plaatsen.

Als ik brood bak, doe ik het met de hand. Zonder franje.

Als je tenminste afsmeren met boter, toevoegen van suiker en melk, als zodanig ziet.

Ik heb reeds aangegeven, dat het resultaat erg afhangt, van de kwaliteit bloem die je gebruikt. Tevens maak je de keus, of je wit of bruin brood bakt.

Waarbij ik het met je eens ben, dat ik ook bruin brood prefereer.

Tenminste, als het dezelfde eigenschappen heeft, die ik van wit brood verlang. Dus luchtig, veerkrachtig, en met brood smaak, die ik slecht goed kan uitleggen. Maar eenieder van een bepaalde leeftijd, kan zich het wit brood van vroeger vast herinneren...

Of in Frankrijk met vakantie is geweest, waar het stokbrood de juiste smaak had.

Er was gisteren op TV Galicië een uitzending over tarwe bloem, en een fabriekje, dat dat maalde. Van deze bloem werd brood gebakken, dat niet wit, of niet bruin, was, volgens de eigenaar van de fabriek. Van onze laatste vakanties in die streken weet ik wat de man bedoelt. Het lijkt op boerenbrood, met dikkere korst, wel goed gerezen en luchtig, maar volgens mij weinig smaak, en hard.

Hier heeft een Spanjaard geen moeite mee, want die gebruikt brood veelal om te soppen...

Ik kan hier in Finland niet de gewenste kwaliteit bloem krijgen, anders zou ik zeker meer zelf bakken. Het franse brood, dat hier te koop is, lijkt op watten, zonder kraak of smaak, en is na een dag al oudbakken. Bij de Lidl was daarentegen wel redelijk boerenbrood te koop, maar dat is uit het assortiment verdwenen.

Om 4 broden te bakken, op de plaat, gebruik ik:

2 kg. patent bloem,

een luciferdoosje verse gist, (dat ik oplos in 2 kopjes lauw water, met lepeltje suiker)

en twee afgestreken theelepeltjes zout, dat ik pas toevoeg, als ik het gist door de bloem gemengd heb.

Daarna voeg ik zoveel (lauw) water bij, onder het kneden, dat ik een soepel deegje krijg.

Te stijf is ongemakkelijk werken, en te nat evenzeer.

Goed doorkneden is een vereiste voor een goed resultaat.

Ik laat het altijd maar eenmaal in zijn geheel rijzen,

dan kneed ik het licht, zodat het in elkaar zakt,

en verdeel het in 4 porties, die ook enige tijd moeten rijzen. Daarna geef je er de vorm aan, die je wilt, en laat het nog enige tijd op de plaat, of in bakblik, rijzen.

Ik prefereer het zog. langwerpige model, omdat dat het regelmatigste afbakt.

Dan kan je het brood wat luxer maken, door i.p.v. water lauwe melk te gebruiken, en een klont gesmolten boter mee te kneden.

Er zijn ook diverse mogelijkheden, naar eigen smaak, iets toe te voegen. Zoals sesam zaad over het brood strooien, of het afstrijken met suikerwater. Als korst donker is, krijg je apart patroon...

Ik meen, dat ik mijn oven op 225 instel, en naar behoefte iets meer bovenwarmte geef, omdat ik wel van een bruin korstje houd.

Afbakken moet in 30-35 minuten gebeurt zijn, als model niet te dik is.

Mijn idee van bruin brood is dan: Drie delen witte bloem, en een deel volkoren bloem. Verders verwerken, zoals witbrood.

Op deze manier krijg je luchtig bruin brood, en niet de donkerdere, stijvere, die aangeprezen worden als zeer gezond... Maar bijv. hier in Finland veel gegeten wordt.

Over vloerbroden wil ik het volgende zeggen: Die werden gebakken in speciale bakblikken, met een deksel..., en bleven mooi rechthoekig.

Ik bak zelf ook dikwijls krentenbrood, waarbij ik alleen rozijnen gebruik, overigens, en een kopje suikerklontjes meemeng.

Deeg zelfde als voor witbrood, alleen enkele soeplepels suiker, afgestreken theelepeltje kaneel, en beetje vanille suiker.

Als je wat custard meemengt, krijg je mooie gele kleur.

Deeg enigszins zachter (natter) maken, eenmaal laten rijzen, en dan pas rozijnen en suikerklontjes toevoegen. Weer keertje laten rijzen, en daarna op de plaat. (Als je suikerklontjes te groot vind, kan je ze door de helft snijden...)

Ik geef mijn manier van werken, en recept voor brood, omdat B.T. ernaar vraagt.

Maar op het internet zijn zoveel verschillende recepten te vinden, dat je door het bos de bomen niet meer ziet...

Ik vraag me af, of mensen tegenwoordig nog de tijd nemen, te experimenteren met kook- of bak-kunst.

Ik heb vele malen recepten met foto´s erbij doorgegeven aan kennissen, maar ik heb het idee, dat nooit iemand ermee aan de slag is gegaan. Zo meen ik ook al eens dit brood recept aan iemand op dit forum gegeven te hebben...???

Omdat ik hier in Finland niet de producten kan kopen, die in Nederland in de schappen liggen, ben ik afhankelijk, van wat ik zelf bak, kook of bereid.

Zoals kroketten, die, zoals ik ze maak, van de beste kwaliteit zijn, zonder harde of taaie stukjes erin... Echter, een bedrijf in Nederland, Real Dutch Food, waar ik o.a.Maggi en sambals bestel, maakt nu reclame, dat zij diepvries kroketten en fricandellen naar het buitenland stuurt. Dus heb ik, voor mijn gemak, enkele doosjes besteld. Ik bestelde ook wel gerookte paling in diepvries, (van Paling NL., voorheen sponsor bij RKC, en vorig seizoen Cambuur) , en dat kwam altijd goed aan.

B.T. zegt een fijn proever te zijn... Dat trek ik niet in twijfel, maar wel, dat hij een eeuwenoud gebruik/ recept aanvecht, omdat hij het niet proeft. Ik doel op het gebruik van zout bij bepaalde recepten.

Het voorbeeld van zout bij aardappels ontgaat je in deze discussie.

Moet ik dat wel aan je uitleggen, vraag ik me af... Want het ligt zo voor de hand.

Zoals opgemerkt wordt zout bij neutralere gerechten gebruikt, om het gerecht niet "flauw" te laten smaken.

Ik noem aardappels, omdat die het meest voor de hand liggen, maar zout wordt in de meest voorkomende recepten gebruikt, en ook bij gebak.

Toevallig vind ik afgelopen week een boekje met recepten voor gebak, en een van de eerste "handig te weten" is " dat een snuifje zout in het gebak de smaak verhoogt "

Zo staat het geschreven, en wie ben ik, om dat in twijfel te trekken...???

Ik dacht, dat in het noorden van Nederland eigenwijze mensen woonden, maar helemaal in het zuiden vinden we die dus ook... Black Tiger...????

Persoonlijk gebruik ik wel in gebak betreffend snuifje, zelfs bij het slagroom kloppen...

Als je flensjes bakt, zijn die meestal lekker slap...

Bij pannekoeken of oliebollen beslag worden wel eieren meegeklopt. Bij het bakken krijg je dan een knapperigere korst. "Krokant" was een verkeerde uitdrukking, sorry...

De eieren en suiker maken dan wel, dat baksels sneller aanbranden, al vind ik een zwart korstje wel lekker...

Om toch even nog wat zout op de slak te leggen...:

Je bent een fijnproever, maar vindt zout in gebak overbodig, want dat proef je niet... In hetzelfde verhaal vertel je, dat paneer meel smaak toevoegd...  :confused:

Ik trek je mening in twijfel, maar aan de andere kant, bewijst het maar eens te meer.... "Dat er over smaak getwist kan worden..."

Je schrijft, dat ik experimenteren leuk zou vinden...

Als ik ergens die indruk gewekt heb, kan ik vertellen, dat die niet juist is.

In de 15 jaar, die ik in de kombuis gewerkt heb, en in latere jaren thuis amateur-kokkerellen, heb ik altijd vaste waarden aangehouden. Zodat ik weet, waaraan ik toe ben, en niet voor verrassingen kom te staan.

Heel af en toe kom ik wel iets tegen, waarvan ik me afvraag, wat het is, en hoe gemaakt. (Bolussen...??? )

Het zou een verhaal/ topic apart zijn, als ik daarover ging uitweiden, dus hoort hier niet thuis. Ik ben al teveel off topic gegaan, denk ik... 

Al met al, samenvattend: Om een goed resultaat bij gebak of brood te bereiken, zijn 1e klas ingrediënten een vereiste.

Daarnaast is ervaring een groot deel van de kunst...

Als ik weer eens een kapsel voor slagroomtaart ga bakken, wil het best wel gebeuren, dat ik de neiging heb het eerste baksel weg te gooien, (al was het toch redelijk), omdat ik weet, dat het beter kan, door een enkele aanpassing... Denk hierbij aan het gewicht van eieren... Die kan variëren van 40 tot 60 gram per stuk... Bij 12 eieren kan je dan een verschil van pakweg 180 gram hebben....

Waardoor je suiker verhouding in de soep loopt... De bloem niet, omdat ik dat op gevoel doe, dik lopend beslag...  En het zout ook niet, want dat is maar een snuifje....  :biggrin: :biggrin: :biggrin:

Respect voor de vaklieden, die hier ook commentaar en advies geven. Als scheepskok kan je wel alle soorten gebak, brood en gerechten maken, maar in principe blijf je maar een amateurtje, vergeleken, bij de warme bakkers, en bijv. hotel koks....

Hartelijke groet, George.

 
Marie een heel mooi verhaal leuke recepten maar je slaat de plank mis met vloerbrood:

Over vloerbroden wil ik het volgende zeggen: Die werden gebakken in speciale bakblikken, met een deksel..., en bleven mooi rechthoekig.

Maar dat heet dus blikbrood  of juister een CASINO Brood ,

Vloerbroden

Vloerbrood wordt gebakken op de (stenen) vloer van de oven. Het brood bevindt zich niet in een broodblik.

De oven wordt zeer heet, waardoor het deeg daarop snel dichtschroeit. Dit zorgt voor een knapperige korst.

Ja als zoon van een echte bakker houd je mij niet voor de gek,

Trouwens donker bruin brood bestaat niet uit alleen meel , hier zitten toevoegingen bij die het brood bruin laten kleuren, (bv bruine suiker) ed.

De klant wil men laten geloven dat hoe bruiner het brood is hoe gezonder het is  , Geloel!!!!!

 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dank je wel The Matrix, ik meende ook al gelezen te hebben dat vloerbroden zo heten omdat ze juist niet niet in een blik gebakken worden.

@Marie: allereerst dank voor je uitleg hoe jij de broden bakt, dikke kans dat ik dat ook eens ga proberen. Alleen zal ik dan het recept naar rato kleiner moeten maken want 4 broden krijgen we hier niet op. Of ik moet ze verkopen, zou ook nog kunnen. ;)

maar wel, dat hij een eeuwenoud gebruik/ recept aanvecht, omdat hij het niet proeft. Ik doel op het gebruik van zout bij bepaalde recepten.
Dan heb je me verkeerd begrepen. Ik trok immers recepten niet in twijfel, omdat ik kort voordien nog aangaf dat zout het gisten tegen zou werken. Maar ik vocht jouw mening aan dat je zout wel degelijk proef.

Dat acht ik ongeloofwaardig. Als je in een recept 150 gram suiker hebt en 5 gram zout dan proef je dat zout echt niet omdat de smaak van suiker overheersend is. Net zo min als dat mijn vrouw knoflook proef als ik een beetje daarvan in een ketel met saus gooi waar de smaak van Ketjap en Kerrie overheersend is. Dus hopelijk is hiermede duidelijk dat ik geen recepten in twijfel trek. Nja niet zo snel, wel de suiker hoeveelheid in dat suikerwafel recept.

Maar ik ben wel eens eigenwijs, dat klopt zonder meer. :biggrin:

Echter jij trekt de smaak van paneermeel in twijfel. Ik wil nog een poging wagen om hierbij eens te denken aan een gewone varkensschnitzel en een gepaneerde schitzel (evt. zelf gepaneerd), zit toch echt verschil van smaak in mijns inziens. Maar ieder het zijne, ik wil er ook niet verder over twisten.

Een keukenmachine is ook al langer in ons bezit. De naam Hobart zeg me wel iets. Tegenwoordig zijn Kitchenaid en Kenwood de besten waarbij Kitchenaid het schijnbaar toch nog iets beter doet omdat die een direct aangedreven motor heeft. Wij hebben een Kenwood KMM770. Geen probleem met brood kneden in die machine. Ligt ook aan de hoeveelheid, je moet geen broden van 2 kilo willen kneden ermee dat wil ie ook niet. :)

V.w.b. de pannekoeken denk ik toch dat je gelijk hebt. Krokant en knapperig hebben in mijn gedachtengang zowat dezelfde betekenis. Nog niet opgezocht in de Dikke trouwens, maar dat mag de pret niet drukken. Flensjes zijn me bekend maar ik had het over pannekoeken, die kan ik ook gewoon oprollen. Maar inderdaad is meestal een kant wat krokanter of knapperiger, als je dat bedoelt dan begrijp ik 'm.

Ligt er natuurlijk ook aan hoe lang je zo'n pannekoek laat doorbakken.

Bolussen? Type het eens in op Google en je krijgt gelijk een zooi afbeeldingen er van te zien, weet je gelijk wat het is. :)

V.w.b. de laatste alinea ben ik het niet helemaal met je eens. Ik denk dat er nog genoeg bakkers en met name ook hotel/restaurant koks rondlopen die nog iets kunnen leren van een scheepskok, net zoals dat omgekeerd het geval is.

We hebben eens ergens bij iemand thuis gegeten die zo goed kon koken dat het behoorlijk beter smaakte dan ik in mening restaurant geproefd heb. Dus je nederigheid siert je, maar wie weet ben je wel een echte chef.;)

Je zou hier voor ons eens moeten komen kokkerellen eigenlijk, is tevens een leuke vakantie en lijkt me reuze leuk ook.

 
@Black Tiger: Ik begrijp, wat je zegt over 4 broden tegelijk bakken.

Omdat ik beetje lui ben, doe ik dat wel. Echter, nadat broden afgekoeld zijn, keep ik ze in 4 delen, in plastic zak, en vries in, wat ik niet onmiddellijk nodig heb. Dan kan je iedere keer als nodig een part afbreken. Ik heb hier goede ervaring mee, en de verse smaak gaat niet geheel verloren.

Vanzelf kan je ieder recept aanpassen aan eigen hoeveelheid-behoefte.

Ik denk niet, dat ik een gezellig iemand ben, die even bij je komt kokkerellen...

Ik kook thuis, omdat ik van goed eten houd, en dan alles naar eigen ervaring kan bereiden. Ik sta veel en dikwijls, maar niet voor mijn plezier in de keuken.

Maar langskomen, Chineesje pikken, en pilsje drinken.... Als dat zou kunnen..., maar zal wel nooit uitgevoerd worden...

Op een van je foto´s zie ik een choco cake, meen ik.

Als ik hier een zog. Tijger cake bak, doe ik dat als volgt:

Belangrijk om het beste resultaat te krijgen: Je moet de kom, waarin je beslag klopt, eerst goed vetvrij maken.

Dat kan met beetje azijn en lepel zout. Met halve sinaasappel, of lap keukenrol, veeg je kom schoon. Afspoelen met warm water, en drogen met keukenrol papier.

4 eieren, (op kamer temperatuur), ongeveer 150 gr. suiker, beetje vanille suiker, of essence.

Dit klop je met mixer, tot geheel dik vloeibaar is.

Dan meng je ongeveer 150 gr. bloem rustig door het beslag. (Ik voeg meestal snuifje zout toe, maar is in feite overbodig...)

Omdat dat al in volgende ingrediënt zit, 125 gr. gesmolten boter. dat spatel je door het beslag.

Nu giet je 2/3 van beslag in bakblik.

Door het restant beslag meng je, nog steeds voorzichtig, afgestreken theelepeltje gezeefde cacoa.

Dat giet je dan in slierten door het beslag in de vorm.

Het donkere deel zakt wel naar de bodem, maar het geheel geeft toch een lekkere cake...

Bakken in oven van 170 gr. C., ongeveer 35 min. Maar in de gaten houden, dat deze niet te heet is. Anders is buitenkant gaar en zwart, en binnenkant kleffe massa.... Je neus is in deze goede raadgever....!

Onder bakken in geen geval de oven openen. Want dan kan geheel inzakken.

Zorg, dat je ingrediënten vooraf klaar hebt staan, en boter gesmolten...

Ik maakte dit soort cake wel in een braadslee. Deel ging naar schoonouders, en de jongens zorgden er wel voor, dat de rest niet oudbakken werd...

Onze keukenmachine is een Braun. Maar daar kom ik toch enkele pk´s tekort, om brood mee te draaien...

Vr.gr. George

 
Het lijkt hier wel heel Holland bakt.

Ik ga ook maar eens mee doen.

Vanavond pizza bakken in mijn "eigen gemaakte" stenen pizza oven.

Eerst de oven opstoken met hout en eenmaal op temperatuur de eigen gemaakte pizza er in. :grin: :biggrin2: :grin:

 
Ben net terug van de vakantie, en ben dus even de samenvattingen aan het lezen hier. :biggrin:

Ik heb eventjes een vraag aan Marie, jou krentenbrood is dat lekker mals? 

Wel even de rozijnen een uurtje wellen in lauw water. ;) 

 
@Freggel: ik hoop, dat jullie een prettige vakantie hebben gehad. Als je in Nederland gebleven bent, heb je wel mooi strandweer gehad...

Of mijn krenten/ rozijnen brood lekker mals is, moet ik een tweeërlei antwoord op geven.

Dat is afhankelijk, van de kwaliteit bloem, die ik per ongeluk gebruik.

Ik ben hier nooit echt tevreden, en wissel dus nog wel eens van merk.

Ook merk ik duidelijk, dat als ik verse gist gebruik, het resultaat beter is, dan als ik gist gebruik, wat hier al een maand in de koelkast heeft gelegen. Ik moet hier kilo pakket kopen!

Een derde factor is, in welke verhouding je krenten/ rozijnen, succade en suikerklontjes toevoegd. Teveel laat het deeg niet voldoende rijzen, en dan lijkt het, dat je wat "zwaarder" brood hebt. De smaak is altijd wel goed, vooral vers, vanzelf..

Ik vries hier het grootste deel in, en gebruik naar behoefte.

In deze moet ik echter toegeven, dat gemak de mens dient, en dat ik in Nederland dikwijls 8 krentenbroden bestel, waarvan ook het grootste deel in de vriezer gaat.

Ook hierbij ben ik kritisch op welk merk ik toegestuurd krijg, want ik ben afhankelijk van de leverancier. De laatste keer was van Trommelen, en daar ben ik zeer tevreden over. Er is bijv. een huismerk, waar je de hele tijd pitjes en stronken zit uit te spugen....

Over het wellen van rozijnen etc. kan ik geen mening geven.

Omdat mij dat in de praktijk diverse malen op andere manier geadviseerd is.

Als mijn deegje te nat is, doe ik het droog.

En af en toe bevochtig ik krenten etc. even vooraf.

Echter, omdat onze vriend B.T. alles zo precies uitgegd wil hebben, kijk ik hier een decennia oud bak-boekje in, om geschreven wijsheden te kunnen spuiën....

Hierin wordt, onder de noemer : -Het is handig te weten... geadviseerd :

"... Dat vulsel als rozijnen, krenten en gember droog moet zijn wanneer het door het beslag wordt verwerkt en dat dit kan worden bereikt door het te vermengen met wat bak- of cakemeel of custard."

Hier wordt echter wel gesproken over beslag, en dat is weer even anders, dan een deegje...

Prettig weekend, gr. George.

 
Nog een opmerking wilde ik plaatsen, maar durf dat niet te doen met de functie "steeksleutel/ reparatie" , want op die manier ben ik al enkele malen een deel van geschrevene kwijtgeraakt : Als je krenten/ rozijnen uurtje weekt, worden ze zacht.

Met als gevolg, dat je ze kapot kneedt bij het mengen....??? gr. George

 
@janblues: Zuk6 met je pizza's.... Veel ansjovis gebruiken, krijg je lekkere dorst van...  :bier: gr. George

 
marie zei:
Nog een opmerking wilde ik plaatsen, maar durf dat niet te doen met de functie "steeksleutel/ reparatie" , want op die manier ben ik al enkele malen een deel van geschrevene kwijtgeraakt : Als je krenten/ rozijnen uurtje weekt, worden ze zacht.

Met als gevolg, dat je ze kapot kneedt bij het mengen....??? gr. George
De rozijnen moet je dan natuurlijk niet te lang mengen. ;)  Het voordeel dat je hiermee bereikt is dat het brood véél malser wordt, want een droge rozijn/krent zuigt het vocht uit het deeg...

Vloerbroden

Vloerbrood wordt gebakken op de (stenen) vloer van de oven. Het brood bevindt zich niet in een broodblik.

De oven wordt zeer heet, waardoor het deeg daarop snel dichtschroeit. Dit zorgt voor een knapperige korst.
Om die broden in de oven te krijgen vondt ik altijd een "pokkewerk"!  Op die lange band/frame waar er volgens mij iedere keer een stuk of 12 op lagen, dus 12 keer 900 gram, en dan dat "ding" waar de broden op lagen nog...  ( weet even de naam niet meer van dat bandje waar de broden op lagen :biggrin: )

Wij deden dit ook met stokbrood en harde broodjes.

 
@Janblues: Als je wat lekkers maakt, zeker zoiets als een pizza in een eigengemaakte stenen oven is het wel de bedoeling dat je er even een fototje van erbij plaatst zodat bij ons ook het water langs de lippen kan lopen.... en we onszelf evt. kunnen uitnodigen om te komen proeven. :tong: :biggrin:

 
Ga ik binnen kort wel even doen BT.

De tijd voor leuke dingen wordt mij een beetje af gestolen.

Het was toen een hele klus om hem er te krijgen en op te bouwen.

 
Laatst bewerkt door een moderator:
Hoe maakt men een Pizza Calzone, kijk naar de foto's!

De Ingrediënten:

xomgif.jpg


Het deeg uitrollen: 

2en9is3.jpg


De vulling: 

2hib1hw.jpg


2q3x8xh.jpg


Dichtvouwen en bestrijken met ei en klaar om te bakken:  : 

nyio0o.jpg


Uit de oven: 

w8mix1.jpg


Smullen maar!!!

dhcwoj.jpg


Jammie!!!

yh5ar.jpg


 
Komplimenten ! -Prachtig staaltje keukenvlijt  :aanbid:

Ik hoop, dat het beter smaakt, dan de naam aangeeft... Ik meen, dat " Calzone" schoen betekent  :confused:

:grin: :biggrin2: :grin: vr.gr. George

 
Heerlijk, mooi stukje werk met foto's.

Alleen mis ik wel nog het tomatensap op de bodem, hetgeen bij een echte pizza standaard is, maar ik neem aan dat dit niet toegevoegd is omdat wellicht iemand dat niet lust?

Inderdaad complimenten, volgende keer ook eentje even hier brengen, Calzone is mijn lievelings pizza. :biggrin:

 

Hosting Fun

Terug
Bovenaan Onderaan